actueel background image

Eredivisie wil gokverbod in spelerscontracten

17 jan 2023 | 08:41 0

Dit weekend kwam het nieuws naar buiten dat 25 spelers in de Nederlandse Eredvisie en in de Keuken Kampioen Divisie hebben gegokt op eigen wedstrijd of wedstrijd uit de eigen competitie. De Eredivisie pleit nu voor een contractueel gokverbod voor profvoetballers. “Beter safe then sorry’, zegt Eredivisie-directeur Jan de Jong.

Onwetendheid

Het vermoeden is dat veel voetballers zich van geen kwaad bewust zijn. De Jong wil aan al die onduidelijkheid een einde maken. “De Eredivisie CV dringt er al langer op aan dat standaard in ieder spelerscontract duidelijk wordt opgenomen dat een speler niet mag gokken op wedstrijden in het betaald voetbal. Nu staat het er impliciet middels een verwijzing naar de UEFA- en FIFA-regelementen. Wij willen het al langer expliciet maken, dan is het maar duidelijk”, zegt hij via de officiële kanalen van de Eredvisie.

Met het contractuele verbod wil hij de onwetendheid onder spelers aan banden leggen. “Spelers zetten dan hun handtekening onder een contract, waarin is vastgelegd dat zij niet zullen gokken op voetbalwedstrijden. Dan kan er ons inziens geen sprake meer zijn van onwetendheid. Wij vertrouwen er op dat de spelers en hun belangenvertegenwoordigers er net zo over denken.”

Voorlichting

Spelersvakbond VVSC is onlangs ook begonnen met het voorlichten van voetballers als het gaat om gokken. Een initiatief dat wordt toegejuicht door de Eredivisie. Zij hopen daarmee gokken en met name matchfixing uit te sluiten en ook de gevaren van matchfixing duidelijk te maken aan spelers. Er worden namelijk nog altijd veel spelers benaderd om een wedstrijd te ‘fixen’.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.