actueel background image

Marokko wil historie schrijven tegen Canada

01 dec 2022 | 09:20 0

In 1986 reikte Marokko voor het laatst verder dan de groepsfase van het WK. Met vier punten uit twee wedstrijden zijn de Afrikanen akelig dichtbij het herhalen van die prestatie. In de laatste wedstrijd kan een punt genoeg zijn. Bij winst zijn de Marokkanen sowieso verzekerd van een extra ronde WK-voetbal. Schrijven Hakim Ziyech en co geschiedenis?

Vooruitblik

De Marokkanen zitten er lekker in. In de eerste wedstrijd werd Kroatië van scoren afgehouden en werd een punt veiliggesteld. De tweede wedstrijd wonnen ze van België, waardoor Marokko in een uitstekende uitgangspositie zit. Helemaal omdat de beslissende wedstrijd tegen het al uitgeschakelde Canada is. De Noord-Amerikanen spelen puur voor de eer.

Marokko op drempel van glorie

De stemming is opperbest bij Marokko. Een schril contrast met een aantal maanden geleden. Destijds lagen spelers als Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui in de clinch met toenmalig bondscoach Vahid Halilhodzic. Twee maanden voor aanvang van het WK brak de Marokkaanse bond met de coach en werden beide spelers in genade aangenomen. Met terugwerkende kracht lijkt dat een meesterzet. De Marokkaanse ploeg is een eenheid onder de nieuwe bondscoach Reynald Pedros.

Uitgeschakeld maar trots

Na drie wedstrijden zit het WK erop voor de Canadezen. Toch heerst er meer trots, dan chagrijn bij de Canadezen. Canada heeft aan de wereld laten zien wat het kan. Tegen België hadden ze de pech dat Thibaut Courtois op doel stond. Tijdens de recente Ballon d’Or verkiezingen werd de keeper verkozen tot de beste keeper ter wereld. Tegen Canada liet hij zien waarom. Canada speelde een prima wedstrijd en had meer verdiend dan een nederlaag. Tegen Kroatië waren ze de mindere ploeg, toch beten ze in delen van de wedstrijd knap van zich af. Ook in hun laatste wedstrijd van dit toernooi willen ze zich bewijzen en met de borst vooruit het toernooi verlaten.

Statistieken

– Canada verloor 5 van zijn laatste 10 wedstrijden.
– Canada won nog nooit een wedstrijd op een WK.
– Canada is een van de landen die het volgende WK organiseert.
– Canada-aanvaller Jonathan David scoorde 10 keer in zijn laatste 22 wedstrijden.
– Canada-aanvaller Alphonso Davies scoorde snelste goal dit WK, na 68 seconden.
– Marokko kan voor het eerst sinds 1986 de knock-outfase bereiken.
– Marokko hield de 0 in zijn laatste 6 wedstrijden.
– Hakim Ziyech scoorde nog nooit op een WK.

Laatste onderlinge resultaten

Marokko en Canada speelden tot dusver één keer eerder tegen elkaar. Dat was op 11 oktober 2016, Marokko won toen met 4-0. Ziyech benutte destijds twee penalty’s.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.