actueel background image

Afgelastingen in het voetbal door Corona virus

13 mrt 2020 | 14:59 1

Update 17-3: het EK voetbal wordt definitief verplaatst naar 2021.
Update 15-3: door nieuwe maatregelen van het kabinet wordt er niet gevoetbald tot 6 april 2020. Ook fitnesscentra en andere sportfaciliteiten moeten de deuren sluiten.

Het Corona virus (COVID-19) heeft ervoor gezorgd dat alle (inter)nationale bonden tot actie over zijn gegaan. Wedstrijden worden zonder publiek gespeeld of uitgesteld. Waar het eerst een enkele wedstrijd betrof, worden er nu besluiten genomen om hele competities stil te leggen. Ook het EK 2020 is in gevaar. We bieden je hieronder een overzicht van alle wijzigingen die door het Corona virus plaatsvinden.

Tot en met 31 maart geen voetbal in Nederland

Premier Mark Rutte hield op donderdag 12 maart 2020 een persconferentie. Hierin maakte hij de diverse maatregelen bekend die verspreiding van het corona virus moesten tegengaan. Het belangrijkste besluit: geen evenementen met meer dan 100 mensen tot het einde van de maand.

De KNVB neemt het advies van het RIVM ten harte en heeft besloten al het Nederlandse voetbal per direct stil te leggen. Zowel in het betaalde als amateurvoetbal wordt er tot en met 31 maart 2020 niet gespeeld. Ook (oefen)interlands zijn afgelast. Alle wedstrijden zijn tot nader order uitgesteld. Ook hebben veel verenigingen hun deuren gesloten en wordt er dus niet getraind.

Europees voetbal

We hebben al enkele wedstrijden gezien die zonder publiek gespeeld werden. Wat ons betreft, werd het duel er meteen een stuk minder interessant van. Nu meerdere landen in Europa landelijke maatregelen treffen, kunnen Europese wedstrijden ook niet meer gespeeld worden. De UEFA heeft dan ook besloten om alle Europa League en Champions League tot nader order uit te stellen. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Serie A en La Liga

Wie het nieuws gevolgd heeft, heeft gezien dat in Italië de uitbraak van het virus als eerste heel groot was. Duels in bepaalde gebieden werden hierdoor afgelast en ook Europese wedstrijden konden geen doorgang vinden. Wedstrijden van speelronde 25 tot en met 29 zullen niet meer gespeeld worden in de maand maart. De Serie A ligt eveneens stil.

In Spanje lieten ze in eerste instantie ook wedstrijden zonder publiek spelen, maar ook dat is nu geen optie meer. Ook de La Liga wordt in de rest van de maand gestaakt. Spelers van Real Madrid zijn naar huis gestuurd, nadat een basketballer positief was getest op het virus.

EK 2020

Alle ogen zullen dinsdag 17 maart 2020 gericht zijn op de UEFA. Op die dag vindt er overleg plaats over het EK 2020. Het lijkt haast onontkoombaar dat het EK wordt uitgesteld naar volgend jaar. Hierdoor is er aan het einde van dit voetbalseizoen ruimte om alle afgelastingen in te halen. Wanneer het EK 2020 verschuift naar 2021 dan is het nog maar de vraag of het EK 2021 voor vrouwen ook gespeeld kan worden. Beide toernooien vergen een grote organisatie en zijn een logistieke uitdaging. Dinsdag horen we dus meer!

Spelers met het corona-virus

Bij Arsenal zijn de spelers in quarantaine geplaatst. Zij hebben contact gehad met iemand die besmet wat het met coronavirus. Trainer Mikel Arteta heeft helaas wel het virus te pakken.

Chelsea-speler Callum Hudson-Odoi is besmet met het coronavirus en is daarmee de eerste speler uit de Premier League. Het is nog niet bekend of er meer spelers besmet zijn.

Drie spelers van Leicester City blijven uit de buurt van de rest van het team. Zij vertoonden symptomen van het coronavirus, maar zijn nog niet positief getest.

In Italië is het Juventus verdediger Daniele Rugani die in isolatie zit, wegens een positieve test.

Zie ook ons artikel: Ajax wordt mogelijk dinsdag al uitgeroepen tot landskampioen

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.