Kan Bruma het bij PSV wel weer waarmaken?

PSV trekt in de zomer van 2019 de 24 jarige Portugees Bruma aan. Zijn echte naam is Armando Túe Na Bangna, maar zijn voetbal (bij)naam is dus Bruma. Hij komt voor een slordige 12 miljoen over van RB Leipzig, waar hij niet het verschil kon maken. De vraag is nu natuurlijk of hem dat wel gaat lukken bij PSV en of hij een basisplaats kan verwerven.

psv logo

Basisplaats of goede reserve?

De club uit Eindhoven ging al snel op zoek naar vleugelaanvallers, omdat de kans groot zou zijn dat Lozano en/of Bergwijn zomaar eens een transfer zouden maken. Bruma stond al drie jaar op de scoutingslijst van PSV, dus het is misschien geen verrassing dat juist hij als nieuw lichtpuntje in de selectie kwam. In dat opzicht is de aanvaller dus zeker kandidaat voor een basisplaats. Dat gebeurde overigens meteen al in zijn eerste wedstrijd, in de voorronde van de Champions League tegen FC Basel op 23 juli 2019.

De debutant Bruma opent de score

Wie de eerste wedstrijd van PSV – FC Basel heeft gekeken, zag dat Bruma een sterke wedstrijd speelde. De linksbuiten wist met zijn acties meerdere keren verdedigers het bos in te sturen en wist ook de openingsgoal van de wedstrijd binnen te tikken. Zijn debuut zorgt voor voldoende positieve gespreksstof in de voetbalwereld. Hoewel hij na rust een wat vermoeide indruk maakte, bleef hij wel gevaarlijk en verdedigde ruimschoots mee. Dat is een kwestie van wedstrijdritme opbouwen.

Hoogtepunten en dieptepunten

Bruma speelde bij Sporting Lissabon, Galatasaray, Gaziantepspor, Real Sociedad en RB Leipzig. De seizoenen verliepen niet allemaal even goed.

Turks avontuur

Slechts een half jaar na zijn debuut in het eerste bij Sporting Lissabon maakte Bruma de overstap naar Galatasaray in Turkije. Hij verkaste voor tien miljoen en kon slechts een half jaar spelen, daarna volgde een knieblessure. In die tijd werd hij verhuurd aan Gaziantepsporn waar hij geen enkele wedstrijd speelde. Het seizoen daarop speelde hij als huurling wel 33 wedstrijden (3 doelpunten) bij Real Sociedad in de Primera División. Toen hij terugkeerde in de Süper Lig werd hij basisspeler, waarbij hij 36 wedstrijden speelde en elf keer scoorde voor Galatasaray.

Bruma Real Sociedad

In Duitsland op een zijspoor

In het laatste seizoen van Bruma bij Galatasaray speelde hij zichzelf in de kijker bij RB Leipzig, die hem overnam voor 11 miljoen. Het eerste jaar bij de Duitse club verliep met 40 wedstrijden, 7 doelpunten en 2 assists wel aardig. Daar kwam verandering in toen de speelstijl na de zomer van 2018 veranderde.

Bruma RB Leipzig

Nieuwe trainer Ralf Rangnick liet de ploeg veel defensiever spelen en daar kwam Bruma minder goed uit de verf. Onder Rangnick speelde hij aanzienlijk minder wedstrijden (27) en kwam ook maar drie keer tot scoren.

In de zomer van 2019 hengelt PSV het vroegere toptalent binnen. RB Leipzig liet hem voor 12 miljoen zonder verdere moeite gaan.

Speelstijl van Bruma

Garry Rodrigues, die Bruma kent uit hun periode in Turkije, spreekt vol lof over de nieuwe aanvaller van PSV. Het vindt dat Bruma over een geweldige actie beschikt, supersterk is in één tegen één situaties, snel en een doelpunten machine. Omdat hij nog jong is, zit er nog veel rek in zijn kwaliteiten en dat kan hem alleen maar ten goede komen.

Over het algemeen staat hij bekend als een multifunctionele speler die bekend staat om zijn snelheid en dreiging. Daarnaast kan hij ook op beide flanken terecht of als schaduwspits.

Terugkomend op de wedstrijd tegen FC Basel (23 juli 2017) kwam deze speelstijl meteen naar voren. En waar RB Leipzig trainer Rangnick hem niet goed vond verdedigen, was daar bij het commentaar geen slecht woord over.

Conclusie

Bruma gaat naar alle waarschijnlijkheid het verschil maken dit seizoen voor PSV. Nu Luuk de Jong niet meer in de spits staat, zal het spel niet meer gericht zijn op hoge voorzetten. Combinaties en individuele acties moeten PSV het nieuwe seizoen van doelpunten gaan voorzien. Met de kwaliteiten van Bruma, talent Malen en captain Afellay staat er een sterke voorhoede op het veld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *