Metz

Country |
Active in |

Metz

Football Club de Metz kent een rijke historie, waarin het lange tijd in de hoogste divisie uitkwam. De laatste jaren moest de club het vooral doen met wedstrijden in de tweede divisie. Maar de Franse club zal in het seizoen 2019/2020 weer uitkomen in de Ligue 1.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Metz

Football Club de Metz kent een rijke historie, waarin het lange tijd in de hoogste divisie uitkwam. De laatste jaren moest de club het vooral doen met wedstrijden in de tweede divisie. Maar de Franse club zal in het seizoen 2019/2020 weer uitkomen in de Ligue 1.

In 1932 werd Football Club de Metz opgericht. Alle thuisduels van de voetbalclub worden gespeeld in het Stade Saint-Symphorien. FC Metz stond aan de wieg van de moderne voetbalcompetitie en is van ook één van de oudste voetbalclubs van Frankrijk. Er zijn slechts twee clubs die langer in de Ligue 1 speelde dan FC Metz, die zijn Olympique Marseille en FC Sochaux

Profstatus

In het seizoen 1932/1933 nam FC Metz de profstatus aan en deed het mee in het eerste professionele voetbalseizoen in Frankrijk. Heel succesvol bleek het eerste seizoen niet, want de club degradeerde al meteen uit de hoogste klasse. Twee jaar later promoveerde de voetbalclub weer terug naar de hoogste klasse, destijds nog onder de naam ‘CS Metzaan’. In de vier seizoenen die daarop volgde wist FC Metz zich te nestelen in de middenmoot. In 1936 werd de naam van de voetbalclub gewijzigd naar FC Metz.

Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was er geen professioneel voetbal mogelijk in Frankrijk, dit werd door Nazi-Duitsland verboden. De club speelde zijn wedstrijden in regionale competities. Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw van de club, maar dit leek op voorhand vrijwel onmogelijk. De Franse voetbalbond besloot om die reden enkele regels in te stellen. Spelers die in 1940 onder contract stonden bij FC Metz moesten verplicht terugkeren bij de club. Daarnaast mocht FC Metz toetreden tot de Division 1 en kon de club in nieuwe seizoen niet degraderen.

Degradatie

In 1950 degradeerde FC Metz alsnog naar de Division 2. Maar een seizoen later wist het gelijk weer te promoveren, dankzij een tweede plaats achter Olympique Lyonnais. In 1952 wist de Franse profclub de vijfde plaats te bereiken op het hoogste niveau. Vervolgens zakte FC Metz af naar de middenmoot om in 1958 wederom te degraderen. Drie seizoenen later promoveerde de club weer. In het seizoen 1961/1962 werd de grootste nederlaag uit de clubgeschiedenis geleden, er werd met maar liefst 11-2 verloren van Racing Paris. Degradatie kon in dat seizoen niet worden afgewend.

Champions League

In het seizoen 1997/1998 boekte FC Metz zijn grootste succes uit de clubhistorie. Het hele seizoen werd er met RC Lens gestreden om de landstitel in Frankrijk. Beide clubs eindigde het seizoen met 68 punten. RC Lens had echter een beter doelsaldo en werd landskampioen. Maar Football Club de Metz wist zich wel voor de eerste keer te plaatsen voor de Champions League. In de voorronde van het miljoenenbal werd er verloren van HJK Helsinki uit Finland, waarna de club in de eerste ronde van de UEFA Cup ook direct werd uitgeschakeld door Rode Ster Belgrado.

Promotie in 2019

In het seizoen 2018/2019 wist FC Metz met overmacht de titel te grijpen in de Ligue 2. De Franse club behaalde 81 punten uit 34 wedstrijden. De voorsprong op de achtervolger Brest bedroeg uiteindelijk 7 punten. Dankzij deze prestatie zal FC Metz in het seizoen 2019/2020 te bewonderen zijn in de Ligue 1.