actueel background image

Voorbeschouwing Champions League Finale Vrouwen

13 mei 2019 | 12:10 0

[Update: Olympique Lyon wint met 4-1 van FC Barcelona]

Shanice van de Sanden vs. Lieke Martens

Diverse Oranje Leeuwinnen zullen elkaar zaterdagavond tegenkomen in de finale van de Champions League. Shanice van de Sanden speelt bij Olympique en bij Barcelona spelen Lieke Martens en Stefanie van der Gragt. Bij het Nederlands elftal kennen ze elkaar goed, maar in plaats van samen te spelen zal de knop zaterdag om moeten.

Lieke Martens heeft al eens aangegeven dat alles wat ze nu bereikt heeft een droom is die uitkomt. Spelen bij een machtige Spaanse club, prijzen winnen en een voorbeeld zijn voor velen. Het plaatje kan compleet gemaakt worden als het haar lukt om de finale te winnen. Want ook de Champions League finale winnen, behoort tot een grote wens van haar.

Lyon, een vedette in de Champions League

Olympique Lyon won al vijf keer de Champions League en speelde ook nog eens twee verloren finales. Olympique Lyon won de Champions League in: 2011,2012,2016,2017 en 2018. De verloren finales vonden plaats in 2010 en 2013. Het kan dan ook zaterdag de vierde overwinning op rij en zevende zegeviering worden voor het Franse elftal.

Op weg naar Boedapest

In de eerst ronde van het Europese hoofdtoernooi werd er gespeeld tegen Avaldsnes. Zowel de heen als terug wedstrijd werd makkelijk gewonnen met respectievelijk 0:2 (uit) en 5:0 (thuis). Vervolgens trof het de Nederlandse dames van Ajax in de 1/8e finale. De Amsterdammers kregen maar liefst 13 doelpunten in twee wedstrijden tegen en wisten zelf geen één keer te scoren. Tot dan toe geen moeilijkheden voor Lyonnais.

In de kwartfinale wordt Wolfsburg geloot, een tegenstander waar al enkele finales tegen gespeeld is en beiden twee keer met de winst er vandoor gingen. Door een prachtige vrije trap en een penalty kwam de Franse ploeg op voorsprong in de thuiswedstrijd. De Duitse ploeg wist echter ook nog te scoren en zorgde voor de eindstand op het scoreboord 2-1. In de return zorgde de vrouwen voor een doelpuntenfestijn, want het werd 2-4. Lyon mocht zich gaan opmaken voor de halve finale tegen Chelsea.

Weinig doelpunten en veel spanning in de halve finale. Het werd 2-1 en 1-1, in het voordeel van de Fransen. En zo kwamen zij uit in de finale tegen Barcelona.

De route naar de finale voor FC Barcelona Feminí

De Spaanse ploeg kende een moeizame start in het toernooi tegen Shymkent. Er werd dankzij het minimale verschil van één uit doelpunt de volgende ronde bereikt, waar Glasgow City de tegenstander zou worden. Hier hadden de vrouwen van FC Barcelona minder moeite mee en maakte dan ook acht doelpunten in de twee wedstrijden. Ook de kwartfinale werd gewonnen (3-0, 0-1) zonder tegendoelpunten van LSK Kvinner.

Bayern Munchen, met Jill Roord en Lineth Beernsteyn, werd de andere halve finalist. De Duitsers waren op dat moment nog in de race voor de landstitel en een moeilijke tegenstander. In beide wedstrijden won de club van Lieke Martens met 1-0. In de return was het Martens die een penalty versierde, waardoor een teamgenoot het enige doelpunt van de wedstrijd kon maken. En hiermee behaalde FC Barcelona Feminí voor het eerst in de geschiedenis de finale van de Champions League.

Head to head

Vorig seizoen troffen de twee ploegen elkaar al eens in de kwartfinale van de Champions League. Toen was Olympique Lyon nog te sterk voor FC Barcelona met een 0-1 en 2-1 winst. Hoewel het percentage balbezit in beide wedstrijden niet ver uit elkaar lag (gemiddeld 57% vs. 43%), waren het andere statistieken die wel duidelijk in het voordeel van de Franse ploeg zijn. Zo waren er 39 doelpogingen van Lyon en slechts 7 van Barcelona.

Voor de finale van 2019 is er dus niet veel in het verleden om naar terug te kijken. Statistieken die er zijn en gezien de eerdere prestaties van Olympique Lyon in dit Europese toernooi, mag Barcelona zich benoemen tot de underdog.

La Liga toont respect en prioriteit

Omdat de finale van de Champions League gelijk zou zijn met de competitie van de mannen, is er door de Spaanse bond besloten om de La Liga wedstrijden te spelen op een later tijdstip. Hiermee wordt de kans geboden aan fans om zowel de vrouwen van Barcelona te zien schitteren, als hun eigen Spaanse club. Voor het vrouwenvoetbal absoluut een mijlpaal en mooi gebaar.

Geen schijn van kans voor een Nederlandse ploeg

Omdat Ajax in 2018 landskampioen werd, kreeg zij een ticket toebedeeld voor de Champions League. In de eerste ronde kwamen zij te spelen tegen Sparta Praag, waar thuis met 2-0 werd gewonnen en uit met 2-1. Daarna lootte het Olympique Lyon, grootmacht in het Europese vrouwenvoetbal. In de thuiswedstrijd van Ajax verloor het nog ‘slechts’ met 0-4, maar in de uitwedstrijd kreeg het maar liefst negen doelpunten om de oren. De vrouwen van Ajax lagen dus al snel uit het toernooi.

Wedstrijdgegevens Champions League finale vrouwen

Olympique Lyonnais - FC Barcelona Feminí
Datum
18-mei-2019
Tijdstip
18.00
Locatie
Ferencváros Stadium, Budapest
Capaciteit
22.000

Uitslag

Olympique Lyon was heer en meester op het veld en had geen kind aan FC Barcelona. De 4 doelpunten van het Franse team vielen al in de eerste helft, mede dankzij twee assists van Shanice van de Sanden die een basisplek had. De Spaanse ploeg die voor het eerst in de finale stond, kwam in de tweede helft meer aan voetballen toe, maar het mocht niet baten. Lieke Martens gaf nog wel een goede steekbal, waardoor een teamgenoot de 4-1 kon binnen schieten. Stefanie van der Gragt kwam in de 80e minuut in het veld en maakte daarmee haar Champions League debuut.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.