actueel background image

De carrière van Thomas Buffel

13 okt 2020 | 09:52 0

Een van de bekendste Belgische voetballers is Thomas Buffel. De Belg werd op 19 februari 1981 geboren in Brugge en wist grote successen te boeken als profvoetballer. De aanvallende middenvelder speelde in zijn carrière voor clubs uit België, Nederland en Schotland. Een lange tijd kwam Buffel uit als aanvoerder bij KRC Genk. Daarnaast kwam de middenvelder ook 35 keer in actie voor de nationale Belgische voetbalploeg.

Jeugdopleidingen en begin van carrière

Thomas Buffel speelde in zijn jonge jaren voor de amateurvereniging Daring Ruddervoorde. Het talent van de voetballer werd razendsnel opgemerkt: Club Brugge toonde interesse. Manager Antoine Vanhove stond op dat moment aan het roer bij Club Brugge en was een familielid van Buffel. Desondanks koos het talent ervoor om zich bij de jeugd van Cercle Brugge te voegen. Buffel vertrok op 16-jarige leeftijd bij de Belgische club en ging voetballen in de jeugdopleiding van Feyenoord.

Huurperiode bij Excelsior

De aanvaller wist bij Feyenoord in de beginfase niet door te breken. De club en de speler kozen voor een verhuurperiode. In 2000 werd de speler dan ook uitgeleend aan Excelsior. In de Eerste Divisie maakte de Belg een geweldige indruk. In 2001 en 2002 eindigde Excelsior op de tweede plaats in de Eerste Divisie. In beide seizoenen won Buffel de prijs voor beste speler van de competitie.

Terugkeer in De Kuip

Een terugkeer bij Feyenoord kon voor de spits dan ook niet uitblijven. In 2002 werd Buffel teruggehaald om de positie van Jon Dahl Tomasson in te nemen. Buffel speelde ook direct mee in de UEFA Super Cup voor Feyenoord. In zijn eerste seizoen in De Kuip maakte Buffel wederom een goede indruk en kwam hij 18 keer tot scoren in de Eredivisie.

Na het vertrek van Bert van Marwijk ging het een stuk minder met Buffel in Rotterdam. De nieuwe trainer Ruud Gullit verkoos Salomon Kalou boven Buffel, waardoor de Belgische aanvaller regelmatig moest plaatsnemen op de bank. De spits mocht in de winterstop van het seizoen 2004/2005 vertrekken bij Feyenoord.

Avontuur in Schotland

Begin 2005 werd Thomas Buffel door Feyenoord verkocht aan Glasgow Rangers. De Schotse topclub betaalde rond de 2,3 miljoen pond voor de spits. Buffel tekende een contract voor vier en een half seizoen in Schotland. Het eerste seizoen van Buffel bij Glasgow Rangers was een succes, aangezien de club zowel het landskampioenschap als de League Cup wist te veroveren.

Begin 2007 leek Buffel te gaan vertrekken uit Glasgow. De spits wist echter niet tot een akkoord te komen met de Duitse club Hannover 96. Korte tijd daarna liep Buffel een knieblessure op, waardoor de spits de rest van het seizoen niet meer in actie kon komen. De spits moest snel daarna vertrekken, een terugkeer naar België leek voor de hand te liggen.

Buffel naar Cercle Brugge

In de zomer van 2008 koos Thomas Buffel voor een nieuwe kans bij Cercle Brugge. Echter bleek de relatie tussen de spits en zijn trainer Glen De Boeck geen goede combinatie. De twee konden het niet met elkaar vinden. Buffel moest regelmatig op de flanken spelen en dat kon de doelpuntenmaker niet waarderen. Het avontuur van de spits bij Cercle Brugge duurde dan ook slechts één jaar.

Ruildeal met KRC Genk

In de zomer van 2009 vertrok Buffel naar KRC Genk. De spits werd meegenomen in een ruildeal, aangezien Jelle Vossen en Hans Cornelis juist een contract tekende bij Cercle Brugge. In Buffel zijn eerste seizoen bij KRC Genk eindigde de club in de middenmoot. Het voetbalseizoen kreeg alsnog wat glans dankzij het feit dat er Europees ticket werd gewonnen in de play-offs.

Een jaar later wist Buffel met zijn club wel een enorm succes te boeken. KRC Genk eindigde op de 1e plaats in de competitie en plaatste zich via de voorrondes voor de UEFA Champions League. In het seizoen 2014/2015 ontving Buffel de aanvoerdersband bij KRC Genk. De spits speelde uiteindelijk negen seizoenen voor de Belgische voetbalclub. In 2018 vertrok Buffel transfervrij bij KRC Genk. De aanvaller koos ervoor om verder te gaan als profvoetballer. Buffel tekende dan ook verrassend een contract bij SV Zulte Waregem.

Buffel in het Belgische Elftal

Thomas Buffel debuteerde in 2002 in het nationale voetbalelftal van België. De spits kwam in totaal 35 keer in actie voor de Rode Duivels maar wist zich nooit te kwalificeren voor een eindtoernooi.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.