actueel background image

Drempel naar achtste finale voor Oranje heet Ecuador

24 nov 2022 | 19:53 0

Het Nederlands elftal kan zich vrijdag plaatsen voor de achtste finale van het WK in Qatar. Om de achtste finale te bereiken, moet er gewonnen worden van Ecuador. Op papier lijkt dat geen moeilijke klus, maar de Zuid-Amerikanen hebben Enner Valencia. We nemen je mee in onze voorspelling.

Vooruitblik

We gaan er natuurlijk vanuit dat Oranje wint van Ecuador. Stiekem mag dat ook, maar we moeten Ecuador niet onderschatten. De ploeg van bondscoach Gustafo Alvaro heeft in de openingswedstrijd van het toernooi flink aan het vertrouwen kunnen werken. Er werd met 2-0 gewonnen van Qatar, al had dat ook makkelijk 5-0 kunnen worden. Qatar leek er niet al teveel van te bakken. Van Gaal zou hebben gedacht: ‘Waren wij nou zo goed, of zij zo slecht’. Wij neigen naar dat laatste. We gaan dan ook voor een ruime overwinning voor het Nederlands elftal.

Depay time

Tegen Senegal werd het de wedstrijd van Andries Noppert en Cody Gakpo. De ijskoude Fries keepte alsof hij al jaren in Oranje stond, terwijl het zijn debuut was en hij nog geen jaar eerder de bank warm hield bij Go Ahead Eagles. Voor Gakpo ligt het anders. Dat hij een grote rol zou kunnen spelen leek voor de hand liggend. Hij is bij PSV als het hele jaar in uitstekende vorm en qua cijfers kan alleen Erling Haaland hem bijbenen. De wedstrijd tegen Ecuador kent waarschijnlijk een andere hoofdrolspeler. Althans, er is één man die daarop hoopt. Memphis Depay is topscorer aller tijden van Oranje en begon tegen Senegal op de bank. Hij wil de ploeg bij de hand nemen en mikt ongetwijfeld op een hoofdrol. Bij zijn club FC Barcelona wil het maar niet vlotten dit seizoen. Hij komt terug van een lange blessure en op de momenten dat de oud-PSV’er wel fit is, genieten andere spelers de voorkeur. Tijd om te shinen in Qatar dus.

Doelpuntenmaker van beroep

Bij Ecuador moeten we vooral letten op Enner Valencia. De spits schiet de bal dit jaar nog binnen tijdens het drinken van een kop koffie. Bij zijn club Fenerbahçe SK is hij goed op dreef. In twaalf wedstrijden scoorde de spits dertien doelpunten. Ook op het WK is hij scherp. Tegen Qatar maakte hij er direct twee. Nederland is dus gewaarschuwd, al beschikt Louis van Gaal over verdedigers van wereldniveau. Van Dijk, Aké, De Ligt, Timber en De Vrij zullen niet zwetend wakker worden wanneer iemand de naam Valencia influistert tijdens het slapen. Toch telt een gewaarschuwd mens voor twee.

Statistieken

– Nederland en Ecuador kwamen elkaar nog niet eerder tegen op een eindtoernooi
– Ecuador verloor voor het laatst in maart 2022.
– Ecuador werd in de kwalificatie 4e achter Brazilië, Argentinië en Uruguay
– Bij winst is Nederland door naar de achtste finale
– Nederland verloor al 15 wedstrijden niet meer
– De laatste nederlaag was onder Frank de Boer tijdens het EK 2020 (gespeeld in 2021)

Laatste onderlinge resultaten

Nederland en Ecuador kwamen elkaar pas twee keer eerder tegen. In beide gevallen ging het om een oefenwedstrijd. In 2006 won Oranje met 1-0 door een doelpunt van Dirk Kuyt en in 2014 werd er gelijkgespeeld na doelpunten van Robin van Persie en Jefferson Monteiro.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.