actueel background image

De carrière van Jan van Beveren

18 jul 2020 | 11:50 0

Jan van Beveren werd op 5 maart 1948 geboren in Amsterdam. De doelman kende de bijnaam ‘Lange Jan’ en speelde onder andere voor Sparta Rotterdam en PSV. Daarnaast mocht Van Beveren ook 32 interlands spelen voor het Nederlands voetbalelftal. Jan van Beveren was de zoon van Wil van Beveren, die bekend stond als een Olympisch atleet. In 1958 verhuisde het gezin van Amsterdam naar Emmen. De keeper mocht op 15-jarige leeftijd debuteren bij VV Emmen. Op 26 juni 2011 overleed Van Beveren aan een hartstilstand. De legendarische doelman werd 63 jaar oud.

Van Beveren in de Eredivisie

Van Beveren speelde zeven seizoenen voor VV Emmen en vertrok vervolgens naar Sparta Rotterdam. In Rotterdam stond op dat moment ook broer Wil van Beveren onder contract. Na vijf seizoenen gespeeld te hebben op Het Kasteel, maakte de keeper de overstap naar de topclub PSV.

In Eindhoven speelde de doelman rond de 300 wedstrijden. Van Beveren won met PSV driemaal de landstitel, tweemaal de KNVB Beker en de UEFA Cup.

Eredivisie

Avontuur in de Amerikaanse competitie

Van Beveren besloot in 1980 om een transfer te maken naar de Verenigde Staten. Hij kwam uiteindelijk terecht bij de club Fort Lauderdale Strikers, waar de doelman drie seizoenen onder contract stond. In 1983 maakte de ‘Nederlands beste doelman aller tijden’ de overstap naar Dallas Sidekicks. Na zijn carrière bleef Van Beveren in Dallas wonen, waar hij een zaak begon in postzegels. De Nederlander was ook jarenlang actief als jeugdtrainer en keeperstrainer bij FC Dallas.

Van Beveren in Oranje

Jan van Beveren debuteerde in november 1967 voor het Nederlands elftal. Op dat moment was hij nog maar 19 jaar oud. De keeper kwam 32 wedstrijden uit voor Oranje, maar dat hadden er heel veel meer kunnen zijn. Van Beveren had ruzie met meerdere spelers uit het elftal, waaronder Johan Neeskens en Johan Cruijff. Van Beveren speelde diverse kwalificatieduels voor eindtoernooien, maar werd alleen opgeroepen voor het WK 1974.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.