actueel background image

Data en voetbal – Wie is nou wat waard?

01 okt 2022 | 11:01 0

Data. Het wordt een steeds belangrijker element binnen het voetbal. Met data wordt duidelijker welke speler op welk moment goed presteert en wat de onderliggende waarden daar nou precies van zijn. Vandaag een kijkje naar die data om te zien welke teams globaal nou het meeste waard zijn en hoe de Nederlandse top scoort op de ranglijsten. 

 

Beste club op basis van Skill-rating

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van footballtransfers.com. Op de allereerste ranglijst, ofwel de skill-ranking, bestaat de top vijf uit achtereenvolgens Manchester City, Liverpool, Bayern München, Real Madrid en Tottenham Hotspur. Opvallend is dat drie van de vijf teams afkomstig zijn uit de Engelse competitie. Alhoewel, met de enorme transferuitgaven is dat bijna vanzelfsprekend tegenwoordig. In de top tien staan namelijk zes Engelse teams, in de top dertig zijn het er tien. En de Nederlandse vertegenwoordiging? Allereerst komt- natuurlijk- Ajax, op plaats 43, gevolgd door PSV op plaats 61. Feyenoord is de trotse nummer drie, de Rotterdammers nemen plaats 118 in. Daarmee volgen zij op gepaste afstand van teams zoals Burnley(plek 74) en Watford(plek 92), teams die momenteel niet eens in de hoogst landelijke competitie spelen.

beste club skill rating

Skill rating Nederlandse clubs

Als we verder kijken naar Nederland, nemen we voor het gemak de nummers 1 t/m 7 even onder de loep. Indien de bekerwinnaar hier niet onder valt zijn dit namelijk de teams die of Europees spelen, of meedoen om een ticket in de play-offs voor Europees voetbal. De nummers 1 t/m 3 zijn zoals genoemd Ajax, PSV en Feyenoord. Deze teams hebben een skill-ranking van achtereenvolgens 68,2, 65,2 en 61,7. Op nummer vier staat AZ met een ranking van 60,6, nipt gevolgd door FC Utrecht met 59,9. Achteraan in het rijtje sluiten FC Twente en Vitesse aan, met scores van 59,1 en 58.  

beste nl club skill rating

Transferwaarde clubs internationaal

Geld is tegenwoordig steeds belangrijker binnen het voetbal. Clubs zijn immers toegestaan om binnen de twee aangewezen transferperiodes spelers van andere clubs aan te trekken. Daar buiten zijn er sites zoals transfermarkt die de waardes van spelers nauwkeurig bijhouden, waardoor spelers na goede prestaties in een klap miljoenen waard kunnen zijn. Dit geeft een iets andere top vijf weer, aangezien Chelsea op basis van de skill-ranking zevende staat, maar qua waarde de vierde plaats inneemt met €826,9 miljoen. Binnen de top drie veranderd niks, met op een Manchester city (€1.023), twee Liverpool (€883,2) en drie Bayern München (€839,5). De nummer vijf in het rijtje is echter ook een nieuwkomer, namelijk de andere club uit Manchester, met een waarde van €810,9. 

beste clubs transferwaarde

Transferwaarde NL clubs

In het licht hiervan is het interessant om te kijken naar de waarde van de Nederlandse voetbalclubs. Want hoeveel zijn die waard momenteel? Wat in veel gevallen zo is, is dat Ajax ook er ook hier met kop en schouders bovenuit steekt. De waarde van de Amsterdammers wordt getaxeerd op €275,2 miljoen, meer dan twee keer zoveel als nummer drie en vier AZ (€108) en Feyenoord (€99.3). Nummer twee PSV kan met een waarde van €205.3 nog enigszins in het spoor blijven van Ajax, alhoewel het verschil ook hier al significant is. 

