actueel background image

AZ ontvangt koploper Ajax in het AFAS stadion

05 mei 2022 | 09:21 0

Zelden is een duel tussen AZ en Ajax zo beladen geweest als dit seizoen. Voor beide ploegen staat er immers nog heel veel op het spel. Voor de bezoekers is het de laatste echt grote hindernis op jacht naar een nieuwe landstitel, maar de thuisploeg heeft de winst broodnodig om zich mogelijk nog direct te kunnen kwalificeren voor de Conference League.

Vooruitblik

Waar Ajax ondanks een vormdipje de laatste wedstrijden toch in winst omzette, heeft AZ het de laatste wedstrijden beduidend moeilijker om de volle buit binnen te halen. In de laatste vijf wedstrijden morste het bijvoorbeeld punten tegen drie degradatiekandidaten: Sparta en Willem II sleepten tegen de Alkmaarders een punt uit het vuur en tegen PEC Zwolle werd zelfs verloren. Ajax heeft zich na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles herpakt met zeven overwinningen in de Eredivisie op rij. Wat dat betreft ligt het momentum nu duidelijk in Amsterdams voordeel.

Bekerverlies van AZ kwam hard aan

De laatste keer dat beide teams elkaar troffen was dit seizoen in de halve finale van de strijd om de KNVB Beker. Ajax won toen met 0-2 door doelpunten van Berghuis en Klaassen en die klap kwam blijkbaar hard aan. Van de volgende negen duels won AZ er slechts drie, hoewel de uitschakeling tegen de Noorse sensatie Bodo Glimt onnodig leek. De ‘flow’ van medio november vorig jaar tot februari 2022, negentien duels zonder nederlaag, is daarna in ieder geval duidelijk verdwenen. En de ploeg wint ook niet al te vaak met overtuigende cijfers, al staan deze cruciale duels toch vaak haaks op wat de statistieken laten zien.

Zware loodjes, maar Ajax lijkt ze te kunnen dragen

AZ heeft een zege nodig, Ajax zou misschien kunnen leven met een gelijkspel gezien de buffer in het puntenaantal wat de ploeg heeft opgebouwd. Maar Ajax is er de ploeg niet naar om afwachtend te spelen, al lieten de voorbije duels tegen mindere tegenstanders wel zien dat onachtzaamheid de formatie van Ten Hag niet vreemd is. Het is vooral de brede bezetting van de bank die de laatste weken de doorslag geeft. Bovendien lijkt er weer progressie in het spel van de Amsterdammers te zitten, getuige ook de fraaie goals van Tadic en de helemaal opgeleefde Klaassen in de recente wedstrijd tegen PEC Zwolle.

Statistieken voor het wedden

Onderstaande statistieken kunnen spelers helpen met het wedden.

– AZ won de laatste drie thuiswedstrijden, al werd het tegen Bodo na verlenging nog uitgeschakeld
– AZ verloor dit seizoen thuis alleen van Heerenveen, PSV en een bekerduel tegen Ajax
– AZ won uit in Amsterdam bij Ajax, maar werd thuis in de bekerwedstrijd weer door Ajax verslagen
– Pavlidis en Karlsson waren samen verantwoordelijk voor bijna de helft van alle Eredivisiegoals van AZ dit seizoen
– Ajax is bij aanvang van deze wedstrijd koploper met vier punten voorsprong op PSV
– Ajax verloor in de Eredivisie in 2022 slechts één duel
– De laatste drie thuisduels tegen Ajax scoorde AZ niet één keer
– Ajax kan bij winst tegen AZ en verlies van PSV later tegen Feyenoord landskampioen worden

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
03-03-2022
AZ-Ajax
0-2
12-12-2021
Ajax-AZ
1-2
25-04-2021
Ajax-AZ
2-0
31-01-2021
AZ-Ajax
0-3
20-01-2021
AZ-Ajax
0-1
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.