actueel background image

Alles of niets voor kooplustig Chelsea

03 feb 2023 | 10:04 0

Chelsea kocht deze winter voor ruim 300 miljoen euro aan spelers en die mogen meteen aan de bak. Vrijdag staat de stadsderby tegen Fulham op het programma. Een derby met twee gezichten. Fulham is bezig aan een geweldig seizoen en Chelsea presteert juist ondermaats.

Vooruitblik

De belangen zijn groot vrijdag. Niet alleen de eer staat op het spel op Stamford Brigde, de stand in de Premier League is ook belangrijk. Voor Chelsea is Champions League halen eigenlijk een must. Dat lijkt al bijna onmogelijk, maar Europees voetbal zit er wel in. Hetzelfde geldt voor Fulham. Zij zitten dicht tegen een Europese plaats aan. De winnaar doet na vrijdag nog volop mee om een Europees-ticket. De verliezer lijkt af te haken. Wij verwachten dat het kooplustige Chelsea met alle aankopen aan het langste eind trekt.

Onrustig Chelsea

Het zijn bijzondere tijden voor Chelsea. De club werd in mei overgenomen door de Amerikaan Todd Boehly sindsdien zit de clubleiding niet stil. De ene na de andere speler werd gehaald en ook hoofdtrainer Thomas Tuchel werd de laan uit gestuurd. Hem werden de matige resultaten van de seizoenstart aangerekend. Zijn opvolger Graham Potter heeft het tij nog niet weten te keren.

Tijdens de afgelopen transferwindow gaf Chelsea een vermogen uit aan spelers om weer aan te haken. Noni Madueke werd opgehaald bij PSV, Enzo Fernandez kwam van Benfica, João Felix van Atlético Madrid, Mykhailo Mudryk van Shakthar Donetsk en dan laten we vier andere miljoenen aankopen nog buiten beschouwing. Is succes te koop en wanneer volgt de ommekeer? Het begin moet worden gemaakt tegen Fulham.

Stabiel Fulham

Na tweemaal direct te degraderen, lijkt Fulham nu eindelijk de terugkomst in de Premier League te kunnen vieren met meer dan één seizoen. The Cottagers spelen herkenbaar voetbal en blijven dit seizoen redelijk gemakkelijk overeind. Dat doet het aan de hand van spits Aleksander Mitrovic. De boomlange Servische spits scoort aan de lopende band en maakte tot dusver elf doelpunten. Dat is niet de enige succesfactor van het team. Wat vooral vertrouwen geeft, is dat het dit keer op basis van beleid goed presteert. Waar Fulham in voorgaande jaren te vaak de portemonnee trok, is het nu kalm gebleven en heeft het met gerichte aankopen de selectie versterkt. Dat beleid betaalt zich nu uit. Fulham droomt er stiekem zelfs van het seizoen te bekronen met Europees voetbal.

Genadeklap

Chelsea heeft na een drukke transferperiode weer genoeg om over te praten. Een handvol spelers kwam en het moment om te presteren is nu echt aangebroken. Hoewel Potter pas in september werd aangesteld als coach van Chelsea, staat de Britse oefenmeester alweer flink onder druk. Een misstap zou wel eens kunnen leiden tot een bliksemsnel vertrek van de oefenmeester. En zo’n misstap is helemaal niet onrealistisch tegen dit Fulham. Trainer Marco Silva zorgt dat zijn ploeg via verzorgd positiespel tot kansen komt, maar tegelijkertijd is niemand bang om de ijzersterke Mitrovic via de lucht aan te spelen. Het maakt Fulham veelzijdig.

Statistieken

• Chelsea kocht dit seizoen meer spelers dan het overwinningen boekte.
• Chelsea is de big spender in de zowel de zomerse- als de winterse transferwindow.
• Chelsea verloor zeven van zijn laatste tien wedstrijden.
• Chelsea won maar twee van zijn laatste tien wedstrijden.
• Fulham won zijn laatste drie wedstrijden niet.
• Fulham won zijn eerste vijf wedstrijden na de WK-stop.
• Fulham won eerder dit jaar al van Chelsea.
• Chelsea won vier van de laatste vijf confrontaties.

Laatste vijf onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
12-01-2023
Fulham - Chelsea
2 - 1
01-05-2021
Chelsea - Fulham
2 - 0
16-01-2021
Fulham - Chelsea
0 - 1
03-03-2019
Fulham - Chelsea
1 - 2
02-12-2018
Chelsea - Fulham
2 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.