Betting

Betting, oftewel wedden, is het inzetten van geld op een bepaalde gebeurtenis. Als de voorspelling waar blijkt te zijn, krijgt de gokker zijn inzet plus winst terug. Verloopt de gebeurtenis anders dan de gokker voorspeld had, dan is hij of zij de inzet kwijt. Wedden kan op verschillende gebeurtenissen. Een weddenschap wordt geplaatst bij een bookmaker. Een bookmaker biedt verschillende quoteringen aan voor verschillende uitkomsten van de gebeurtenis. Hoe waarschijnlijker de uitkomst, hoe lager de quotering en hoe minder er dus met de voorspelling gewonnen kan worden. Vroeger werden weddenschappen geplaatst met fysieke wedformulieren. Tegenwoordig bestaan er veel online bookmakers, waarbij spelers altijd en overal een weddenschap kunnen plaatsen.

Sports betting

Hoewel wedden kan op veel verschillende gebeurtenissen is sports betting, dus het wedden op sportwedstrijden, veruit de meest populaire vorm van wedden. De 1×2 weddenschap is een van de meest bekende soorten weddenschappen. Bij een 1×2 weddenschap zet de gokker geld in op team 1, op een gelijkspel (x) of op team 2. De uiteindelijke score maakt hierbij niet uit, zolang het juiste team maar wint. Er zijn echter nog veel meer soorten weddenschappen mogelijk bij het sportwedden. Zo is het vaak mogelijk om een correcte score te voorspellen of om in te zetten op hoe vaak er in totaal gescoord wordt. De precieze opties wisselen per sport en per wedstrijd, maar ook per bookmaker.

Netherlands

Lange tijd was wedden in Nederland enkel bij Toto mogelijk. In 2021 is de markt echter opengesteld, waardoor er in Nederland nu meerdere legale online bookmakers actief zijn. Deze bookmakers zijn allemaal in het bezit van een licentie van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Zonder deze licentie mogen bookmakers hun diensten niet aanbieden aan Nederlanders. De Kansspelautoriteit heeft strenge regels opgesteld, waar de bookmakers zich aan moeten houden. Dat heeft onder andere te maken met verantwoord spelen, om gokverslaving tegen te gaan. Het aantal legale bookmakers in Nederland loopt nog langzaam op. Steeds meer partijen ontvangen een Nederlandse licentie van de Kansspelautoriteit, waardoor Nederlandse gokkers steeds meer mogelijkheden hebben om uit te kiezen.

Football betting

Voetbal is de populairste sport ter wereld. Het is dan ook niet verrassend dat ook voetbalwedden enorm populair is. Er worden dagelijks voetbalwedstrijden gespeeld waarop kan worden ingezet. Dit zijn belangrijke wedstrijden in internationale competities, maar net zo goed wedstrijden van kleine clubs uit lagere divisies. Omdat voetbal in zoveel landen een geliefde sport is, is er voor gokkers veel te kiezen. De 1×2 weddenschap is bij voetbalwedden erg populair, maar er zijn ook veel andere soorten weddenschappen. Zo is het vaak mogelijk om te voorspellen of beide teams scoren of niet, wat de correcte score is, hoeveel doelpunten er in totaal gescoord worden en of er in beide helften van de wedstrijd gescoord wordt. Vaak is het ook mogelijk om meerdere weddenschappen te combineren in een combinatieweddenschap, waardoor de odds verhoogd worden. Ook door een team een handicap toe te kennen (en ze virtueel op voor- of achterstand te zetten), is het mogelijk om andere quoteringen te krijgen.

Online betting

Net zoals heel veel in onze huidige maatschappij verloopt ook wedden tegenwoordig grotendeels via internet. Online bookmakers zijn eenvoudig te vinden en er is een aantal legale online bookmakers in Nederland. Een goed voorbeeld hiervan is Bet365. Deze bookmaker biedt uiteenlopende weddenschappen aan. Zo is het mogelijk om hier op voetbal te wedden, maar ook wedden op onder andere tennis, boksen, darten, golf, Formule 1 en ijshockey is hier mogelijk. Spelers die een weddenschap willen plaatsen, moeten eerst online een account aanmaken bij de bookmaker. Alle legale bookmakers in Nederland zijn verplicht om de identiteit van hun spelers te controleren. Anoniem wedden is dus niet mogelijk. Na het aanmaken van een account stort een speler geld op dit account. Dit geld kan vervolgens worden ingezet op diverse weddenschappen. Heeft de gokker de uitslag goed voorspeld? Dan wordt het gewonnen geld automatisch op het account bijgeschreven. Verliest de speler? Dan is hij of zij het geld direct kwijt.

Odds

Voor elke weddenschap heeft een bookmaker odds staan. Deze odds geven aan hoeveel geld iemand kan winnen met een weddenschap. Bij het berekenen van de quotering houdt de bookmaker rekening met de waarschijnlijkheid van de uitslag. Hoe groter de kans is dat een team wint, hoe lager de odd zal zijn.

