actueel background image

Dopingzondaar Onana voor 12 maanden geschorst door de UEFA

05 feb 2021 | 13:15 0

De UEFA heeft Ajax-doelman André Onana voor een periode van 12 maanden geschorst. De keeper is geschorst vanwege een dopingovertreding. De international van Kameroen had het verboden middel furosemide in het lichaam. Onana mag vanaf vandaag geen wedstrijden meer spelen in de nationale en internationale voetbalcompetities.

Medicijn van zijn vrouw

Ajax kwam vrijdag direct met een verklaring naar buiten. “Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij echter Lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw met uiteindelijk deze door de UEFA tegen de keeper getroffen maatregel tot gevolg.”

Ajax kwam al eerder in actie en zou bij de Europese voetbalvoetbalbond hebben aangegeven dat Onana niet de intentie had om vals te spelen. Echter besloot de UEFA dat alle spelers zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in hun lichaam terechtkomt. Ajax en de Kameroener zullen de schorsing van 12 maanden aanvechten bij de sporttribunaal.

onana keeper ajax juicht

Onana tijdens een wedstrijd voor Ajax

Wat is Furosemide?

Furosemide ook wel ‘Lasix’ genoemd is een vocht afdrijvend middel. Normaliter kregen patiënten het middel voorgeschreven voor hartfalen, nierfalen en levercirrose. Het komt ook voor dat furosemide wordt voorgeschreven voor een nefrotisch syndroom. Daarnaast kan het medicijn ook helpen bij een premenstrueel syndroom. Furosemide staat al een langere tijd op de dopinglijst. Het medicijn kan namelijk de aanwezigheid van andere dopingmiddelen maskeren.

Van der Sar: “Wij staan uiteraard voor een schone sport”

André Onana speelde al 204 wedstrijden voor Ajax en kwam als jeugdtalent naar Amsterdam. De doelman werd overgenomen van FC Barcelona en staat te boek als één van de beste keepers in de Eredivisie. De komende tijd zal de plaats van Onana worden overgenomen door Maarten Stekelenburg, Kjell Scherpen of Dominik Kotarski. Algemeen directeur Edwin van de Sar is geschrokken van het nieuws en spreekt van een verschrikkelijke tegenvaller. “Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden.”

Zware week voor Ajax

De Amsterdamse club heeft een zware week achter de rug vol met teleurstellingen. Eerder werd bekend dat Ajax door een administratieve fout geen beroep kan doen op topaankoop Sébastien Haller in de UEFA Europa League. Daarnaast maakte het grote talent Brobbey bekend transfervrij te vertrekken aan het einde van het seizoen. De tegenslagen kwamen in de week na de knappe 0-3 overwinning bij AZ in de Eredivisie.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.