actueel background image

Achtste finales in de KNVB Beker (dinsdag)

21 jan 2020 | 12:07 0

De Eredivisie is weer begonnen en ook de KNVB Beker nadert zijn ontknoping. In het nationale bekertoernooi staan deze week de achtste finales op het programma. Dinsdagavond strijden er al diverse clubs voor een plaats bij de laatste acht. We beginnen de avond met een wedstrijd tussen FC Oss en AZ, maar ook FC Utrecht en Feyenoord spelen een spannend bekerduel. Bekijk hieronder een korte voorbeschouwing van drie bekerwedstrijden:

Top Oss – AZ (dinsdag, 18:30 uur)

Top Oss logoAZ logo

AZ maakte een geweldige eerste seizoenshelft door, maar de laatste tijd moet de ploeg alleen nog maar teleurstellingen verwerken. De Alkmaarse club verloor vlak voor de winterstop met 3-0 bij Sparta en ging afgelopen weekend met 1-3 onderuit tegen Willem II. Top Oss heeft de laatste tijd juist de smaak weer te pakken en aast op een stunt in het bekertoernooi. In Oss kan er van alles gebeuren, dat gevoel zal zeker overheersen na een knappe overwinning op koploper SC Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie.

Vorm

Top Oss kent een seizoen met pieken en dalen. De Brabantse club staat op de 17e plaats in de Keuken Kampioen Divisie en wist pas 17 punten te vergaren. Vorig weekend werd er gewonnen van SC Cambuur en dat mag met recht een stunt genoemd worden. In bekerwedstrijden kan van alles gebeuren en daar is Top Oss zich van bewust. Overigens ging de ploeg dit seizoen wel met 3-1 onderuit tegen Jong AZ. Top Oss won drie van de laatste vijf thuiswedstrijden en zal het de bezoekers niet makkelijk gaan maken.

AZ staat op een verrassende 2e plek in de Eredivisie en heeft een ticket voor Champions League nog altijd in eigen hand. De voorsprong op Willem II bedraagt vier punten. Echter kwam de nederlaag tegen de Tilburgse club hard aan in Alkmaar en het is nog maar de vraag of de teleurstelling al is verwerkt. Het is nog onduidelijk of AZ met zijn vaste elf spelers aan de start zal gaan verschijnen in Oss. AZ ging onderuit in twee van de laatste drie uitwedstrijden.

Vooruitblik

AZ is het aan zijn stand verplicht om de volle winst te pakken in reguliere speeltijd. Top Oss speelt een divisie lager en bungelt onderin op de ranglijst. AZ moet het spel gaan maken en dat kunnen zij dan ook wel erg goed. Een ruime overwinning voor AZ moet haalbaar zijn.

FC Eindhoven – FC Utrecht (dinsdag, 20:45 uur)

FC Eindhoven logoFC Utrecht logo

FC Utrecht kan bij een overwinning op FC Eindhoven de volgende ronde van het bekertoernooi bereiken. De Utrechtse club is momenteel terug te vinden op de 7e plek in de competitie, terwijl FC Eindhoven met een 13e plaats in de Keuken Kampioen Divisie teleurstelt. In de laatste vijf wedstrijden wist de thuisploeg dan ook slechts vier punten bij elkaar te sprokkelen. FC Utrecht versterkte zich in de winterstop met doelman Jeroen Zoet.

Vorm

Het seizoen van FC Eindhoven is al zo goed als verloren. De ploeg is niet meer dan een zwakke middenmoter en de kans op een play-off ticket lijkt minimaal. Dit komt vooral door de teleurstellende verdedigingslinie. FC Eindhoven moest in 22 competitiewedstrijden maar liefst 48 tegentreffers incasseren. De ploeg kwam zelf 34 keer tot scoren. FC Eindhoven moet gaan uitkijken dat het geen pijnlijke nederlaag moet incasseren, want die kans lijkt aardig groot.

FC Utrecht begon bijzonder sterk aan het voetbalseizoen en kon zich lange tijd meten met de top. Na verloop van tijd viel de ploeg weg op de ranglijst en bleven de resultaten uit. In de laatste vijf wedstrijden wist de ploeg van trainer John van der Brom maar zeven punten te pakken. Hierdoor is FC Utrecht weggezakt naar de 7e plek op de ranglijst. Natuurlijk lijkt FC Utrecht wel een grote kandidaat voor een play-off ticket en bestaat de kans op bekerwinst nog altijd.

Vooruitblik

FC Utrecht beschikt op iedere positie over een betere speler en moet met gemak de kwartfinale bereiken van de KNVB Beker. De Eredivisieclub zal met de vaste basisopstelling starten aan het bekerduel. Een ruime overwinning met minimaal twee doelpunten verschil zit er dan ook dik in.

Fortuna Sittard – Feyenoord (dinsdag, 20:45 uur)

Fortuna Sittard LogoFeyenoord logo

Feyenoord won al 13 keer de KNVB Beker, waaronder in 2016 en 2018. De Rotterdamse club hecht dan ook grote waarde aan de prijs en met name het Europese ticket dat daarbij hoort. De beker heeft ook dit seizoen weer een hoge prioriteit. Fortuna Sittard moet alle zeilen bijzetten om zich te handhaven in de Eredivisie, het bekertoernooi is dan ook een leuk tussendoortje.

Vorm

Fortuna Sittard staat op de 14e plaats in de Eredivisie en is nog lang niet veilig. Het verschil met de huidige nummer 17 is dan ook slechts drie punten. De KNVB Beker is in mindere mate belangrijk voor de Limburgse club. Echter zal de ploeg natuurlijk wel winnen en het zelfvertrouwen een boost willen geven. Onmogelijk is het niet, want eerder dit seizoen won Fortuna Sittard de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met 4-2. Daarnaast pakte de Limburgse voetbalclub 17 van de 19 punten in het eigen stadion.

Feyenoord maakte een dramatische seizoenstart door, maar staat nu op de 5e plaats in de Eredivisie. Sinds de komst van Dick Advocaat is de Rotterdamse club een stuk sterker en gevaarlijker geworden. Een kampioenschap zit er dit seizoen niet meer in, aangezien de achterstand op Ajax maar liefst 13 punten bedraagt. Het bekertoernooi is voor Feyenoord dan ook de enige kans op een prijs. Feyenoord is bezig aan een sterke reeks en pakte 13 punten in de laatste vijf wedstrijden.

Vooruitblik

Feyenoord moet normaliter gewoon kunnen winnen op bezoek bij Fortuna Sittard. De Rotterdammers scoren hoogstwaarschijnlijk minimaal twee doelpunten en dan is het nog maar de vraag of Fortuna daar iets tegenover kan stellen. Wij zien Feyenoord dan ook de kwartfinale van de KNVB Beker bereiken!

Ajax bekerhouder

Vorig seizoen wist Ajax niet alleen de landstitel te bemachtigen, maar won het ook het KNVB Bekertoernooi. De ‘dennenappel’ is dus op dit moment present in de Johan Cruijff ArenA. Ajax speelt later deze week en blijft in de race voor prolongatie als ze winnen van Spakenburg.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op de knvb beker is populair.