actueel background image

Warmloper voor het aankomende WK: vijf memorabele wedstrijden

14 sep 2022 | 11:02 0

Het voelt een raar, de scholen zijn net begonnen en iedereen gaat weer na zijn werk. Tot zover niks geks, ware het niet dat de mentale voorbereiding van menig voetbalfan zich momenteel al richt op november. Want dan vindt, voor het eerst, het WK voetbal plaats. In de winter. In Qatar. Waar al zoveel over gezegd en geschreven is en waar zich een onophoudelijke stroom van kritiek op heeft losgelaten.

Mensen die stellen het WK te boycotten staan tegenwoordig niet meer alleen. Velen zijn het ermee eens, maar uiteindelijk zal het gros van de mensenmassa toch wel gaan kijken. Ze blijven immers allemaal fan en dan kún je het grootste landentoernooi ter wereld simpelweg niet missen. Om toch een beetje in de sfeer te raken, nemen we een aantal memorabele wedstrijden door die zowel jong als oud zich nog goed zal kunnen herinneren.

Nederland – Spanje (5-1) 2014

We beginnen met een wedstrijd die elke Nederlander zich nog goed zal kunnen heugen. Het is immers maar acht jaar geleden dat deze wedstrijd plaatsvond. En als openingswedstrijd lag er destijds flink wat druk op deze match, aangezien het voor Nederland een uitgelezen mogelijkheid was om revanche te nemen voor de verloren WK-finale van vier jaar eerder.

Na een moeizame start leek dat er echter niet naar, want via een penalty van Xabi Alonso kwam Spanje al gauw voor en het nieuwe 5-3-2 systeem van Van Gaal sloeg niet aan. Tot vlak voor rust, wanneer Daley Blind Robin van Persie lanceert en de spits deze op fabelachtige wijze over de verbijsterde Iker Casillas heen kopt. Naar aanleiding van deze goal besluit Van Gaal géén wisselingen in de opstelling door te voeren en met succes. In de tweede helft walst Oranje over Spanje heen, en weet het uiteindelijk vijf keer te scoren. Zo pakt Oranje toch zijn revanche.

Ghana – Uruguay (1-1) 2010

Een wedstrijd die gespeeld werd op hetzelfde toernooi. En eentje die qua gebeurtenissen tot in de eeuwigheid herinnerd zal worden. Uruguay, drievoudig winnaar van het WK, neemt het op tegen Ghana in de kwartfinale, dat als eerste Afrikaanse land een halve finale van een WK kan bereiken. De wedstrijd zelf verloopt nog redelijk normaal met twee doelpunten, een van de latere speler van het toernooi Diego Forlan(Uruguay) en die van Ghana middenvelder Sulley Muntari. Bij een 1-1 stand aan het einde van de speeltijd werd het verlengen. So far so good, totdat de laatste minuut aanbreekt.

Via een scrimmage krijgt Ghana een enorme kans waarbij Uruguay keeper Fernando Muslera gepasseerd wordt. Oud Ajax-speler Luis Suárez springt er echter voor en slaat de bal met zijn handen uit de goal. Het logische gevolg: een rode kaart voor Suárez en een penalty voor Ghana. Asamoah Gyan neemt de verantwoordelijkheid, maar mist de penalty door keihard op de lat te schieten. Dit tot enorme vreugde van Suárez. En zijn offer blijkt niet voor niets geweest. Na de verlenging neemt Uruguay de strafschoppen beter dan Ghana, waardoor het Ghana uitschakelt. En dat allemaal omdat Suárez een zekere goal onreglementair tegenhield.

Italië – Frankrijk (1-1) 2006

Naast dat het de finale was, was deze wedstrijd met nog een andere reden een memorabele editie. Verlenging en penalty’s moesten uiteindelijk aanwijzen wie de beste van de wereld was. Italië – Frankrijk stond ook in het teken van het afscheid van een van ’s werelds beste voetballers aller tijden: Zinedine Zidane. En juist hij zou dé hoofdrol spelen in deze wedstrijd. Na zeven minuten scoorde hij de 1-0 uit een strafschop, een goal die tenietgedaan werd door Marco Materazzi die gelijk maakte. Deze twee kemphanen zorgden uiteindelijk voor het grote spektakel. In de 110e minuut van de verlenging lopen ze samen op het veld en na wat verwensingen van Materazzi aan het adres van Zidane knapt er iets bij de Fransman. Hij draait om en geeft de Italiaan een genadeloos harde kopstoot. Zo eindigt een schitterende carrière met een rode kaart voor Zidane. En de wereldbeker? Die werd na strafschoppen gewonnen door Italië, mede door een benutte penalty van, jawel, Marco Materazzi.

Italië – West-Duitsland (4 – 3) WK 1970

Een wedstrijd waarvoor we een aardig stukje terug in de tijd moeten. Maar voor de halve finale van het WK in het jaar dat Feyenoord de Europacup 1 omhoog mocht tillen, is altijd tijd voor een terugblik. Want wát een wedstrijd was dat. En dat terwijl de eindstand binnen de reguliere speeltijd maar 1-1 was, door een gelijkmaker in blessuretijd van de Duitse topspits Gerd Müller. In de verlenging raakten echter alle remmen los, en leek elke aanval in het netje te vallen. Waarbij de Duitsers uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Zo was voetbal een keer niet een spel van elf tegen elf, waarbij de Duitsers uiteindelijk wonnen.

Nederland – Brazilië (2-3) WK 1994

Als laatste nog een wedstrijd van ons eigen Oranje. Helaas was dit een editie die met minder fortuin afliep. Zoals de Brazilianen ons wel vaker de weg versperd hebben. Waar Brazilië zoals altijd weer een team het vol met sterren, zeker aanvallend, had Nederland op dit moment ook een sterke lichting. Nog steeds liepen er jongens rond van het gewonnen EK zes jaar eerder, maar het mocht niet baten. Nadat de Brazilianen 2-0 voor komen, komt Oranje nog knap terug via goals van Dennis Bergkamp en Aron Winter. Maar helaas maken de Brazilianen tien minuten voor tijd de winnende goal waardoor Nederland uitgeschakeld wordt.

Voetbalwedden en dus Wedden op het WK 2022 is altijd erg populair.