actueel background image

De oneindige koopwoede van Chelsea

02 feb 2023 | 09:45 0

De winterse transferperiode zit erop. Wie dacht dat de zomerse transferperiode bij Chelsea al een gekkenhuis was, heeft buiten de afgelopen maand gerekend. Eén ding is inmiddels duidelijk geworden: de zakken van eigenaar Todd Boehly zijn dieper dan diep. Chelsea gaf dit seizoen ruim 611 miljoen euro uit. De club heeft er sinds de overname van Boehly meer dan ooit een sport van gemaakt om spelers te kopen. Vlak voor de klok twaalf uur sloeg op 31 januari werd nog een laatste transfer beklonken vanuit het kantoor van Chelse en daarmee komt de teller op acht. De Argentijn Enzo Férnandez werd gehaald van Benfica. En dat voor een recordbedrag van 121 miljoen euro. Nog nooit betaalde een Engelse club zo’n hoge transfersom.

chelsea koopwoede

Paniek in Londen

Chelsea is in paniek en koopt als een shop-a-holic op Black Friday. In de eerste transferwindow van dit seizoen gaf de club bijna 300 miljoen euro uit. Daarmee gaf Chelsea het meeste geld uit aan spelers van alle clubs ter wereld. Boehly gooide het roer volledig om op Stamford Bridge. Bij de eerste de beste mogelijkheid kocht hij een roedel spelers kon trainer Thomas Tuchel vertrekken. Chelsea moest weer meedoen om de titel.
Niets is minder waar. Onder de nieuwe trainer Graham Potter zwalkt Chelsea. En dus is er in de vergadering voorafgaand aan januari maar één oplossing: de markt op en kopen. Ditmaal gaan The Blues nog harder tekeer. Acht spelers komen, voor een transfersom ruim 330 miljoen euro. Dit maakt dat Chelsea in de afgelopen acht maanden zestien spelers heeft gekocht met een totaal prijskaartje van meer dan 611 miljoen euro.

Terug naar de top

Wie met zoveel geld smijt, zou haast de titel wel moeten pakken. Maar titels zijn niet te koop, dat blijkt ook dit seizoen bij Chelsea. The Blues staan tiende en een kampioenschap zit er niet meer in. Ook Champions League-voetbal halen wordt een zware kluif. Al zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Chelsea zit nog in de Champions League en de winnaar van de Champions League, doet volgend jaar weer mee aan het toernooi.

Wellicht is dat de escape voor Chelsea. Met aankopen Enzo Férnandez, Mykhaylo Mudryk, Benoit Badiashile, Noni Madueke, Malo Gusto, Andrey Santos, Favid Fofana en João Felix wil Chelsea een serieuze gooi doen naar de cup met de grote oren. Als dat niet lukt en het seizoen faalt wanhopig, dan hoeven Chelsea-fans niet te treuren. In juni gaat de transfermarkt weer open en meneer Boehly heeft nog wel een zakcentje over om bij falen nog veertig spelers te kopen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.