actueel background image

Aankondiging Super League zorgt voor grote woede

19 apr 2021 | 09:27 0

Afgelopen zondag werd de nieuwe Super League aangekondigd. De Europese competitie telt 12 deelnemende topclubs. Het concrete plan werd een dag voor de stemming over de nieuwe opzet van de UEFA Champions League gepresenteerd. Er is door heel het continent vol afschuw gereageerd op het plan. Het idee van de Super League lag al enkele jaren op tafel en is plotseling in een stroomversnelling gekomen. Onder andere de Europese voetbalbonden en de Britse premier Boris Johnson reageerde negatief op het nieuws.

Het initiatief van de Super League komt van de voetbalclubs Juventus, Internazionale, AC Milan, Atlético Madrid, Real Madrid, FC Barcelona, Tottenham Hotspur, Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool en Manchester City. De kans bestaat dat meer clubs zich in het rijtje gaan melden. De topclubs Paris Saint-Germain en Bayern München ontbreken vooralsnog op de lijst.

Topclubs zijn ontevreden

De clubs die momenteel bezig zijn met de realisatie van de Super League zouden ontevreden zijn over de huidige opzet van de UEFA Champions League. De nieuwe opzet van het toernooi gaat er totaal anders uitzien. Er zal naar alle waarschijnlijkheid een streep worden gezet door de groepsfase. De Champions League zal volgens het nieuwe plan worden afgewerkt met één ranglijst met 36 voetbalclubs.

De 12 topclubs zouden met de Super League meer inkomsten kunnen bijschrijven en zeker zijn van een deelnamebewijs. De oprichters van de Super League verwachten een bedrag van rond de 10 miljard euro te kunnen genereren. De voetbalclubs zouden daarnaast ook nog ‘gewoon’ willen deelnemen aan de nationale voetbalcompetities.

UEFA reageerde furieus op het plan

Amper twee jaar geleden werd een soortgelijk plan van een super competitie al voorgesteld en afgewimpeld. De voetbalbonden besloten om een alternatief te bedenken en dat plan zal op maandag 19 april worden voorgelegd. Desondanks besloten de 12 Europese topclubs een dag eerder al met het Super League-plan op de proppen te komen. De UEFA (Europese voetbalbond) wil een eventuele Super League voorkomen en dreigt om spelers te verbieden uit te komen voor hun eigen land.

De FIFA (Wereldvoetbalbond) reageerde minder fel, maar heeft zich ook tegen het plan uitgesproken. De Britse premier Boris Johnson mengde zich ook direct in de discussie. “Dit plan is zeer schadelijk voor het voetbal wij steunen de voetbalautoriteiten om actie te ondernemen. Dit raakt het nationale voetbal in het hart.”

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.