actueel background image

Nederlanders in het buitenland: week 14, 2023

06 apr 2023 | 13:25 0

Na een weekje rust met interlandvoetbal, barstte het clubvoetbal afgelopen weekend weer los. Zo ook voor veel Nederlanders in het buitenland. Deze week vooral aandacht voor de Premier League en Donyell Malen.

Sven Botman speler van de week

Van Dijk uit vorm

Het is inmiddels niet meer voor te stellen dat Virgil van Dijk ruim twee seizoenen geleden één van de belangrijkste gegadigden was voor de Ballon d’Or. Toen was alleen Lionel Messi beter dan de Nederlander. Maar van die versie van de verdediger is weinig meer over. Met Liverpool beleeft de captain van Oranje een uiterst matig seizoen en dat komt mede door zijn eigen vorm.

Liverpool staat op driekwart van het seizoen teleurstellend achtste en is ook al uitgeschakeld in alle toernooien. En Van Dijk? Die ploetert vrolijk mee. De boomlange verdediger oogt minder soeverein dan in zijn voorgaande jaren en tast steeds vaker mis. Permanent hoeft zijn mindere vorm niet te zijn, sinds zijn kruisbandblessure zijn er namelijk maar weinig spelers ter wereld die meer minuten maakte dan hij. Laten we hopen dat hij zich weet te herpakken.

Botman imponeert

Er is ook goed nieuws als het Nederlandse verdedigers betreft. Sven Botman haakte onlangs wegens ziekte nog af bij het Nederlands Elftal, maar zijn debuut kan niet lang meer uitblijven. Bij Newcastle United toont hij aan weer helemaal de oude te zijn. In een direct gevecht om de derde plek met Manchester United heerste de verdediger in zijn eigen vertrouwde zestien.

Met een aantal spectaculaire acties liet Botman zien dat hij meer dan klaar is om een prominente rol op te eisen bij Oranje. Niet voor niets waardeerde Transfermarkt zijn waarde met tien miljoen euro op. Wat zullen ze zich in Amsterdam nog vaak achter de oren krabben op de momenten dat ze Botman zien schitteren in de Premier League.

Danjuma steeds meer uit beeld

Dat de keuze voor een bepaalde club slecht kan uitpakken, dat bewijst Arnaut Danjuma. Vorig seizoen had hij een glansrol in Spanje en haalde hij met Villarreal de halve finale van de Champions League. Inmiddels raakt hij alleen nog het gras aan op het trainingsveld bij Tottenham Hotspur. Na een aantal blessures en een trainerswissel, werd zijn rol bij Villarreal steeds kleiner. Danjuma besloot in de winter te vertrekken en had verschillende opties.

PSV had de aanvaller graag naar Nederland gehaald, maar de keuze viel op Tottenham Hotspur. Een waardeloze keuze blijkt nu. Spelen doet hij nauwelijks. Elf minuten stond hij in het veld sinds zijn komst. Bij een kansloze 3-1 achterstand in Leicester mocht Danjuma nog even als joker het veld betreden. Het is te hopen dat hij nog een kans krijgt, maar zijn verblijf in Londen lijkt uit te lopen op een fiasco.

Tyrell Malacia maakt pas op de plaats

In plaats van shinen op de Coolsingel met de schaal, is het banken op Old Trafford voor Tyrell Malacia. Toen hij bij aanvang van dit seizoen door Manchester United werd gekocht, was dat al de angst van veel kenners. De stap van Feyenoord naar United is groot. Toch verraste Malacia in het begin vriend en vijand. In de eerste weken van het seizoen had hij namelijk een basisplaats en daarin speelde hij sterke wedstrijden tegen onder meer Liverpool.

Toch is de oud-Feyenoorder voor nu te licht bevonden voor een vaste basisplaats. Geen schande, wel jammer. Toch krijgt Malacia genoeg kansen bij United. Door de vele wedstrijden die United speelt en de multi-inzetbaarheid van zijn concurrent Luke Shaw komt de linksback regelmatig in het veld. Aan hem om zich in de luwte te ontwikkelen en die plek in de nabije toekomst definitief op te eisen.

Vergeten Malen laat zich zien

Het blijft een stap waar iedere voetballer van droomt, maar die in praktijk zo moeilijk blijkt om succesvol te volbrengen. De stap van de Eredivisie naar een topcompetitie. Donyell Malen kan het weten. Na een aantal sterke seizoenen bij PSV was hij klaar voor de volgende stap, Borussia Dortmund durfde het aan met de aanvaller. Maar een heel gelukkig huwelijk is het nog altijd niet.

Malen scoort weinig en mag vooral plaatsnemen op de bank. Toch gloort er hoop. Door blessures van zijn concurrenten, krijgt Malen weer kansen bij Dortmund. En deze lijkt hij eindelijk te pakken. Met een goed optreden tegen FC Köln, waarin hij scoorde en twee assist gaf, viel hij ook in de verloren wedstrijd tegen Bayern München goed in en scoorde hij in de Allianz Arena.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.