actueel background image

‘Ajax heeft beste jeugdopleiding Europa’

30 mrt 2016 | 05:55 0

Het onderzoeksbedrijf CIES heeft onderzocht welke 100 Europese clubs de beste jeugdopleidingen hebben. Van alles Europese clubs was AFC Ajax de club met de meeste opgeleide spelers die nu in door heel Europa spelen. Een prestatie van formaat aangezien Ajax alle topclubs het nakijken geeft.

Ajax verslaat FC Barcelona

Van alle Europese spelers die nu rondlopen op de velden, heeft Ajax er verreweg het meeste opgeleid. Liefst 77 spelers zijn afkomstig uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers en daarmee blijven zij Partizan Belgrado (74) en FC Barcelona (57) voor.

De top 10, wordt gecomplementeerd door:

4. Dinamo Zagreb (50)
5. Shaktar Donetsk (50
6. Hajduk Split (49)
7. Real Madrid (47)
8. Sporting Club Portugal (47)
9. Crvena Zvezda (47)
10. Sparta Praag (46).

Een andere Nederlandse club die erg goed cijfers laat zien in deze lijst is Feyenoord. De Rotterdammers vallen net buiten de top 10 en staan met 45 spelers op een 11e positie.

8 van de 100 clubs Nederlands

Nederland doet het goed op de lijst van CIES. Zo zijn er, buiten Ajax en Feyenoord, nog 6 andere clubs uit ons kleine voetballand te zien op de lijst. Op de 17e plaats is sc Heerenveen terug te vinden. De clubs uit Noord-Nederland leidde 40 spelers op. Andere Nederlandse clubs op de lijst:

27. PSV (34 spelers)
29. FC Twente (33 spelers)
37. AZ (30 spelers)
78. Vitesse (23 spelers)
90. FC Utrecht (22 spelers).

Kritische noot

Het zijn goede cijfers voor het Nederlandse voetbal. Vele voetballers, neem Zlaten Ibrahimovic, Luis Suarez, Memphis Depay en Arjen Robben, breken door in Nederland. Een goede zaak maar tegelijkertijd is er veel kritiek. Zo vertrekken Nederlandse talenten te snel naar het buitenland waardoor de Nederlandse clubs niet lang van het talent kunnen genieten.

Jonge talenten kiezen vaak na een kort verblijf in Nederland voor het grote geld en de daarbij horende grote voetbalclubs. FC Barcelona en Real Madrid C.F zijn aantrekkelijke clubs voor jonge voetballers en dan is de keuze snel gemaakt. Omdat de Eredivisie geen ‘grote’ competitie is, jagen talenten een droom na en vertrekken. Moet de KNVB zich erbij neerleggen dat het slechts een opleidingsland is?

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op Ajax is populair.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.