actueel background image

Qatar 2022: een WK van uitersten

20 dec 2022 | 14:14 0

Het WK 2022 zit erop. De finale tussen Argentinië en Frankrijk was op zijn zachts gezegd spannend en werd met penalty’s beslist. Argentinië won en mag zich de komende vier jaar de beste van de wereld noemen. Het was een bijzonder WK. Tijd voor een terugblik.

Het WK van de underdogs

In de groepsfase stond alles op zijn kop. Saoedi-Arabië won met 2-1 van Argentinië, Japan versloeg Duitsland, Marokko won van België en Kameroen van Brazilië. Voor voetballiefhebbers een genot om naar te kijken, voor iedereen die meedeed aan een voetbalpoule waarschijnlijk iets minder leuk. Maar we kunnen stellen: de underdogs regeerden het WK.

Vooral het sprookje van Marokko zal ons bijblijven. De ploeg stond in de achtste finales tegenover Spanje. In reguliere speeltijd kwam er geen winnaar: er werden strafschoppen genomen. Marokko stuurde Spanje naar huis en mocht door naar de kwartfinales, waar het Portugal trof. Marokko stuntte opnieuw en werd het eerste Afrikaanse land dat kans maakte op een plek in een WK-finale. In de halve finale verloren de Marokkanen met 2-0 van Frankrijk. Er heerste vooral trots bij de selectie, staf en supporters.

Bijzondere scheidsrechters

Je staat er vast niet van te kijken dat we bij bijzondere scheidsrechters Antonio Lahoz als eerste naar voren schuiven. De Spaanse scheidsrechter staat nu vooral bekend om zijn ietwat apart optreden tijdens Nederland – Argentinië. Hij gaf maar liefst 17 gele kaarten en één rode kaart. Een record. Scheidsrechter Bas Nijhuis grapte eerder al: “’Lahoz heeft net zoveel kaarten gegeven als ik in drie seizoenen”.

Er valt veel te zeggen over de scheidsrechters op het WK in Qatar. Er is tijdens en na afloop van wedstrijden flink geklaagd. Zo was Engeland niet tevreden over de scheidsrechter in de wedstrijd tegen Frankrijk en was Portugal woest omdat de wedstrijd Marokko – Portugal werd gefloten door een Argentijn. Ook over Szymon Marciniak, de scheidsrechter die de finale floot – werd geklaagd.

Het was niet alleen mineur, we hadden ook een primeur dit WK: Stéphanie Frappart is de eerste vrouw die een wedstrijd heeft gefloten op een WK voor mannen. Frappart was één van de drie vrouwelijke scheidsrechters die geselecteerd waren voor het WK 2022. Salima Mukansanga uit Rwanda en Yoshimi Yamashita uit Japan waren de andere twee dames die zich mochten melden in Qatar.

Heel. Veel. Kaarten.

Zoals hierboven al geschreven, is er een nieuw record gevestigd: 17 gele kaarten en een rode kaart in één wedstrijd. Er zijn dit WK flink wat vervroegde kerstcadeaus (lees: gele kaarten) gegeven. 228 om precies te zijn. Het aantal rode kaarten ligt gelukkig een stuk lager: er zijn totaal 6 rode kaarten uitgedeeld. De Argentijnen Gonzalo Montiel en Marcos Acuna hebben de meeste gele kaarten ontvangen dit WK. Zij kregen er over het hele toernooi verspreid maar liefst 3 per persoon. Als we kijken naar de gele kaarten per land, is Argentinië de sjaak. Met 17 kaarten hebben zij ook deze wedstrijd gewonnen.

De uitspraken van Louis van Gaal

Louis van Gaal deed de uitspraak: “Nederland wordt wereldkampioen”. Helaas werd die uitspraak geen werkelijkheid. Dat Louis van Gaal weer eens viraal is gegaan met iets wat hij zei op een persconferentie, kijkt ook niemand meer van op. We kunnen er om lachen met zijn allen. “I believe that we can come an end”. Niet de eerste keer dat Van Gaal opvalt met zijn uitspraken. “That’s another cook”, “it is again the same song” en “we are running after the facts” zijn enkele uitspraken waar van Gaal altijd bekend om zal staan.

De bloedstollende finale

De finale was sportief gezien de mooiste WK-finale ooit. Argentinië was de eerste helft heer en meester en gaf Frankrijk een rondleiding door het stadion. Alle hoeken van het veld bekeken zij van dichtbij. Met 2-0 leek het voor rust al over en sluiten voor Les Bleus. Na 90 minuten stond er door een dolle minuut van Mbappé uiteindelijk wonder boven wonder 2-2 op het bord.

In de verlenging waren het de sterren Messi en Mbappé die zorgde voor een 3-3 eindstand en dus penalty’s. Die nam Argentinië beter dan de Fransen. De Argentijnen zijn voor het eerst sinds 1986 weer de beste van de wereld en is Messi in het land boven god uitgestegen als belangrijkste persoon op aarde.

WK 2022 terugblik

PR machine Qatar

Niet alleen op het veld was het een veelbesproken WK. Daarbuiten is het ongetwijfeld het meest besproken WK ooit. Het was een kampioenschap van de statements. De One Love band, de discussie over mensenrechter, free Palestina en ga zo maar door. Toch verdwenen die sentimenten gaande het toernooi. De kritiek blijft, maar Qatar heeft bewezen de PR goed op orde te hebben. Zij lieten zien dat ze een toernooi perfect kunnen organiseren, maar de prijs die daar voorafgaand is betaald is natuurlijk te hoog.

De drie doden gastarbeiders zijn er volgens de FIFA nu tussen de drie- en vierhonderd. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, maar daar komen we waarschijnlijk nooit achter. Op het veld was het een geweldig WK. Het feit dat het in de winter was en in Qatar zal voor altijd zorgen voor een zure bijsmaak. Laten we hopen dat het wereldkampioenschap de ogen heeft geopend en ervoor heeft gezorgd dat Qatar mensenrechten serieus gaat nemen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.