actueel background image

Vijf bijzondere WK-statistieken die je nog niet wist

25 nov 2022 | 13:19 0

Het WK is begonnen en Oranje heeft zijn eerste wedstrijd gespeeld. Toch is er nog veel wat je moet weten over dit toernooi. Hier een aantal feiten die je nog niet wist.

Gakpo WK 2022

‘Oude’ mannen bij Iran

Iran heeft dit WK de eer zich de oudste te mogen noemen. Tenminste, wat betreft de selectie. Met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar en 154 dagen is er geen elftal dat gemiddeld ouder is op dit toernooi. Verder valt op dat topfavorieten Brazilië en Argentinië ook in de top vijf van oudste selecties staan.

Ervaring bij het thuisfront

Iran mag dan de meeste jaartjes op de teller hebben, de selectie die de meeste caps bij elkaar heeft gespeeld is Qatar. De mannen die het voor het thuisland moeten doen speelden tot dusver al 1472 interlands bij elkaar. De spelers van Qatar kennen elkaar dus door en door. Al wisten ze dat in de eerste wedstrijd aardig te verbergen.

Doelpuntenfestijn

Het land met de meeste doelpunten in de selectie is België. De Rode Duivels nemen een selectie mee die al goed was voor 246 doelpunten. In die selectie zit met Romelu Lukaku de topscorer aller tijden. De aanvaller van Internazionale scoorde al 68 keer voor de Belgen.

Weinig ervaring bij Oranje

Daley Blind speelde 94 interlands en is bijna centurion, andere spelers als Virgil van Dijk en Memphis Depay spelen ook al sinds jaar en dag voor Oranje. Toch staat Oranje bovenaan in een statistiek die gaat over het gebrek aan ervaring. Bondscoach Louis van Gaal neemt namelijk drie spelers mee die nog nooit in actie kwamen voor Oranje. Nederland is niet de enige die dat doet, ook Portugal, Ghana en Kameroen nemen drie groentjes mee naar het eindtoernooi.

Extra keeper

Van Gaal speculeerde een maandje of twee geleden openlijk over een extra keeper. Omdat het WK tussen de competities door plaatsvindt, mogen landen meer spelers meenemen. En dus ook meer keepers. Van Gaal liet de optie uiteindelijk links liggen, maar een aantal andere landen nam wél een extra doelverdediger mee. Tunesië, Zwitserland en Iran hebben allemaal vier keepers mee.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.