actueel background image

Slapend geld verdienen: dit is wat clubs vergoed krijgen tijdens het WK

27 nov 2022 | 08:47 0

209 miljoen dollar. Dat is het bedrag dat de FIFA reserveert voor alle bonden om het ‘lenen’ van de clubspelers te bekostigen. Dat bedrag gaat direct naar de clubs. Die krijgen namelijk een vergoeding voor het afstaan van hun eigendom: de spelers.

Oranje WK 2022

Premie van de nationale bond

Wie denkt dat de internationals voor een appel en een ei richting het WK gaan, zit fout. Spelers krijgen op hun wekelijkse salaris nog een premie van de nationale bond. Per land verschilt deze, terwijl ook het wel of niet behalen van onder andere de knock-outfase invloed heeft op deze bonus. Bij de Belgen is al bekend dat de spelers allemaal 435 duizend euro krijgen wanneer ze het toernooi in Qatar winnen. Een flinke bonus, al is het een fooitje voor de sterspelers. Kevin de Bruyne pakt bij zijn club Manchester City 450 duizend euro per week. Waarschijnlijk springt de middenvelder geen gat in de lucht van deze bonus.

Bonuspotje

Ook de clubs zelf ontvangen een bedrag. Zij betalen gewoon salaris aan hun spelers, terwijl die actief zijn voor een andere werkgever. Met alle risico’s van dien, waaronder blessures. Om deze reden is er dan ook een speciaal potje opgericht vanuit de FIFA. Hieruit worden alle clubs betaald voor de internationals die ze leveren. Mocht een speler immers geblesseerd raken, dan zit de club met de gebakken peren.
Het bedrag dat de clubs krijgen, wordt berekend over het precieze aantal dagen dat een speler actief is voor de nationale ploeg. Clubs die spelers afstaan krijgen tienduizend dollar per speler per dag.

Meevaller

In onze hoofdstad weten ze zich bij voorbaat verzekerd van een mooi bedrag. Zij leveren maar liefst elf spelers van Ajax aan de nationale bonden. De landskampioen krijgt hierdoor minimaal 1.980.000 dollar. Wanneer Nederland doorstoot naar de knock-outfase, loopt dit bedrag fors op. PSV is met vier spelers een stuk minder vertegenwoordigd, maar krijgt ook een mooi bedrag: 720 duizend dollar. Feyenoord volgt met 540 duizend dollar. Een club die deze compensatie zeker niet in de begroting heeft meegenomen, is sc Heerenveen. De Friezen krijgen door Andries Noppert minimaal 180 duizend dollar overgemaakt. Toch lekker.
Mocht Nederland de finale halen, dan krijgt Ajax van alleen al de Oranje-internationals meer dan 2,5 miljoen dollar. Tel daar afgelopen transferzomer bij op en Edwin van der Sar komt aardig in de buurt van Dagobert Duck.

Overstag

De kassa rinkelt. Vooral in Amsterdam. Maar die situatie is wel eens anders geweest. Sterker nog, in 2008 werden clubs pas voor het eerst vergoed voor het uitlenen van hun spelers. De UEFA ging tijdens het EK van dat jaar overstag. Niet geheel verrassend volgde de FIFA twee jaar later het voorbeeld. Maar dat was allesbehalve uit vrije wil. Pas nadat Atlético Madrid, Charleroi en Olympique Lyon rechtszaken aanspande, gingen de bonden overstag. Deze clubs kregen te maken met spelers die met zware blessures terugkeerden van hun interlandperiode. Het bleek de druppel. En dat maakt Ajax in dit geval spekkoper.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.