Voetbalwedden, wat mag wel en wat mag niet?

Met ingang van 1 oktober 2021 is er een Nederland een nieuwe wet ingegaan, namelijk de Wet Kansspelen op afstand. Hierbij is het mogelijk geworden om legaal online te gokken en is bijvoorbeeld ook voetbalwedden mogelijk geworden. Dit heeft gevolgen voor zowel mensen die willen gokken of wedden als voor online aanbieders. Hieronder gaan we kijken naar wat er precies veranderd is en dus ook wat er wel en niet. Check het overzicht om volledig op de hoogte te zijn van de nieuwe regels rondom gokken en voetbalwedden!

Wat is er veranderd per 1 oktober 2021?

Per 1 oktober mag je dus online gokken bij legale aanbieders. Wat is dan een legale aanbieder? Deze heeft een vergunning van de Kansspelautoriteit waarmee hij aantoonbaar kan maken dat hij door deze autoriteit is goedgekeurd. Je kan daarnaast ook via de kansspel wijzer van deze autoriteit checken welke gokbedrijven een vergunning hebben, en welke spellen zij dan aanbieden. Een legale aanbieder van kansspelen staat uiteraard ook onder toezicht van de kansspelautoriteit. Dit moet een veilige omgeving garanderen voor spelers. Je bent als speler verzekerd van eerlijk spel en de aanbieder moet erop letten dat je niet over je eigen grenzen heen gaat. Hierbij geldt natuurlijk wel nog steeds dat je altijd verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag. Wil je online gokken of bijvoorbeeld wedden op voetbalwedstrijden? Dan raden we aan dit te doen bij een aanbieder met een vergunning van de kansspelautoriteit. Voorheen was dit alleen Toto, nu zijn er dus meer bedrijven.

Welke voetbalweddenschappen mogen wel?

Rondom het wedden op voetbalwedstrijden heb je enorm veel opties. Beginners kiezen vaak voor een eenvoudige weddenschap, waarbij je de winnaar of de uitslag voorspelt. Maar je kunt dus veel meer doen, waarbij je meer risico loopt maar ook meer kunt winnen. De 10 populairste toegestane weddenschappen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Welke voetbalweddenschappen mogen niet

Dat er veel opties zijn wil vaak ook zeggen dat er opties tussen zitten die niet legaal zijn. Dat is bij voetbalwedden niet anders. Vooral bij live wedden wordt er regelmatig een illegale activiteit ontdekt. Meestal gaat het hierbij om matchfixing. Je kunt natuurlijk de uitslagen van een wedstrijd beïnvloeden, maar dit is voor een speler lastig. Maar wanneer je veel geld kunt verdienen met een gele kaart binnen een bepaald tijdsbestek, kan een speler dit expres gaan doen waardoor je te maken krijgt met illegale situaties. Dit moet met de komst van de nieuwe wet steeds lastiger worden.

Bookmakers met een Nederlandse licentie

In Nederland zijn er nu 10 aanbieders die legale voetbalweddenschappen mogen aanbieden. Dit zijn de Nederlandse bedrijven Nederlandse Loterij, Holland Casino, Fair Play en BetCity.nl. Dit wordt dan aangevuld met 6 buitenlandse bedrijven, te weten NSUS Malta, Play North, Tombola, Hillside, Bingoal en LiveScore. Er waren 29 aanvragen ingediend, het grootste gedeelte is dus niet goedgekeurd. De merknamen van de sites kunnen overigens wel afwijken van de genoemde bedrijfsnamen, zoals Bet365. Zo lang deze bedrijven zich houden aan de regels van de kansspelautoriteit mogen zijn op legale wijze online weddenschappen op voetbal en andere wedstrijden aanbieden. Uiteraard gaat het dan om legale weddenschappen.

1.
Bet365 logo

Bet365

8.2 Review lezen

€100 Welkomstbonus + Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Open een account, maak een minimale storting van 5 euro of meer om bet credits te claimen van maximaal 100 euro. Het aanbod moet binnen 30 dagen na het registreren worden geclaimd.

2.
Betcity Logo

BetCity

8.3 Review lezen

€20 welkomstbonus – Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Om in aanmerking te komen voor de Free Bet Welkomstbonus moet de storting minimaal 20 (twintig) EUR bedragen. Er moeten geen weddenschappen geplaatst worden voordat de bonus met succes is toegevoegd. Je kunt geen andere bonus tegelijkertijd claimen. Elke toegekende en ongebruikte bonus vervalt 30 dagen nadat het verstrekt is