actueel background image

Oranje terugblik op WK: onze tops en flops

19 dec 2022 | 16:35 0

Argentinië mag zich na een overwinning op Frankrijk de komende vier jaar de beste van de wereld noemen. Daarmee komt er een einde aan het WK 2022. Oranje moest genoegen nemen met de kwartfinale. Is het toernooi geslaagd of niet? Wij hebben de tops en flops van het Nederlands elftal op een rijtje gezet.

Tops en flops oranje

Tops

Om te beginnen hebben we een aantal tops op een rijtje gezet.

Cody Gakpo

Zonder twijfel Nederlands beste speler dit WK. De linksbuiten van PSV stond bij Oranje op tien of in de spits, maar stelde geen moment teleur. De aanvaller scoorde drie keer en werd topscorer van Nederland. PSV zal met glunderende ogen hebben toegekeken. Zijn transferwaarde is flink omhooggegaan in Qatar.

Andries Noppert

De grote verrassing van het WK vanuit Oranje-oogpunt. Van Gaal verraste alles en iedereen door Noppert eerste doelman te maken. Achteraf een gerechtvaardigde keuze. De keeper maakte een prima indruk en speelde een solide toernooi.

Wout Weghorst

Woutje Weghorst staat hier natuurlijk alleen maar in omdat de aanvaller de uiteindelijke wereldkampioen tot waanzin dreef met twee late goals. Uiteindelijk bleek het niet genoeg, maar Weghorst is wel de speler met het minst aantal minuten per goal geworden. Hij had er gemiddeld maar 31 per goal voor nodig.

Nathan Aké

We hebben zijn naam te weinig horen vallen, maar Nathan Aké was dit toernooi de meest solide verdediger van Oranje. Hij deed nagenoeg niets fout. Aké is sowieso bezig een fantastische carrière op te bouwen. Ook bij grootmacht Manchester City is hij niet meer weg te denken uit het elftal. Met zijn 27 jaar kan hij nog jaren mee in het Nederlands elftal.

Flops

Ons Oranje kent ook een aantal flops. Je leest ze hieronder!

Steven Bergwijn

Bij de linksbuiten van Ajax wilde het niet vlotten. Onder Van Gaal was Bergwijn steevast één van de twee spitsen. Voorafgaand aan het WK maakte hij daar indruk als meest trefzekere speler van Oranje in 2022. Er werd dan ook veel van hem verwacht. Die verwachtingen werden niet waargemaakt, de aanvaller viel tegen en speelde nauwelijks iets klaar.

Matthijs de Ligt

Vooraf was duidelijk dat De Ligt het moest stellen met een bijrol. Door de vormcrisis van Jurrien Timber kreeg hij in de eerste wedstrijd alsnog de kans, maar die pakte hij allesbehalve. Zijn optreden tegen Senegal was ronduit zwak en hij verloor zijn basisplaats direct. Van een basisspeler van FC Bayern München hadden we meer verwacht.

Memphis

De enige topaanvaller van Oranje, zo werd vooraf geschetst. Helaas heeft Memphis die status niet waargemaakt. De aanvaller kwam zonder wedstrijdritme naar het WK en werd daarom voorzichtig gebracht. Behouden van een goal tegen Amerika kon hij weinig betekenen, waardoor Oranje in aanvallend opzicht te veel moest rekenen op Gakpo.

Van Gaal

Helaas hoort ook Louis van Gaal thuis in het rijtje flops. Wat hadden we stiekem gehoopt op succes. Maar het werd een WK waar voor Oranje weinig viel te genieten. Zelfs tegen de kleintjes werd saai en futloos voetbal gespeeld en tegen Argentinië waren we op vijf minuten na, eigenlijk kansloos. Over dit WK praat over een paar jaar niemand meer.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.