actueel background image

Gouden generatie België kan aan de bak

23 nov 2022 | 07:18 0

België start het WK tegen Canada. De Belgen wonnen nog nooit een WK, al kwamen ze de laatste jaren een aantal keer akelig dichtbij. In 2014 bereikte onze zuiderburen de kwartfinale en in 2018 wonnen ze brons. Canada is pas voor de tweede keer actief op een WK. In 1986 beleefde het land zijn vuurdoop. Na de groepsfase was het feest toen al klaar. Dit keer komen de Noord-Amerikanen voor meer.

Vooruitblik

Het verhaal van België is bekend. Het einde van de gouden generatie is nabij. Achterin is het puzzelen, terwijl in de voorhoede ook niet alles vlekkeloos gaat. Het lijkt de laatste kans voor België om een prijs te pakken. Jarenlang stond het land eerste op de FIFA-ranking, verder dan een derde plek op het vorige WK kwam het niet. Zonder een prijs kan de gouden generatie zomaar de net niet-generatie worden. Canada timmert hard aan de weg. Momenteel bezetten de Canadezen de 44e plaats op de FIFA-ranking, de hoogste positie uit de geschiedenis. Maar net als bij de Belgen geldt: daar koop je niks voor. Goeie prestaties op het WK daarentegen wél.

België heeft zorgen

België heeft de nodige zorgen in aanloop naar het WK. De laatste twee wedstrijden werden verloren. Eigenlijk kenmerkt het elftal van Roberto Martinez zich door wisselvalligheid. In de laatste tien wedstrijden werd vier keer gewonnen, tegenover drie remises en evenveel nederlagen. Daarnaast staat de positie van aanvoerder Eden Hazard steeds meer ter discussie. De linksbuiten is sinds zijn transfer naar Real Madrid in 2019 geen schim meer van de speler die hij was. Alleen bij de nationale ploeg speelt hij met regelmaat, bij zijn club is hij vooral bankzitter.

In België duiken steeds meer meningen op dat Martinez hem moet passeren, bijvoorbeeld voor Leandro Trossard. Vooralsnog houdt de bondscoach zijn aanvoerder uit de wind. Lukt dat ook als de prestaties blijven tegenvallen?

Frisse wind

Zorgen bij België, bij Canada heerst optimisme. Het land weet dat het geen serieuze titelkandidaat is, maar hoopt vanuit de underdogrol te verrassen. De Canadezen bouwen onder leiding van John Herdman aan een elftal dat steeds beter op elkaar ingespeeld raakt. Het weet zich daarbij verzekerd van twee topspelers. Bayern München-back Alphonso Davies staat bij zijn club achterin, maar krijgt bij de nationale ploeg een prominentere rol toebedeeld. Daar speelt hij op het middenveld of als aanvaller. Lille-spits Jonathan David is het andere kroonjuweel. Hij scoorde dit seizoen al negen keer in de Franse Ligue 1.

Statistieken

– Romelu Lukaku is Belgisch topscorer aller tijden met 68 goals.
– Eden Hazard staat ondanks zijn vormcrisis tweede op dezelfde lijst met 33 goals.
– Jan Vertonghen is recordinternational, met 142 caps.
– België z’n zeven meest ervaren internationals aller tijden doen mee in Qatar.
– Canada-coach John Herdman coachte hiervoor het Canandees vrouwenelftal.
– Oud-PSV’er Atiba Hutchinson is Canada’s recordinternational met 97 caps.
– Canada won vijf van zijn laatste tien wedstrijden.
– Cyle Larin is Canada’s topscorer aller tijden met 25 goals.

Onderlinge resultaten

Canada en België speelde nog nooit tegen elkaar. België won van zijn laatste tien wedstrijden vier keer, tegenover drie remises en drie nederlagen. Canada won vijf van zijn laatste tien wedstrijden, tegenover vier nederlagen en één gelijkspel.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.