competitie background image
Competitie
Land:
Duitsland
Aantal teams:
20

De 3. Liga, ook wel de ‘3. Fußall-Liga’ genoemd, is het derde hoogste niveau in het Duitse voetbal. De competitie is opgericht in het seizoen van 2008/2009. De competitie bevindt zich tussen de 2. Bundesliga en de semi-professional Regionalliga. De 3. Liga is het hoogste niveau waar reserve teams van clubs actief mogen zijn.

3e Liga uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de 3e Liga? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden. Ben je benieuwd naar de statistieken van een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de 3e Liga

3e Liga stand

Op weg naar de top of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de 3e Liga laat het je allemaal zien. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder team al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald. Daarnaast kun je ook nog eens schakelen tussen thuis en uit statistieken in de 3e Liga en HF/FT (halftime/fulltime). Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer!

3e Liga programma

Welke wedstrijden er op het programma staan in de 3e Liga zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of wanneer de topwedstrijden zijn. In het schema staat altijd de eerstvolgende ronde in de 3e Liga voor jou klaar. Zo ben je voor het weekend altijd goed voorbereid. Je kunt ook naar wedstrijden later in het seizoen al een kijkje nemen.

Opzet

De teams die geen reserveteams van Bundesliga teams strijden tegen elkaar voor promotie naar de 2. Bundesliga. In totaal zijn er 20 teams die de competitie vormen.
De drie teams die op de laatste drie plekken eindigen degraderen naar één van de vijf Regionalligen: Regionalliga Nord, Regionalliga Nordost, Regionalliga West, Regionalliga Südwest en Regionalliga Bayern.

Wanneer het eerste team van één van de reserve teams ook in de 3. Liga speelt wordt het reserve team automatisch gedegradeerd naar de Regionalligen, onafhankelijk van de positie op de ranglijst.

Financiële situatie

Vanaf dat de 3. Liga werd ingezet in 2008 tot en met 2013 opereerde de competitie tegen een financieel verlies. In het seizoen 2012/2013 was er een recordverlies van €20.9 miljoen. In het seizoen 2013/2014 maakte de competitie voor de eerste keer winst en kon er €4.9 miljoen worden bijgeschreven.

Geschiedenis

Op september 2006 werd door de German Football Association, ook wel de DFB, de formatie van die 3. Liga aangekondigd. In eerste instantie was er aangekondigd dat de competitie onder de naam ‘3. Bundesliga’ ingezet zou worden. De German Football Association koos uiteindelijk voor 3. Liga. Dit had te maken met het feit dat de 3. Liga direct beheerd werd door de DFB en niet door de German Football League (DFL). De DFL beheert zowel de Bundesliga en 2. Bundesliga.

De eerste wedstrijd in de competitie werd gespeeld op 25 juli 2008. Rot-Weiß Erfurt en Dynamo Dresden speelden in het Steigerwaldstadion in Erfurt. Dynamo Dresden won de wedstrijd met 1-0 met als maker van het enige doelpunt Halil Savran.