 

beste clubs transferwaarde NL

Teams met grote sprong in selectiewaarde

Als we kijken naar de periode waarin bepaalde teams een enorme sprong in waarde maakten, krijgen we een redelijk opvallend lijstje. Op plek een en twee staan de twee clubs uit Manchester, achtereenvolgens City en United. Hun selecties stegen met ruim €40 miljoen en €35 miljoen. Op plek drie en vijf staan twee Londense clubs, Tottenham Hotspur(€26,3 miljoen) en West Ham United (€20,4 miljoen), en daartussenin op de vierde plek staat opvallend het Franse Stade Reims met een stijging van €22,7 miljoen.  

snelst stijgende clubs in transferwaarde

Beste spelers op basis van transferwaarde

Teams worden waardevoller naar mate spelers beter presteren. De totaliteit van de waarde van een team kan dus enorm beïnvloed worden door de (snelle) ontwikkeling van een speler. En wie zijn dan de goudhaantjes gebleken van de afgelopen maanden? Met een kijkje naar de top tien blijkt al gauw dat de Engelsen het momenteel erg goed doen, er zijn vier spelers in de top tien met de Engelse nationaliteit. Ondanks de overmacht staat er geen Engelsman op één, maar Kylian Mbappe(Paris Saint Germain). Op plek twee staat City-speler Phil Foden. Een eervolle vermelding gaat uit naar Vinicius Junior van Real Madrid, die sinds vorig seizoen eindelijk zijn wisselvalligheid van zich heeft afgeschut en sindsdien een van de beste aanvallers ter wereld is. Hij sluit de top drie af. 

beste spelers op basis van transferwaarde

Beste NL spelers op basis van transferwaarde

En de eerste Nederlander op de lijst? Voormalig Golden Boy-winnaar Mathijs de Ligt, spelend bij Bayern München op plek 21. Hij wordt gevolgd door Frenkie de Jong(plaats 42, Barcelona), Sven Botman (plaats 88, Newcastle United), Ryan Gravenberch(plaats 92, Bayern München) en Virgil van Dijk(plaats 107, Liverpool). 

beste spelers op basis van transferwaarde nederland

Meest waardevolle talenten

Waardes van spelers wordt tevens gehangen aan de leeftijd van een speler. Lionel Messi bijvoorbeeld is momenteel ‘maar’ €41 miljoen waard. Is de Argentijn dan ineens vergeten hoe hij tegen een bal moet trappen? Allesbehalve natuurlijk, maar met een leeftijd van 35 jaar beginnen de jaartjes zeker te tellen. En dus wordt ook hij minder waard.  

Om deze redenen is het interessant om te kijken naar de meest waardevolle talenten. Talenten in dit geval worden geclassificeerd als spelers van maximaal 21 jaar oud. In de top vijf staat momenteel geen Nederlander, de eerste op de lijst is de eerder genoemde Ryan Gravenberch op plek zeven. De lijst wordt aangevoerd door Bayer Leverkusen-talent Florian Wirtz, gevolgd door de Engelse Jude Bellingham die speelt bij Borussia Dortmund. De top drie wordt volgemaakt door de Spaanse aanvaller Yéremy Pino, uitkomend voor Villareal.  

beste talenten transferwaarde

De Nederlandse vertegenwoordiging talenten

In Nederland zien we terug dat wat betreft spelers t/m 21 jaar, Gravenberch moederziel alleen staat aan de top. Met een waarde van €45,8 miljoen blijft hij mijlenver voor op naaste belagers Devyne Rensch(€9.4), Sepp van den Berg(€9.1) en Mohamed Ihattaren(€5,5). Maar wees niet getreurd, dat Gravenberch al zo jong op dit niveau zit, betekent natuurlijk niet dat de andere jongens er niet komen. In de komende jaren zal er vast een doorbreken. En dan houden we ook die gegevens goed in de gaten. Want, meten is weten. 

beste talenten transferwaarde

Beste odds kampioenschap?

Heeft het team met de meeste waarde ook de beste odds voor het voetbalwedden op het kampioenschap? Bekijk de huidige kampioenschaps odds op Betcity. Betcity voorspelt dat de grootste kans op een Premier League titel voor Manchester city is, gevolgd door Arsenal op Liverpool. Alle drie deze clubs vinden we terug in de top 10 van meest waardevolle clubs.

 

Methodologie

Voetbaluitslagen.com heeft dit artikel geschreven op basis van data uit het model van Footballtransfers.com. Zo kan onder andere gelezen worden welk team en welke spelers het meeste waard zijn. Ook is gekeken naar de data vanuit Nederlands opzicht. Hoe presteren Nederlandse spelers en clubs in het datamodel.  De data op deze site verschilt dagelijks. Peildatum is 23 september. 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.