actueel background image

Politie start onderzoek naar gokkende voetballers

16 jan 2023 | 09:39 0

Maar liefst 25 spelers in het Nederlandse profvoetbal hebben de afgelopen maanden gegokt op wedstrijden waarin ze zelf in actie kwamen of op wedstrijden uit hun eigen competitie. Het gaat hierbij om zes spelers uit de Eredivisie en liefst negentien uit de Keuken Kampioen Divisie. Dat meldt de NOS zondagavond. Zij hebben deze informatie uit een ‘trandanalyse’ van de Sport Betting Intelligence Unit.

Gokkende voetballers

Politie start onderzoek

De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de gokpraktijken van deze spelers. Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) zetten sommigen spelers in op wedstrijden waarin ze zelf in actie kwamen. Er zijn ook spelers die alleen op wedstrijden hebben ingezet van concurrenten. Ook zijn er gevallen die het allebei hebben gedaan, maar dan wel met kleine bedragen.

Gokken op de eigen competitie en eigen wedstrijden is absoluut verboden, maar zijn deze spelers nu echt schandalig over de schreef gegaan? Volgens de VVCS, vakbond voor profvoetballers, is het vooral onwetendheid. De voetballers zouden niet goed op de hoogte zijn van de regels. Uit een enquête van de VVCS bleek onlangs dat elf procent van de spelers wel eens gokt op wedstrijden of competities waar ze zelf aan deelnemen. De vakbond neemt dat serieus en is sinds november gestart met het bezoeken van clubs om voorlichting te geven.

Zo informeren zij voetballers over de gokregels en de gevaren van matchfixing. Een schokkende conclusie is dat bij de bezoeken van de VVCS bij iedere club wel handen de lucht in gaan op de vraag of er wel eens wordt gegokt. Nog schokkender is dat die handen ook de lucht in gaan bij de vraag of spelers wel eens worden benaderd een wedstrijd te ‘fixen’.

KNVB wil meer informatie

De KNVB zou graag willen weten welke spelers zich schuldig maken aan gokken op eigen wedstrijden, maar zij krijgen dat niet te weten. “Wij krijgen anoniem een signaal door en weten niet om welke spelers het gaat. Door het gebrek aan die informatie kunnen wij niet ingrijpen”, zegt de bond tegenover de NOS.

Wedkantoor TOTO baalt daarvan. Zij zagen in 2022 twee keer een voetballer ongeoorloofd gokken. Ze hebben die spelers aangesproken hierop, maar mochten geen stappen ondernemen richting KNVB. “We zouden dit willen melden aan de bonden. Zo kunnen zij de integriteit van de sport waarborgen en maatregelen nemen.”

Schorsingen

Het komt overigens wel eens voor dat spelers gepakt worden voor gokken. In 2021 liep huidig Helmond Sport-verdediger Tom Beugelsdijk tegen de lamp. Hij werd vijf wedstrijden geschorst. Ook AZ-aanvoerder Jordy Clasie werd gesnapt, nadat er via zijn account was ingezet op wedstrijden van onder meer Jong AZ. Hij kreeg twee wedstrijden schorsing.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.