Huesca

Country |
Active in |

Huesca

De Spaanse club SD Huesca wist in het seizoen 2018/2019 te promoveren naar de La Liga. Deze voetbalclub komt uit de deelstaat Aragón en speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio El Alcoraz. In 2018 zal SD Huesca voor erste keer in de clubhistorie uitkomen op het hoogste niveau van Spanje.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Huesca

De moderne geschiedenis van Sociedad Deportiva Huesca, oftewel SD Huesca, kent als startschot 29 maart 1960. Het zou tot 2018 duren voordat de club uit de noordoostelijke regio Aragón op het allerhoogste Spaanse niveau zou spelen: de Primera Division, oftewel La Liga. Waar gaat die opmars heen?

Geschiedenis van SD Huesca

In 1910 werd de club SD Huesca opgericht door enkele supporters van FC Barcelona, vandaar ook dat het in dezelfde clubkleuren speelt als de Catalaanse topclub. Vanaf 1950 tot 1953 kwam de club uit in de Segunda División, maar het degradeerde uiteindelijk naar de Segunda División B. In deze competitie zou SD Huesca voor veertien seizoenen op rij spelen. In de voetbalseizoenen die daarop volgde kwam de club uit op lagere niveaus.

Van Huesca CF naar SD Huesca

Er is altijd een voorgeschiedenis en in het geval van SD Huesca begint die in 1910, toen Huesca CF werd opgericht. Een roemruchte periode leverde dat niet op en zestien jaar later ging die vereniging alweer ter ziele. Ondertussen had de club zich wel aangemeld, in 1922, bij de Spaanse voetbalbond Real Federación Española de Fútbol. Na het verscheiden van Huesca CF nam een andere ploeg uit de stad dat plekje bij de bond in: CD Huesca, vanaf 1940 genaamd Unión Deportiva. Dat team speelde in dezelfde kleuren als FC Barcelona, het befaamde blaugrana (blauw en diep rood).

Ook Union Deportiva redde het niet, waarna de oprichters van SD Huesca het probeerden. De shirtjes van Deportiva beviel hen wel, zodat SD voortaan ook in blaugrana zou spelen. In de jaren 60 was SD Huesca viermaal dichtbij promotie van de derde hoogste divisie naar de tweede, de Segunda Division. In 1963, 1965, 1967 en 1968 bleef het echter steken in de play-offs.

De successen van Oscenses

In 1972 was er dan toch een succesje: de eindzege in het Campeonato de España de Aficionados, het Spaanse amateurkampioenschap. Op die piek volgde een fikse domper, want vervolgens daalden de Oscenses (de naam voor inwoners van Huesca) af naar de Preferente de Aragón, de regionale competitie van Aragon.

In 1977 werd SD Huesca ingedeeld in de Segunda División B, die door de Spaanse bond was heropgericht. Liefst dertig jaar lang kwam Huesca uit op het derde en zelfs vierde niveau van Spanje (de Tercera División). Tot in 2008 vanuit Segunda División B promotie werd afgedwongen naar de reguliere Segunda División. Tussen 2013 en 2015 ontbrak Huesca vervolgens op het tweede niveau, maar in het derde seizoen van de terugkeer, in 2017-2018 werd de Segunda División gewonnen. Met als beloning het debuut in het Spaanse walhalla, La Liga. Het debuutseizoen eindigde helaas wel op plek negentien, oftewel met degradatie.

In het bekertoernooi Copa del Rey heeft Huesca nooit potten kunnen breken.

De bekendste spelers van SD Huesca

Het mag duidelijk zijn dat SD Huesca een redelijk bescheiden vereniging is, dus verwacht in de annalen van de clubgeschiedenis geen optocht van klinkende namen. Bij de fans is Juanjo Camacho echter een held in de allergrootste categorie. Hij speelde 379 maal voor de Oscenses en maakte 76 goals.

De grootste uitgaande transfer tot nu toe is die van Samu Sáiz, die in 2017 voor 3,5 miljoen Euro werd verpatst aan Leeds United.

Estadio El Alcoraz

SD Huesca speelt zijn thuisduels in het kleine Estadio El Alcoraz. Dit stadion biedt plaats aan ongeveer achtduizend bezoekers. Daarmee zal het in het seizoen 2018/2019 het kleinste stadion van de Spaanse competitie zijn.

Het heden

Toen Huesca in 2018 promoveerde had het van de 22 clubs in de Segunda Division het laagste budget. Kan Huesca voortaan zo efficiënt met zijn beperkte begroting om blijven gaan, wie weet ligt een terugkeer in La Liga dan weer in het verschiet. Want met het kleine stadion (El Alcoraz herbergt 7.800 man) en de niet heel aansprekende geschiedenis van de club zal het lastig worden om een groeistuip door te maken.