actueel background image

WK topscorers aller tijden

01 nov 2022 | 09:35 0

Met aankomend Wereldkampioenschap(WK) in aantocht lopen we net als de spelers voorzichtig warm. Waar het publiek een maand lang geweldig vermaak krijgt van ’s werelds beste voetballanden, krijgen teams en spelers de kans om zich te vereeuwigen in de geschiedenis.

In voetbal draait het eigenlijk maar om één ding: doelpunten maken. Van jongs af aan stapt ieder jongen of meisje het veld op met die gedachte. Hoe de bal zo snel mogelijk in het doel van de tegenstander kan komen, het liefst via hunzelf. En ook in het profvoetbal zien we hier nog contouren van terug. Aanvallers zijn gretig op doelpuntenrecords, en moeten minimaal een doelpunt hebben gemaakt willen ze enigszins tevreden zijn. Vandaag de beste doelpuntenmakers op WK-eindrondes. Want is er iemand die zich tot alltime-topscorer van dit WK kan kronen?

De dubbele cijfers

Om in aanmerking te komen voor dit illustere rijtje, wordt de lat hoog gelegd. Minimaal tien goals moet je gemaakt hebben namelijk om voor te komen in dit lijstje. Dat terwijl het WK momenteel maar maximaal zeven wedstrijden kent, spelers moeten dus bijna wel op minimaal twee WK’s actief zijn geweest willen ze deze lijst halen. En nog steeds zullen we niet alle spelers vermelden, omdat de groep met tien WK-doelpunten simpelweg te groot is. Maar om even op te warmen, er zitten wel wat bekende namen tussen de spelers die tien doelpunten hebben gemaakt. Gary Lineker bijvoorbeeld, of Thomas Müller, die zijn aantal zelfs nog kan vergroten.

Topscorers aller tijden WK 2022

Klinsmann en Kocsis

Een Duitser en een Hongaar vallen net buiten de top vijf. Maar gezien hun staat van dienst is dat iets waar ze allerminst bedroefd om hoeven te zijn. Klinsmann is een wereldberoemde speler die bij menig voetballiefhebber een belletje zal doen rinkelen. Zeker bij ons Nederlanders. In 1990 schakelde Duitsland ons uit, nadat de Duitsers lang met een man minde speelden door een spuwincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler, die met rood werd weggestuurd. Klinssman vormde hierna een succesvolle eenmansaanval en schakelde Nederland met West-Duitsland destijds uit.

Kocsis staat misschien wat minder op het netvlies gebrand van de gemiddelde voetballiefhebber. Aan zijn statistieken op WK’s eindrondes kan at allesbehalve liggen. Met elf doelpunten in maar vijf wedstrijden overlegt de aanvaller een bizar moyenne. En met zijn schitterende bijnaam een voetballer die niet vergeten mag worden. Zijn enorme kopkwaliteiten leverde hem de bijnaam ‘Het Gouden Hoofd’ op. De aanvaller maakte met onder andere Ferenc Puskas deel uit van de magische lichting Hongaarse voetballers uit de jaren vijftig. Op het WK van 1954 was de aanvaller ook flink on fire, met twee hattricks(een keer zelfs vier goals) en een dubbelklapper. Het was helaas niet genoeg voor de eindwinst, die ging- zoals zo vaak- naar de Duitsers.

Pelé

Dan beginnen we aan de top vijf. En wát een begin meteen. De legende der legendes staat net binnen de top vijf met twaalf doelpunten. Pelé is een levende legende. De Braziliaan won maar liefst drie keer het wereldkampioenschap en is nog altijd topscorer aller tijden van het Braziliaanse nationale elftal. Een titel die hij spoedig zal moeten vergeven aan landgenoot Neymar, maar dat doet niks af aan de statuur van de voormalig spits. Pelé wordt door velen gezien als de aller beste voetballer aller tijden.

Topscorers aller tijden WK 2022 Pele

Fontaine

Op plek vier staat een Fransman. Just Fontaine schopte er namelijk dertien in op de mondiale eindrondes. De topscorer van het WK uit 1958 is niet meer de jongste en zal daarom niet door iedereen herkend worden. Dat doet echte niks af aan de kwaliteiten van de voormalig topspits. Zijn moyenne in interlands spreekt namelijk boekdelen: 30 doelpunten in 21 interlands voor les Blues. Niemand die twintig of meer interlands speelde kwam ook maar in de buurt van zijn moyenne, voor de Fransen.

