actueel background image

De Kelly Formule: wat is het en hoe werkt het?

05 jul 2022 | 10:45 0

Het plaatsen van een weddenschap op voetbalwedstrijden kan zeer winstgevend zijn. Welke speeltactiek een speler besluit te volgen, verschilt nogal. Waar de één allerlei achtergrondinformatie over de ploegen verzamelt, kiest de ander voor de ploeg met de mooiste naam. Zo zijn er ook diverse tactieken om de inzet te bepalen. Sommige spelers maken gebruik van de Kelly Formule om daarmee de perfecte inzet te berekenen. In dit artikel vertellen we hoe deze methode werkt.

Wat is de Kelly Formule?

De Kelly Formule, ook wel het Kelly Criterium genoemd, is een formule die de speler precies kan vertellen wat hij of zij in zou kunnen zetten bij een voetbalweddenschap. De formule is gebaseerd op de winstkans en verwachte winst. De formule werd ontwikkeld door John Kelly om zo zijn winsten op langere termijn te maximaliseren.

Wie is John Kelly

Hoewel de bedenker van de Kelly Formule – John Kelly – al jaren niet meer onder ons is, is zijn formule dat wel. Vandaag de dag maken verschillende gevorderde gokkers nog steeds gebruik van het criterium. John Kelly was een Amerikaanse onderzoeker die in de jaren 50 flink succes heeft gehad, mede door het inzetten van zijn formule aan blackjack-tafels en op Wall Street.

De formule

Het inzetten op een voetbalwedstrijd gaat vaak gepaard met een aantal vragen. Op welke club moet ik inzetten? Welke bookmaker kies ik? Hoeveel geld zet ik in op een wedstrijd? De laatste vraag is voor veel spelers lastig om te beantwoorden. De meeste gokkers kijken naar het saldo op hun account, of kijken naar hun portemonnee. Hoe hoger het saldo, hoe meer de speler inzet. Ook hangt de inzet van spelers vaak af van emoties, wat een van de meest voorkomende fouten is van gokkers. Er wordt niet gekeken naar de waarde van de weddenschap, of de winkans. Daar komt de Kelly Formule goed van pas.

De eenvoudige formule was als volgt: winstkans/ verwachte winst = inzet. Deze formule is uitgebreid met de kans op verlies. De volledige formule is als volgt:
(B*P – Q) / B
B = de odds/winkans – 1
P = de kans van slagen (60% is 0,60)
Q = de kans van falen (dat wil zeggen 1 – P)
De uitkomst van de formule is hetgeen wat de speler in zou moeten zetten om zijn kapitaal te laten groeien. Denk eraan: zet altijd in met geld dat je kunt missen.

Kelly Formule voorbeeld

Als voorbeeld nemen we een El Clasico: de wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona. Het fictieve saldo van de speler is €100. Stel, de odds van Real Madrid staan op 2,75. Na het analyseren van de club schat de speler de kans van slagen op 70%. Dan vullen we de formule in:

B = (2,75 – 1) = 1,75
P = 0,70
Q = 0,30

Dan krijg je: ((1,75*0,70)-0,30) / 1,75. Dit is 0,52 of te wel 52%. Dit zou betekenen dat er 52% van het totale saldo van €100 ingezet moet worden. Echter vinden wij het niet slim om meer dan 20% van het volledige saldo op één weddenschap te plaatsen, ongeacht wat de Kelly Formule ook zegt. Een halvering of een kwart van de uitkomst van de formule inzetten is daarom vaak reëler voor voetbalwedders.

Inzetten op voetbalwedstrijden

Of de Kelly Formule wordt gebruikt bij het inzetten, of spelers gewoon genieten van beginnersgeluk: zorg ervoor dat het wedden op voetbal leuk blijft. Besluit de speler op een wedstrijd te willen inzetten? Doe dat alleen met geld wat je écht kunt missen. Belangrijk is het om in te zetten bij een legale bookmaker met een Nederlandse goklicentie. Aan deze licentie hangen strenge voorwaarden en bookmakers krijgen deze licentie niet zomaar. Beschikt een bookmaker over een vergunning? Dan is inzetten helemaal veilig.

Veilig inzetten kan bij onder andere BetCity, Jack’s Casino en Bet365.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.