actueel background image

Voorbeschouwing: Nederland – Schotland (2 juni 2021)

02 jun 2021 | 13:47 0

Het Nederlands elftal start vanavond aan het spannende EK-avontuur met een voorbereidingswedstrijd op het eindtoernooi. Oranje speelt in Portugal tegen Schotland. De oefeninterland zal op 20:45 uur worden afgetrapt en zal te zien op NPO3. In november 2017 stonden beide landen ook al tegenover elkaar, destijds won Oranje nipt met 0-1. Het winnende doelpunt kwam toen op naam van Memphis Depay. Hoe zal het de Oranje Leeuwen vanavond vergaan?

Vooruitblik

Het Nederlands elftal staat er een stuk beter voor dan vier jaar geleden, terwijl Schotland juist een mindere tijd doormaakt. De Schotten wisten zich nipt te kwalificeren voor het EK-voetbal, aangezien het als derde eindigde in de kwalificatiegroep. De kans lijkt groot dat Oranje met een 5-3-2 opstelling zal starten, oftewel er zal het één en ander worden uitgetest. Wij verwachten een overwinning voor Oranje, maar wellicht zal dat niet zo gemakkelijk gaan.

Chaotische periode bij Oranje

Het Nederlands elftal heeft een wat chaotische periode achter de rug. Bondscoach Frank de Boer zorgde voor de nodige verwarring tijdens een persconferentie, waarin hij een foute uitlating deed over het aantal gespeelde minuten van Donny van de Beek. Daarnaast bleken diverse spelers geen vaccinatie te hebben geaccepteerd en liep doelman Cillessen corona op. De doelman is vervangen door Marco Bizot. De focus moet nu toch echt op het voetbal komen te liggen en dat zal vanavond gaan gebeuren.

Nederland heeft eigenlijk helemaal geen slechte resultaten geboekt in de laatste interlands. Oranje verloor slechts één van de laatste acht wedstrijden en dat was op bezoek in Turkije (4-2). In de laatste twee interlands werd er gewonnen van de kleintjes, namelijk van Letland (2-0) en Gibraltar (0-7).

Schotland via de play-offs naar het EK

Schotland wist zich eveneens te kwalificeren voor het EK-voetbal. De Schotten eindigde als derde in de groep, onder Rusland en België. De ploeg bereikte de play-offs, waarin er tweemaal werd gewonnen na penalty’s. De Schotten versloegen in de play-offs Israël en Servië. Schotland zal het in de groepsfase op het EK 2020 opnemen tegen Engeland, Kroatië en Tsjechië. Pittige tegenstanders, maar na vanavond weet de ploeg hoe het ervoor staat.

In de WK-kwalificatie won Schotland kortgeleden nog met 4-0 van de Faeröer Eilanden. Daarvoor werd er met 2-2 gelijkgespeeld tegen Oostenrijk en pakte de ploeg ook een punt tegen Israël (1-1). Sterspelers aan de kant van de Schotten zijn Robertson (Liverpool FC), Tierney (Arsenal FC) en McTominay (Manchester United). Schotland moet het dan ook hebben van een sterke verdediging.

Statistieken

– Nederland staat op de 16e plaats op de wereldranglijst
– Nederland verloor één van de laatste acht interlands
– Nederland won vier van de laatste vijf interlands
– In vier van de laatste vijf duels van Oranje werd er driemaal of vaker gescoord
– Schotland staat op de 44e plaats op de wereldranglijst
– Schotland won slechts één van de laatste zes interlands
– In twee van de laatste drie duels van Schotland werd er driemaal of vaker gescoord
– Nederland won in 2017 met 0-1 van Schotland

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.