Gerd Müller

Vorig jaar overleden, staat Gerd Müller iets beter in het geheugen. En dat was dus een keer niet om een van de vele doelpunten die de spits maakte. Der Bomber had tot het seizoen 20/21 het recordaantal doelpunten in één Bundesliga seizoen op zijn naam staan en ook tijdens zijn interlandcarrière schoot de spits met scherp. En wederom weten wij Nederlanders er alles van. Het Nederlands elftal reikte namelijk tot de finale in 1974 waarin het West-Duitsland trof. De finale ging verloren, door een doelpunt van Müller.

Ronaldo

Op plek twee staat wederom een Braziliaan. En ook nog eens eentje die we goed kennen. De Braziliaanse Ronaldo, ook wel R9 genoemd, zetten zijn eerste voeten op Europese grond namelijk in Eindhoven. Daar maakte de spits zo’n bizar goede indruk dat hij na één seizoen al transfereerde naar het grote Barcelona. Waar hij in het clubvoetbal, ondanks een aantal afgrijselijke blessures tot enorm grote hoogte reikte, leek dat succes bij zijn land uit te blijven. Tot het WK van 2002. Met acht doelpunten, waaronder twee in de finale waardoor O Fenômeno zich voor altijd in de geschiedenisboeken vestigde. Op dat moment werd hij ook topscorer aller tijden op het WK met in totaal vijftien goals.

Klose

Dan naar de absolute nummer één. Deze in Polen geboren Duitser schoot zijn gehele carrière met scherp, iets wat hij in Die Manschaft keer op keer liet zien. Op het WK van 2010 scoorde hij- veelal als basisspeler- vier keer, waardoor hij Ronaldo tot op één goal naderde. Dat toernooi kwam voor Duitsland ten einde in de halve finale tegen de uiteindelijke winnaar Spanje. Ondanks zijn vier goals toen zal de voormalig spits waarschijnlijk toch met meer genoegen terugkijken op het WK van 2014. Op zijn vierde WK maakte hij het minste aantal doelpunten, twee, tegenover tweemaal vijf keer en dus eenmaal vier keer. Duitsland sloot dit WK echter als winnaar, terwijl Klose in de halve finale tegen Brazilië zichzelf kroonde tot topscorer aller tijden. Een record dat voorlopig niet zomaar verbroken zal worden, aangezien alleen landgenoot Müller nog actief is als voetballer en met zes goals een flinke achterstand heeft. Klose zal tevreden achteroverleunen, als topscorer aller tijden op WK’s.

Topscorers aller tijden WK 2022 Klose

Wedden op WK topscorer 2022

Aankomend WK doen er ook weer geweldige spitsen mee die zich met alle liefde tussen dit illustere rijtje willen scharen. Als je de namen van de eerste acht spelers bekijkt die het “hoogst” worden ingeschaald om er met de topscoorders titel vandoor te gaan, is dat een lijstje om van te smullen. Een landgenoot staat op de achtste plek qua inschattingen (quotering van 23.00) en het gaat hier natuurlijk om Memphis Depay. Daarna volgen Lukaku (België) en Neymar (Brazilië) met een quotering van 18.00. Gevolgd door Ronaldo (Portugal) en Benzema (Frankrijk) met 15.00. Op de derde plek staat Messi (Argentinië) met een quotering van 12.00 en op plek twee staat Kylian Mbappé (Frankrijk) met 10.00. Diegene die het hoogst wordt ingeschat is de Engelse topspits Harry Kane. Hij krijgt een quotering van 9.00. Zet je bijvoorbeeld 10 euro in op de topscoorders titel van Kane, kan je potentieel dus 90 euro winnen! Buiten deze top 8 is er nog een enorme lijst met andere topspelers waarop ingezet kan worden en de quoteringen vele malen hoger liggen! De keuze is reuze, wat wordt het? Dat gaan we zien op het WK!

Een weddenschap plaatsen op de WK-topscorer of wedden op voetbal? Bekijk de bijbehorende odds op BetCty.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.