Neem bijvoorbeeld de wedstrijd PSV tegen AZ. De kans dat PSV bij dit duel als winnaar uit de bus komt, is een stuk waarschijnlijker dan dat AZ zal winnen. Daarom krijgt PSV van de bookmaker een odd van 1.66. Dit betekent dat een speler op elke euro die hij inzet €0,66 winst zal maken. AZ krijgt echter een odd van 4.50, terwijl een gelijkspel een quotering van 3.80 heeft. Stel dat een speler met deze quotering €5 inzet op winst van PSV. Dan krijgt hij bij winst 5 x 1.66 = €8,30 terug. Zet hij zijn €5 echter in op winst van AZ en komt dit uit? Dan ontvangt hij 5 x 4.50 = €22,50. Een gelijkspel levert hem 5 x 3.80 = €19 op.

Wedden op een wedstrijd is eigenlijk heel simpel

Live

Het is niet alleen mogelijk om voor een wedstrijd in te zetten, maar ook wedden tijdens een wedstrijd kan soms. Live betting wordt niet bij elke bookmaker en voor alle wedstrijden aangeboden, maar er zijn regelmatig wedstrijden te vinden waarbij dit mogelijk is. Het spannende aan live betting is dat de odds worden aangepast aan het verloop van de wedstrijd. Het is mogelijk om tijdens de wedstrijd geld in te zetten, maar ook om uit te laten betalen. Zo beperken sommige gokkers hun verliezen, als een voorspelling toch niet uit lijkt te komen. Tijdens het live wedden is het mogelijk om in te zetten op het eindresultaat, maar vaak ook op andere wedstrijdgebeurtenissen.

Tips

Wedden is altijd een kwestie van een beetje geluk hebben, maar niet alles berust op toeval. Vaak is er aan de hand van statistieken wel degelijk te voorspellen wie de meeste kans op winst heeft. Online zijn er dan ook flink wat betting tips te vinden. Hier is te lezen welke weddenschappen een grote kans van slagen hebben en waar een gokker beter geen geld op kan inzetten. Het loont echter ook om zelf gedegen onderzoek naar statistieken te doen. Niet alleen de prestaties van een team of sporter spelen mee, maar ook de actuele stand van zaken. Zijn er bijvoorbeeld veel spelers van een sterk team geblesseerd, dan kan het zijn dat de tegenstander hiervan profiteert. Dat is niet altijd terug te zien in de odds, waardoor juist dit soort informatie erg waardevol kan zijn voor gokkers.

Online voetbal wedden op diverse competities

Bij online wedden op voetbal is het belangrijk dat je kijkt en wedt bij een betrouwbare goksite. Omdat er een groot aanbod is van websites waarbij je kunt wedden, hebben we een overzicht met competities waar je op kunt inzetten. Je kunt bij al deze competities inzetten en gokken op voetbal uitslagen.

Sinds 1956 spelen de beste voetbalclubs van Nederland in de Eredivisie. Ajax is de meest succesvolste club met 35 landstitels, gevolgd door PSV (24) en Feyenoord (15). Liefhebbers kunnen op alle wedstrijden in de Eredivisie inzetten bij één van de online bookmakers. Na 34 speelrondes zal bepaald worden welke club zichzelf landskampioen mag noemen.

Wedden op Eredivisie

Twintig clubs zullen in het huidige seizoen strijden om de schaal in de Keuken Kampioen Divisie. Jij kan nu al een inzet plaatsen op de kampioen, maar ook een weddenschap afsluiten op een losse wedstrijd. Er worden 38 speelrondes afgewerkt, plus de play-offs voor promotie/degradatie. Het grootste deel van de competitieduels wordt gespeeld op de vrijdagavond. Wil je meer weten over het wedden op de Keuken Kampioen Divisie? Lees dan snel verder.

Wedden op Keuken kampioen divisie

Het Premier League seizoen is er eentje die altijd spannend is. Natuurlijk kan er bij de online bookmakers worden ingezet op alle wedstrijden in de Premier League, maar ook een lange termijn inzet op de landskampioen of de topscorer behoort tot de mogelijkheden. Het Engelse voetbal leeft enorm en dat valt te zien aan de grote schare aan fans die bij ieder duel komen opdragen om hun team aan te moedigen.

Wedden op Premier League

Liefhebbers van de Duitse voetbalcompetitie kunnen de spanning nog een beetje opschroeven met een weddenschap op één van de wedstrijden. In de Bundesliga strijden er achttien clubs om de landstitel, waaronder de befaamde voetbalclubs Bayern München, Schalke 04, Borussia Dortmund en RB Leipzig. Grote voetballers komen wekelijks in actie in de Bundesliga. Een speler kan bij één van de online bookmakers een weddenschap plaatsen op de duels in de competitie, maar ook lange termijn weddenschappen zijn mogelijk.

