actueel background image

Plaatst AZ zich op speelronde vijf al voor de volgende ronde?

26 okt 2022 | 09:48 0

AZ kan zich met een zege bij FC Vaduc plaatsen voor de volgende ronde van de Conference League. Als nummer twee Dnipro-1 niet wint is AZ zelfs al zeker van een plaats als groepshoofd, hetgeen betekent dat de ploeg van trainer Pascal Jansen de tussenronde in februari zelfs mag overslaan. Vaduc vecht voor zijn laatste kans en moet thuis winnen, wil het nog een rol van betekenis spelen binnen deze poule.  

Vooruitblik

AZ wordt alom geroemd door het beleid wat de club al jaren voert. Met een sluitende begroting en een goede jeugdopleiding weet het al jaren op te boksen tegen de vaderlandse top drie, soms weet het ze zelfs af te troeven. Tot ruim een week geleden stond het zelfs bovenaan. Vaduc is daarentegen een team uit de dwergstaat Liechtenstein en is daarom allang blij dat het Europees speelt. Het is ook pas de tweede keer dat de ploeg weet door te dringen tot een Europees hoofdtoernooi, de eerste keer was in 1996 door het grote Paris Saint Germain uit te schakelen. De ploeg is in eigen land heer en meester en wordt gezien als de grootste van de zeven professionele clubs. Het wist bijvoorbeeld al 48 keer de nationale beker te winnen, een wereldrecord.

Geen eigen competitie, wél Europees voetbal

Het klinkt gek, geen eigen landelijke competitie hebben maar wél Europees spelen. Het is echter de realiteit voor Vaduc. In Lichtenstein is geen professionele topcompetitie, hiervoor wijken de zeven professionele teams uit naar de lagere divisies van Zwitserland. Vaduc speelde tot de degradatie van vorig jaar zelfs even op het hoogste niveau in Zwitserland, maar is dus inmiddels gedegradeerd. Daardoor is het momenteel de enige tweede divisionist in het Europese voetbal. Het gaat Vaduc momenteel echter alles behalve voor de wind, gezien een voorlaatste plaats op het tweede niveau in Zwitserland. Wie weet kan het verrassen tegen AZ.

AZ aan stand verplicht te winnen

Zoals gezegd geldt AZ al jaren als een voorbeeldclub in Nederland. Waar andere subtoppers zoals FC Utrecht en Vitesse door middel van de diepe zakken van een eigenaar de begroting sluitend houden en zo de vaderlandse top willen aanvallen, kleurt AZ altijd keurig binnen de lijntjes. Het blijven investeren in de jeugdopleiding betaalt zich inmiddels al jaren uit. Jaarlijks verkoopt AZ zijn beste spelers, terwijl vaak nog minder dan een kwart wordt geherinvesteerd in nieuwe spelers. De opleiding is immers zo goed, dat de ideale vervanger vaak al rondloopt. Het investeren in de opleiding werpt al jaren zijn vruchten af voor AZ.

Lees ook meer over voetbalwedden.

Statistieken

  • AZ mist al vrijwel het hele seizoen zijn topscorer van vorig seizoen, Vangelis Pavlidis
  • AZ-sterspeler Karlsson is teruggekeerd en lijkt klaar voor 90 minuten
  • AZ hield tot dusver tweemaal de 0 in de Conference League-groepsfase
  • Dani de Wit is AZ’s topscorer met vier goals
  • In totaal scoorde De Wit al tien goals in dit Europese seizoen
  • De totale selectie van Vaduc is minder dan zes miljoen waard
  • Vaduc-verdediger Arbenit Xhemajli is met een half miljoen de meest waardevolle speler aan Vaduc zijde
  • Tunahan Cicek is de topscorer van Vaduc in de competitie met zes goals

Laatste onderlinge resultaten

Deze twee teams speelden alleen eerder dit seizoen tegen elkaar in de heenwedstrijd op 15 september, destijds won AZ uiteindelijk ruim met 4-1 nadat het redelijk lang spannend bleef.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.