RB Leipzig

Country |
Active in |

RB Leipzig

Het meest bijzondere verhaal in het professionele Duitse voetbal van de afgelopen jaar is dat van RB Leipzig, voluit RasenBallsport Leipzig (en dus niet ‘Red Bull’). De club werd opgericht in het jaar 2009 en is door middel van vier promoties opgeklommen tot het hoogste niveau in Duitsland. In 2016/17 verwelkomde de Bundesliga RB Leipzig in de competitie. 

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

RB Leipzig

Het meest bijzondere verhaal in het professionele Duitse voetbal van de afgelopen jaar is dat van RB Leipzig, voluit RasenBallsport Leipzig (en dus niet ‘Red Bull’). De club werd opgericht in het jaar 2009 en is door middel van vier promoties opgeklommen tot het hoogste niveau in Duitsland. In 2016/17 verwelkomde de Bundesliga RB Leipzig in de competitie. 

In haar eerste seizoen in de Bundesliga legde RB Leipzig beslag op de tweede plaats, waarmee het Champions League-voetbal afdwong. De club, zwaar gesponsord door Red Bull, is daarmee uiterst succesvol in haar korte bestaan, maar kent ook veel tegenstanders. RB Leipzig speelt in de Red Bull Arena, die plaats biedt aan bijna 43.000 toeschouwers.

Historie

Hoewel RB Leipzig pas in 2009 werd opgericht, kent de club al veel successen. Een belangrijke speler bij de oprichting van RB Leipzig was Red Bull. De energiedrankmaatschappij is de hoofdsponsor van RB Leipzig.

De club begon in het seizoen 2009/2010 in de Oberliga, de vijfde klasse van het Duitse voetbal en het laagste niveau van professioneel voetbal. De club was direct succesvol en werd kampioen met slechts twee nederlagen gedurende het seizoen.

In de Regionalliga Nord (vierde niveau) deed de ploeg direct bovenin mee, maar kon het geen promotie afdwingen. Die promotie kwam drie jaar later alsnog, tijdens het seizoen 2012/2013. Op het derde niveau (3. Liga), werd RB Leipzig in het seizoen 2013/2014 direct tweede, waarmee het promoveerde naar het tweede niveau van Duitsland. Twee seizoenen later werd RB Leipzig in de 2. Liga ook tweede en daarmee werd promotie naar de Bundesliga een feit. Het eerste seizoen op het hoogste niveau verliep zeer succesvol. De club eindigde op een tweede plek in de Bundesliga.

Fans en clubiconen van RB Leipzig

Vanwege de jonge leeftijd van de club en het feit dat het succes grotendeels te danken is aan sponsorgeld, wordt RB Leipzig vaak zielloosheid verweten. Toch heeft de club inmiddels een stevige supportersschare. Als club uit Oost-Duitsland, werd de club door (oorspronkelijke) oost-Duitsers snel omarmt als tegengewicht voor de dominante clubs uit het westen.

RB Leipzig kent inmiddels enkele clubiconen, waarvan Dominik Kaiser de bekendste is. De middenvelder kwam bij de club in 2012, toen het uitkwam op het derde niveau. Kaiser maakte de promoties naar de Bundesliga mee en heeft inmiddels een recordaantal officiële duels voor RB Leipzig op zijn naam staan.

Andere spelers die al vroeg betrokken waren bij de club zijn onder meer Fabio Coltorti, Yussuf Poulsen en Tim Sebastian.

Red Bull Arena

Rond 2000 werd het al snel duidelijk dat het toenmalige Zentralstadion oud en vervallen was. Leipzig had echter geen geld om het stadion aan te pakken. Na veel politieke discussie werd er toch besloten het oude stadion plat te gooien en een nieuw stadion te bouwen.

In december 2000 werd begonnen met de bouw van het nieuwe stadion en in maart 2006 werd deze opgeleverd. Het nieuwe stadion staat op de plek van het oude stadion en Sachsen Leipzig werkte er in de beginjaren de thuiswedstrijden af. Deze club kreeg het stadion nooit gevuld, omdat het stadion simpelweg te groot bleek en de club te klein. Sachsen Leipzig ging in 2009 failliet en sinds 1 juli 2010 speelt RB Leipzig in het stadion. De verhuizing werd gevierd met een wedstrijd tegen Schalke 04, die RB Leipzig met 1-2 verloor. Per 30 juni 2012 is de naam van het stadion Red Bull Arena. Zonder twijfel heeft dit natuurlijk te maken met de sponsor van RB Leipzig.