actueel background image

Engeland treft Afrika Cup-winnaar Senegal in de achtste finale

03 dec 2022 | 09:06 0

Voor Engeland gaat de knock-out fase van het WK beginnen met een wedstrijd in de achtste finale tegen Senegal. Het is erop of eronder voor beide landen. Engeland en Senegal speelde een uitstekende groepsfase en maken nu samen uit wie er doorgaat naar de kwartfinale.

Vooruitblik

Opvallend aan deze achtste finale is dat beide landen elkaar nog nooit troffen. Dit is opvallend te noemen aangezien het beide grote voetballanden zijn. Voor deze wedstrijd zijn dus geen historische statistieken beschikbaar. Engeland kent dit toernooi nog weinig problemen. Met zeven punten uit drie wedstrijden is het land fier aan kop van groep B geëindigd.

Er werd gewonnen van Iran (6-2) en Wales (3-0). Tegen de Verenigde Staten had Engeland het moeilijk. Deze wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel. In totaal scoorde Engeland al negen keer. Opvallend is dat topspits Harry Kane geen van deze negen doelpunten heeft gemaakt. Kane hoopt tegen Senegal zijn eerste WK-goal te maken.

De Engelsen treffen met Senegal een taaie tegenstander. Dit heeft Nederland ondervonden in de eerste groepswedstrijd. Hierin wist Nederland pas in de slotfase Senegal te verslaan. De winnaar van de laatste editie van de Afrika-Cup won de wedstrijden tegen Qatar en Ecuador vervolgens wel. Hierdoor eindigden de Afrikanen met zes punten als nummer twee in poule A.

Engeland lijkt op voorhand favoriet voor deze wedstrijd. De bookmakers zijn hierin eensgezind en geven Engeland een veel lagere quotering dan Senegal. Voor de neutrale supporter is het hopen dat deze wedstrijd vuurwerk gaat brengen. De winnaar van dit duel wacht in de kwartfinale een moeilijke klus. Hierin is namelijk de winnaar van de wedstrijd Frankrijk-Polen de tegenstander.

Maakt Harry Kane zijn eerste treffer?

De Britten gaan met vertrouwen de achtste finale tegemoet. Het team heeft op de wedstrijd tegen de Verenigden Staten na goed gespeeld en veel gescoord. Het scoren lukte zoals gezegd Harry Kane nog niet. De man die vooraf haast door iedereen naar voren werd geschoven als WK-topscoorder, lijkt daar nog niet in te slagen. Wil Kane dit nog behalen, is het zaak om tegen Senegal wél het net te vinden.
Trainer Gareth Southgate moet voor de wedstrijd van zondag nog een aantal pittige beslissingen nemen. Vooral voorin heeft hij een luxeprobleem. De eerste twee wedstrijden speelden Raheem Sterling, Bukayo Saka en Mason Mount rondom Harry Kane. In de laatste wedstrijd kregen Marcus Rashford en Phil Foden een kans in de basis. Beide spelers wisten te scoren, Rashford zelfs twee keer. Wie er zondag in de basis start, is nog de vraag.

Engeland eindigde het vorige WK in Rusland als vierde. Ze verloren in de halve finale met 2-1 van Kroatië. Op het laatste EK van vorig jaar, werd de finale bereikt. Hierin was Italië een maatje te groot na strafschoppen. Deze recente resultaten op eindtoernooien geven de kracht van de huidige ploeg van de Engelsen goed weer. Om voor het eerste sinds 1966 wereldkampioen te worden, is de volgende halte Senegal. Een pittige halte, dus de Engelsen moeten aan de bak.

Lukt het Senegal favoriet Engeland te kloppen?

Senegal speelt tot nu toe zonder de geblesseerde sterspeler Sadio Mané een uitstekend toernooi. Alleen de wedstrijd tegen Nederland werd verloren. In de andere twee wedstrijden overtuigden ‘De Leeuwen van Teranga’ wel. Senegal lijkt klaar voor de volgende uitdaging.

Het team wist in de eerste drie wedstrijden vijf keer het net te vinden. Opvallend is dat alle vijf de treffers zijn gemaakt door een andere speler. De verdediging, onder aanvoering van keeper Édouard Mendy, heeft tot nu toe vier keer een tegenstreffer moeten incasseren. Trainer Aliou Cissé heeft zijn basiselftal helder. Op een enkele wisseling na, staan vaak dezelfde namen op het wedstrijdformulier. Het team is goed op elkaar ingespeeld en speelt fel en met een goede portie agressiviteit. Tegen de Engelsen wil de ploeg er graag een ‘fysieke’ strijd van maken zodat Engeland niet in hun spel komt. Harry Kane en co mogen hun borst nat maken.

Voor Senegal is dit het derde WK. Tijdens het debuut op het WK in 2002 drongen zij gelijk door tot de kwartfinales. Hierin was Turkije een maatje te groot. De tweede keer dat het land actief was op een WK, was in 2018 in Rusland. Hierin werd het in de poule gedeeld tweede met Japan. Doordat Senegal meer gele kaarten pakte dan Japan werd Senegal het eerste land in de geschiedenis dat uitgeschakeld werd op basis van het Fair-Playklassement.

Het land wil de goede prestatie van twintig jaar geleden graag evenaren, of zelfs overtreffen. Engeland moet er dan eerst aan geloven. Een haast onmogelijke opgave, alleen in voetbal weet je het nooit.

Statistieken

– Engeland is nummer één geworden in poule B met zeven punten.
– Engeland spits Marcus Rashford heeft er al drie inliggen dit toernooi.
– Engeland speelde nog nooit tegen Senegal.
– Als Engeland wint treft het naar alle waarschijnlijkheid Frankrijk in de kwartfinale.
– Senegal is tweede geworden achter Nederland in poule A met zes punten.
– Senegal wist tot nu toe vijf keer te scoren en kreeg vier tegentreffers.
– Senegal staat voor de tweede keer in de geschiedenis in de achtste finale op een WK.
– Senegal wist vorig jaar de Afrika Cup te winnen.

Er zijn geen onderlinge resultaten bekend aangezien de landen elkaar voor het eerst treffen.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.