Wedden op Bundesliga

De Franse Ligue 1 is één van de sterkere competities in Europa. Elk seizoen strijden er twintig clubs om de landstitel, maar ook om de felbegeerde tickets voor de Champions League en de Europa League. Daarnaast is het mogelijk om een weddenschap te plaatsen op de duels in de Ligue 1. De grote clubs staan onder grote druk: er zijn veel spelers die voor grote transfersommen worden gehaald. In combinatie met de hoge verwachtingen is Ligue 1 een spannende competitie.

Wedden op Lique 1

De La Liga is één van de meest populaire voetbalcompetities van de gehele wereld, ook bij bookmaker spelers. De Spaanse competitie is toonaangevend geworden en de clubs weten dan ook in Europese toernooien succesvol te zijn. Voetbalclubs als FC Barcelona, Real Madrid, Sevilla en Atlético Madrid pakken de ene prijs na de ander. Maar ook in de La Liga spelen deze clubs wekelijks hun wedstrijden en daar kan dan ook op ingezet worden. Er kan zowel pre-match als live gedurende een duel nog een weddenschap worden geplaatst in de Primera División. Bekijk de info over het online wedden op de Spaanse competitie.

Wedden op La Liga

In de Serie A zullen ook dit seizoen weer enkele clubs strijden om de landstitel, waaronder natuurlijk de grootmacht Juventus. Toch zal er ook met een schuin oog gekeken worden naar SSC Napoli en AS Roma, twee clubs die willen stunten door de hoofdprijs te winnen en de Oude Dame van zijn troon te stoten. Er kan online ingezet worden op alle wedstrijden in de Serie A en in veel gevallen staan er honderden verschillende inzetmogelijkheden voor de speler klaar.

Wedden op Serie A

Elke voetballiefhebber kan online een weddenschap afsluiten op de wedstrijden in de Jupiler Pro League. Het hoogste voetbalniveau van België staat altijd garant voor spektakel, mede dankzij het play-offsysteem. Online bookmakers geven spelers de kans om op elk moment van de dag een inzet te plaatsen op de Jupiler Pro League. Zet in op één van de zestien clubs uit deze competitie, bijvoorbeeld de populaire voetbalclubs als Club Brugge, Standard Luik, AA Gent, Anderlecht, Genk en Zulte-Waregem. Lees meer over wedden op de Jupiler Pro League.

Wedden op Jupiler Pro League

Bijna ieder jaar is er een andere bekerwinnaar, denk jij te weten wie er dit jaar met de felbegeerde Dennenappel vandoor gaat? Wedden kan op de bekerwinnaar of kijk per ronde naar de mogelijkheden per wedstrijd.

Wedden op KNVB Beker

Alle Europese voetbalclubs hebben als doel om uit te mogen komen in de Champions League. Het voetbaltoernooi betaalt vele miljoenen euro’s uit aan de deelnemers, maar ook bij bookmakers zou er geld verdiend kunnen worden. Online bookmakers bieden namelijk alle wedstrijden in de Champions League aan, waaronder de voorrondes in de zomerperiode. Lees meer over het wedden op de Champions League.

Wedden op Champions Leaque

Alle Europese voetbalclubs hebben als doel om zich te plaatsen voor één van de grote internationale toernooien. Na de Champions League is de Europa League de grootste competitie voor Europese clubs. Vroeger kende wij dit toernooi nog onder de naam UEFA Cup of de Europacup II. Bij verschillende online bookmakers kan er ingezet worden op zowel de voorrondes als het reguliere toernooi.

Wedden op Europa League

De Conference League is een gloednieuw toernooi die vanaf 2021 is geïntroduceerd.  Er wordt gestart met een groepsfase met daarin 32 deelnemende clubs, gevolgd door een knock-out-fase. Het verschil met de Europa League zit hem in de tussenronde die plaats vindt. De duels in deze tussenronde worden gespeeld tussen afvallers in de Europa League en de nummers twee uit de groepsfase van de Conference Europa League. Lees hier meer over wedden op de Conference League.

Wedden op de Conference League

De winnaar van het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs mag zichzelf dan ook wereldkampioen noemen. Tussen 1960 en 2004 werd er om de Wereldbeker gespeeld, echter is dit toernooi de opvolger daarvan. De opzet van het Wereldkampioenschap is sinds 2019 veranderd, het toernooi zal nu om de vier jaar worden georganiseerd.

Wedden op WK

De Afrika Cup is een voetbaltoernooi waaraan enkel Afrikaanse landen mogen deelnemen. Vanaf 1968 tot en met 2012 werd het toernooi iedere twee jaar georganiseerd. De Afrika Cup wordt al vanaf 2013 in oneven jaren gespeeld. De winnaar van het toernooi mag zichzelf Afrikaans kampioen noemen.

Wedden op Afrika Cup

De Portugese competitie staat garant voor spanning en sensatie. Vaak strijden drie ploegen om de Nationale titel. Benfica en FC Porto hebben de meeste titels gewonnen. Lees meer over het wedden op de Primeira Liga.

Wedden Primeira Liga