actueel background image

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

18 jul 2019 | 09:44 0

Welke clubs aan het einde van het seizoen 2018/2019 promoveerde en degradeerde in Europa hebben we voor jou uitgezocht. Lees in dit artikel over de clubs in Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, België, Nederland en Turkije die gedegradeerd en gepromoveerd zijn.

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. Maar er moest voor die voetbalclubs ook plaats worden gemaakt en degradatie was voor die clubs een feit. Bekijk hieronder de gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities.

Europese voetbalcompetities

Premier League

Gedegradeerd: Huddersfield Town, Fulham, Cardiff
Gepromoveerd: Norwich City, Sheffield United, Aston Villa

In Engeland degradeerde drie voetbalclubs uit het hoogste niveau, namelijk de nummer achttien, negentien en twintig op de ranglijst. Huddersfield Town wist al snel dat handhaving een onmogelijke opdracht was en degradeerde met slechts 16 punten uit 38 duels uit de Premier League. Fullham eindigde op de negentiende plek met 26 punten en Cardiff werd uiteindelijk achttiende met 34 punten.

In de Championship promoveerde de beste twee clubs aan het einde van het seizoen. Norwich City wist knap op de eerste plaats te eindigen met 94 punten uit 46 duels. De tweede plaats ging uiteindelijk naar Sheffield United dat 89 punten wist te verzamelen in evenveel wedstrijden. Aston Villa keerde na drie jaar afwezigheid ook terug in de Premier League, in de finale van de play-offs werd er met 2-1 gewonnen van Derby County. Oud-Ajacied Anwar El Ghazi scoorde de 1-0 in het lucratiefste voetbalduel van het jaar.

Bundesliga

Gedegradeerd: Hannover 96, 1. FC Nürnberg, VfB Stuttgart
Gepromoveerd: FC Köln, SC Paderborn, Union Berlin

In de Bundesliga was de spanning onderin de competitie ver te zoeken. Al vroegtijdig leken er slechts een paar kandidaten voor degradatie. 1. FC Nürnberg eindigde op de laatste plaats in de Duitse voetbalcompetitie met 19 punten uit 34 duels. En ook voor Hannover 96 viel het doek, nadat de club op de zeventiende plaats eindigde met slechts 21 punten. VfB Stuttgart behaalde 28 punten en moest zich gaan opmaken voor de play-off voor lijfsbehoud.

Stuttgart speelde in het eerste play-off duel thuis met 2-2 gelijk tegen Union Berlin en in het uitduel werd er niet gescoord. Daardoor promoveerde Union Berlin voor de eerste keer in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau. FC Köln wist het kampioenschap te behalen in de 2. Bundesliga en promoveerde samen met achtervolger SC Paderborn direct naar de Bundesliga.

La Liga

Gedegradeerd: SD Huesca, Girona FC, Rayo Vallecano
Gepromoveerd: Osasuna, Granada FC, RCD Mallorca

In de Spaanse La Liga degradeerde wederom de laatste drie clubs op de ranglijst. Rayo Vallecano wist maar 32 punten te verzamelen in 38 duels en eindigde op de twintigste plaats. SD Huesca werd negentiende met 33 punten en Girona FC moest ook het hoofd buigen met 37 punten. De achterstand op de nummer zeventien Celta de Vigo bedroeg vier punten.

Osasuna kroonde zich tot kampioen van de Segunda División en promoveerde naar het hoogste niveau. En ook de nummer twee Granada FC kan zich gaan opmaken voor een seizoen in de La Liga. RCD Mallorca eindigde weliswaar op de vijfde plaats, maar wist zich via de play-offs naar het hoogste voetbalniveau te knokken.

Serie A

Gedegradeerd: Chievo Verona, Frosinone, Empoli
Gepromoveerd: Hellas Verona, Lecce, Brescia

In de Italiaanse Serie A degradeerde de drie laagst geklasseerde clubs naar de Serie B. Chievo Verona wist in het gehele seizoen maar twee wedstrijden te winnen en degradeerde uiteindelijk met zeventien punten uit de Serie A. Frosinone Calcio behaalde 25 punten en eindigde op de negentiende plek. De achttiende plaats ging naar Empoli FC met 38 punten en moest vanwege een slechter doelsaldo Genoa FC voorlaten op de ranglijst. Het verschil tussen Empoli FC en Genoa bedroeg slechts één treffer.

Lecce promoveerde door beslag te leggen op de tweede plek in de Serie B. Het kampioenschap in die competitie ging naar Brescia, dat slechts één punt meer wist te behalen uit 36 duels. Hellas Verona eindigde op plek vijf, maar wist zich via de play-offs alsnog naar het hoogste niveau te spelen.

