Het sprookje van Marokko
Het zijn schitterende tijden voor Marokko. Als eerste Afrikaanse land ooit bereikte het zaterdag de halve finale van het WK. Vanavond nemen de Marokkanen het op tegen Frankrijk. Hoe dat ook afloopt, het avontuur voor Marokko is al meer dan geslaagd. De vreugde in november was groot toen Marokko zich plaatste voor het WK. De Marokkanen verzekerden zichzelf van een herkansing voor de mislukte poging vier jaar eerder. Na een absentie van twintig jaar kwalificeerde Marokko zich eindelijk weer voor het grootste mondiale voetbaltoernooi. Het resultaat was een koude douche. Met één punt uit drie duels werd Marokko kansloos laatste.
Frustratie
En dat tot frustratie van de bond. Aansluitend op het WK stuurde de bond een brief aan de FIFA, met een officiële klacht over de arbitrage. In de brief stond dat de scheidsrechter in de wedstrijd tegen Portugal drie fouten maakte, terwijl dat in de wedstrijd tegen Spanje zelfs vijf keer het geval was. Destijds liet de Nederlandse Marokkaan Nordin Amrabat, zich furieus uit tegenover de NOS. ‘’De VAR is ongelooflijk. Ze kiezen willekeurige momenten uit. Je kunt niet één keer wel en één keer niet fluiten. Dan moeten er nieuwe regels komen. Of bij elk moment, of helemaal niet.” Even hiervoor zocht de aanvaller een camera op die op het veld stond. Hij maakte het VAR-gebaar en zei het woord ‘Bullshit’. Een boete van de FIFA was het gevolg.
Trots van Afrika
Eens was Marokko de trots was van Afrika. In 1986 was Marokko het eerste Afrikaanse land dat doorstootte naar de volgende ronde. In 1998 was Marokko het tweede Afrikaanse land dat in de top tien kwam van de FIFA-ranking. Sinds dat succes verdwenen de Marokkanen van het hoogste podium en zou het een poosje nodig hebben om terug te keren. Tot nu. Vandaag de dag is Marokko helemaal terug. Het schakelde zowel Spanje als Portugal uit, beide vooraf bestempeld als kanshebbers voor de eindzege. Kenmerkend voor Marokko is de passie strijdlust en sterke verdediging. In de eerste vijf duels kreeg het pas één goal tegen: nota bene een eigen goal.
Stofzuiger van Marokko
Momenteel speelt het zonder Nordin Amrabat. De routinier is 35 jaar en niet geselecteerd voor dit WK. Toch prijkt de naam Amrabat wel degelijk op het wedstrijdformulier. Sterker nog, het is de eerste naam die bondscoach Walid Regragui op papier zet. Het kleine broertje van Nordin, Sofyan, maakt indruk op het middenveld van Marokko. De middenvelder, die eerder nog flopte bij Feyenoord en Club Brugge wordt genoemd bij ’s werelds grootste clubs. Onder andere Liverpool zit op het vinkentouw voor de controleur.
Maar eerst het sprookje van Marokko. In 2018 maakte het land na twintig jaar zijn rentree op een WK. De matige poging van toen wordt opgevolgd door de nu al succesvolste WK campagne ooit. Het gaat verder in de jacht op de wereldtitel. De ultieme bekroning. Marokko hoort weer bij de grote jongens van de wereld en dat is een wereldprestatie.