actueel background image

Speler van de Week: de tienervedette van PSV (week 6, 2023)

09 feb 2023 | 15:25 1

In een chaotische wedstrijd was hij eigenlijk de enige bron van rust. In de topper tussen Feyenoord en PSV afgelopen van zondag bewees Xavi Simons eens te meer dat hij met kop en schouders boven iedereen uitsteekt. En dat is knap. Simons is pas 19 jaar. Hij is onze Speler van de Week.

Speler van week 6

Aderlating

PSV deed afgelopen transferperiode een flinke jas uit. De Eindhovenaren moesten verkopen wegens de financiële huishouding. Daarom werd er niet moeilijk gedaan toen Premier League-grootmachten Liverpool en Chelsea op de stoep stonden voor Cody Gakpo en Noni Madueke. De negentig miljoen euro die deze twee spelers in het laadje brachten gaf de penningmeester weliswaar reden tot juichen, op sportief vlak is de verkoop van de vleugelspelers een enorme aderlating.

Opgestaan

Gelukkig is Xavi Simons er nog. Het supertalent dat al jaren bekend is door de hype die er rondom hem heerst. Dit seizoen krijgt hij bij PSV eindelijk de kans om te laten dat Xavi Simons meer dan alleen een Instagram-profiel is met veel volgers. En daar slaagt hij met vlag en wimpel voor.

De multifunctionele Simons had een paar maanden in de luwte van Gakpo genoeg om zich te ontwikkelen tot de speler die hij nu is: de belangrijkste speler van PSV. Bij Studio Voetbal opperde voormalig international Rafael van der Vaart zelfs dat het Nederlands Elftal om hem heen gebouwd moet worden. “Hij is weergaloos en de enige Nederlandse speler op dit moment die de wereldtop kan halen’’, zei Van Der Vaart lyrisch.

19-jarige vedette

Met twaalf goals en vijf assists in alle competities haalt de jongeling een ongekend hoog rendement. Momenteel is hij ook de enige bij PSV die dat doet. Zijn kompanen voorin laten het namelijk meermaals afweten. Luuk de Jong kwam woensdagavond in de beker tot scoren, dat was pas zijn eerste goal in na zeven wedstrijden. Anwar El Ghazi mistte de afgelopen weken kans na kans en ligt er nu uit met een blessure. En Simons? Simons is de enige reden dat PSV nog enigszins uitzicht heeft op de landstitel. Wanneer het de Eindhovenaren te heet onder de voeten wordt is daar altijd Simons. Je zou bijna vergeten dat hij pas negentien jaar is.

Multifunctioneel

Hoewel Simons inmiddels al even droogstaat qua doelpunten, raakt hij niet in paniek. Wellicht dat hij nog even moet wennen aan zijn nieuwe positie in de aanval. Voor de winterstop maakte Simons voornamelijk indruk op het middenveld. Sinds het vertrek van Gakpo start Simons met regelmaat aan de linkerkant. Hij moet het creatieve gat dat Gakpo heeft achter gelaten vullen. Zo blijkt de aanvaller op vrijwel alle posities in voorin en op het middenveld inzetbaar is.

PSV beseft dat het goud in handen heeft. Of beter gezegd: potentieel goud. Momenteel heeft de aanvaller een clausule in zijn contract staan, waardoor zijn voormalig werkgever Paris Saint-Germain hem voor twaalf miljoen euro kan terugkopen. Een veel te lage transfersom voor zo’n talent. PSV wil zijn contract snel opwaarderen en die clausule eruit slopen. De wereld ligt namelijk aan Simons voeten.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.