actueel background image

Feyenoord – PSV historie en statistieken

11 jan 2021 | 10:42 0

De topwedstrijd tussen Feyenoord en PSV werd al 167 keer gespeeld. In deze wedstrijden werd er maar liefst 514 keer gescoord. De grote vraag is alleen: welke club wist het best te presteren in de onderlinge wedstrijden?

Feyenoord – PSV in 2021/2022

De topduels staan dit seizoen op het programma:

PSV – Feyenoord: zondag 19 september 2021| Uitslag 0-4
Feyenoord – PSV:  zaterdag 8 mei 2022 | Uitslag 2 – 2

Gezien de eerste seizoenshelft lijkt PSV de grootste kanshebber om de onderlinge duels te winnen. Desondanks kan Feyenoord nog wel een verrassen in de grote wedstrijden.

Feyenoord en PSV in 2019/2020

In het seizoen 2019/2020 werden niet alle wedstrijden gespeeld. Echter troffen Feyenoord en PSV elkaar wel gewoon twee keer. Op 15 december 2019 was De Kuip het decor voor de kraker in de Eredivisie. Feyenoord ging rusten met een 2-0 voorsprong, dankzij twee doelpunten van Steven Berghuis. In de tweede helft wist de thuisploeg zelfs de 3-0 nog aan te tekenen en wederom was Berghuis de afmaker. Feyenoord trof tweemaal doel vanaf de strafschopstip.

Op 1 maart 2020 speelde Feyenoord en PSV één van de laatste duels van het seizoen, al wisten de clubs dat nog niet. Feyenoord kwam opvallend sterk voor de dag. De Rotterdammers kwam in de eerste helft op een 0-1 voorsprong dankzij verdediger Botteghin. Echter noteerde PSV kort na rust de gelijkmaker, het doelpunt kwam op naam van Cody Gapko. Het bleek ook direct de eindstand van de wedstrijd te zijn.

feyenoord psv wedstrijd met spelers bozenik

Feyenoord – PSV in cijfers

Feyenoord en PSV stonden 168 keer tegenover elkaar op het veld. Feyenoord bleek het succesvolste en won 67 wedstrijden. PSV wist overigens 58 keer te winnen, de verschillen zijn niet zo groot. Slechts in 43 gevallen eindigde het onderlinge duel in een remise. Feyenoord kwam 254 keer tot scoren, oftewel gemiddeld 1,51 keer per duel. PSV noteerde 264 doelpunten, gemiddeld 1,57 doelpunt per duel.

Als wij kijken naar het zogeheten ‘driepuntensysteem’ dan is duidelijk dat Feyenoord vooral in eigen huis goed presteert tegen PSV. In Rotterdam wist de thuisploeg een gemiddelde van 1,9 punten te behalen, terwijl het in de uitduels slechts 1,1 punten wist te pakken. Het thuisvoordeel is voor Feyenoord van essentieel belang in de wedstrijd tegen PSV.

In het seizoen 1931/1932 boekte Feyenoord zijn grootste thuisoverwinning op PSV. De club won met 6-0 van de Eindhovenaren. Echter verloor het in het seizoen 1979/1980 met 0-3 van PSV in de Kuip en dat is nog altijd de grootste thuisnederlaag. Opvallend genoeg zijn juist de wedstrijden in het Philips Stadion een stuk spectaculairder. In het seizoen 1932/1933 won Feyenoord met 3-8. In het seizoen 2010/2011 wist PSV met 10-0 te winnen van Feyenoord.

PSV – Feyenoord (10-0, 2010)

Gekeken naar de recente historie van de duels tussen Feyenoord en PSV is het redelijk uitzonderlijk als er meer dan vier doelpunten vallen. In het seizoen 2010/2011 beleefde de Rotterdamse spelers een ware nachtmerrie. PSV won met 10-0 in het Philips Stadion. De Eindhovenaren stonden bij rust op een 2-0 voorsprong. Echter kreeg Kevin Leerdam (Feyenoord) in de eerste helft al een rode kaart. De spits Jonathan Reis noteerde een hattrick.

Feyenoord – PSV (2-1, 2017)

In het seizoen 2016/2017 won Feyenoord de landstitel. De Rotterdamse club wist 82 punten te behalen, eentje meer dan aartsrivaal Ajax. Het kampioenschap was mede te danken aan de 2-1 overwinning op PSV. Jens Toornstra opende al vroeg in het duel de score, maar PSV kwam via Pereiro langszij. Echter door een bizarre situatie won Feyenoord alsnog. Jeroen Zoet dacht de bal te klemmen, maar bracht de bal in zijn handeling over de doellijn.

Topscorers

Sinds 2011 vielen er veel doelpunten in de wedstrijden tussen Feyenoord en PSV. Bekijk hieronder welke spelers het vaakst het net wisten te vinden in de laatste tien jaar:

Nicolai Jorgensen

Overigens noteerde ook Schaken, Achahbar, Botteghin, Larsson en Fernandez een tweetal treffers tegen PSV.

Graziano Pellè mocht AZ verlaten en keerde terug naar de Italiaanse competitie. De spits leek de goede vorm maar niet te kunnen vinden, echter wilde Feyenoord de speler wel een kans geven. De aanvaller wist meteen één van de smaakmakers te worden. Op 24 februari 2013 won Feyenoord in eigen huis met 2-1 van PSV. Na doelpunten van Tim Matavz (PSV) en Ruben Schaken (Feyenoord, was het Pellè die de winnende treffer binnenschoot. De Italiaan speelde zichzelf vrij en schoot van ongeveer 17 meter nauwkeurig binnen.

De laatste seizoenen in Steven Berghuis de sterspeler van Feyenoord en een vaste waarde in het basiselftal. De vleugelaanvaller wist ook regelmatig te pieken in de topwedstrijden. Op 15 december 2019 mocht Feyenoord een thuisduel spelen tegen PSV. De Rotterdammers kwamen op een 1-0 voorsprong door een geweldige kopbal van Berghuis. Nog in de eerste helft verdubbelde Berghuis de score vanaf de strafschopstip. In de tweede helft mocht de aanvaller wederom vanaf elf meter aanleggen en noteerde Berghuis een hattrick. Gaston Pereiro maakte met een wonderbaarlijk mooie stift nog de eretreffer.