Ligue 1

Gedegradeerd: SM Caen, Guingamp
Gepromoveerd: FC Metz, Stade Brest

In de Franse Ligue 1 was het onderin de competitie onwijs spannend en waren de verschillen erg klein. Maar twee clubs moesten het onderspit delven en degradeerde naar de Ligue 2. In het seizoen 2018/2019 ging het fout voor EA Guingamp en SM Caen. De club EA Guingamp werd laatste met 27 punten, terwijl SM Caen ook maar 33 punten uit 38 duels wist te pakken.

De plekken van de clubs werden overgenomen door FC Metz en Stade Brest. FC Metz won 24 van de 38 competitiewedstrijden en kroonde zich tot kampioen van de Ligue 2. De tweede plaats ging naar Stade Brest met 74 punten. Laatstgenoemde club kwam tot 64 treffers in het seizoen en was daarmee de meest scorende ploeg van de competitie.

Eredivisie

Gedegradeerd: NAC Breda, Excelsior, De Graafschap
Gepromoveerd: FC Twente, Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk

NAC Breda beleefde een teleurstellend en vooral zwaar seizoen. De club liep vanaf moment één achter de feiten aan en eindigde roemloos op de laatste plaats met 23 punten. De Graafschap en Excelsior konden nacompetitie niet voorkomen. Opmerkelijk genoeg gingen ook beide clubs onderuit in de play-offs promotie/degradatie.

Excelsior verloor verrassend over twee wedstrijden van RKC Waalwijk (2-1, 1-1). De Graafschap ging onderuit tegen Sparta Rotterdam (2-1, 2-0). RKC Waalwijk wist in de laatste ronde van de play-offs promotie veilig te stellen na een 4-5 overwinning op Go Ahead Eagles. FC Twente kroonde zich tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en zal ook aankomend seizoen uitkomen in de Eredivisie.

Jupiler Pro League

Gedegradeerd: KSC Lokeren
Gepromoveerd: KV Mechelen

In de Belgische voetbalcompetities werkt het allemaal net even anders. In de Jupiler Pro League degradeert er slechts één club, de ploeg die op de laatste plaats eindigt. Lokeren moest het onderspit delven in het seizoen 2018/2019. De club KSC Lokeren wist slechts 20 punten te behalen uit 30 wedstrijden, maar liefst 20 wedstrijden gingen verloren.

De plek van KSC Lokeren werd overgenomen door de kampioen van de Proximus League. KV Mechelen eindigde op de eerste plaats op het tweede niveau in België. Daarnaast wist de kampioen ook de Croky Cup te winnen, waardoor het zich automatisch wist te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Primeira Liga

Gedegradeerd: CD Nacional, Feirense, Chaves
Gepromoveerd: Paços de Ferreira, FC Famalicão, Gil Vicente

Drie clubs degradeerde in het Primeira Liga seizoen 2018/2019 naar de LigaPro. Feirense eindigde op de achttiende en laatste plek met 20 punten uit 34 duels. Nacional werd uiteindelijk zeventiende met 28 punten en de zestiende plek werd opgevuld door Chaves met 32 punten.

Opmerkelijk genoeg promoveerde er maar twee clubs uit de LigaPro naar de Primeira Liga. Het kampioenschap ging naar Paços de Ferreira, de ploeg wist 74 punten te behalen uit 34 duels. De felbegeerde tweede plaats ging naar FC Famalicão met 69 punten. De voetbalclub Gil Vicente zal ook aankomend seizoen uitkomen op het hoogste niveau, nadat een rechter dit heeft besloten na een langlopend conflict met de voetbalbond.

Süper Lig

Gedegradeerd: Akhisar Belediyespor, Bursaspor, BB Erzurumspor
Gepromoveerd: Gençlerbirligi, Denizlispor, Gazişehir Gaziantep

In het seizoen 2018/2019 degradeerde drie clubs uit de Turkse Süper Lig. Akhisarspor werd laatste met 27 punten uit 34 wedstrijden. BB Erzurumspor werd zeventiende met 35 punten en ook Bursaspor wist zich met 37 punten niet te handhaven op het hoogste Turkse voetbalniveau.

Denizlispor wist het kampioenschap te winnen in het tweede niveau van Turkije, de club won 21 van de 34 wedstrijden en eindigde de competitie met 72 punten. De nummer twee Gençlerbirligi promoveerde ook met 70 punten. Gazişehir Gaziantep eindigde op de vijfde plaats maar wist zich via de nacompetitie te kwalificeren voor de Süper Lig 2019/2020.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.