actueel background image

5 historische WK-krakers tussen Nederland en Argentinië

06 dec 2022 | 09:38 0

“Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp”, we horen het Jack van Gelder nog schreeuwen toen Oranje op het WK 1998 in de kwartfinale won van Argentinië. Vrijdag spelen we weer tegen de Argentijnen en weer in een kwartfinale op het WK. Het wordt alweer de zesde WK-ontmoeting tussen Nederland en Argentinië. Om vast in de stemming te komen, hebben we de vijf eerdere ontmoetingen voor je op een rijtje gezet.

9 juni 2014: Ron Beton vs. Messi

Wat waren we dichtbij in 2014. In Sāo Paulo stond het Oranje van Louis van Gaal in de halve finale tegenover Argentinië. Het werd de dag van Ron Vlaar. De boomlange verdediger speelde de wedstrijd van zijn leven en had Lionel Messi in zijn broekzak. Misschien werd Vlaar daardoor iets te overmoedig. Na 120 minuten stond er 0-0 op het bord en moesten strafschoppen beslissen wie de finale in Rio ging spelen. Uitgerekend Vlaar mistte de eerste penalty. Wesley Sneijder faalde ook vanaf de stip. Argentinië bleef foutloos en mocht naar de finale, die uiteindelijk werd verloren van Duitsland. Dat toen nog wel meedeed na de groepsfase.

21 juni 2006: bloedsaaie 0-0

De meest saaie Nederland – Argentinië op een WK ooit was in 2006 in Frankfurt. Oranje was al door en ook de Argentijnen hadden zich al geplaatst voor de achtste finale. Dus trad Nederland aan met spelers als Kew Jaliens, Tim de Cler en Andre Ooijer in de basis. Van de spelers die toen in Duitsland in de basis stonden, doet er vrijdag eentje mee. Messi was er in 2006 als enige ook al bij. Toen nog als groot talent, inmiddels als de absolute vedette.

4 juli 1998: Dennis Bergkamp is de naam

Wie aan 4 juli 1998 denkt, denkt aan Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Jack van Gelder. Die laatste had met het voetbal weinig te maken, maar zijn naam blijft voor altijd verbonden aan die ene magistrale goal van Bergkamp in Marseille. In de kwartfinale leken Nederland en Argentinië af te stevenen op verlening, tot De Boer in de 90e minuut een geweldige pass gaf op Bergkamp.

Dennis Bergkamp vs Argentinie

Bergkamp nam de bal aan, kapte de verdediger uit en schoot één van de mooiste doelpunten uit de historie van Oranje tegen het net. De finale werd uiteindelijk niet gehaald. In de halve finale moest Nederland het afleggen tegen Brazilië. Ook toen weer na strafschoppen. Nederland werd dat WK 4e. Ook de troostfinale, tegen Kroatië, werd verloren.

1978 NL Argentinië

25 juni 1978: Rensenbrink op de paal

De wat oudere generatie heeft een trauma aan 25 juni 1978. Oranje speelde in Argentinië de WK-finale tegen Argentinië. In het hol van de leeuw. Nederland was dichter bij de wereldtitel dan ooit toen Rob Rensenbrink in blessuretijd per toeval een enorme kans kreeg. Zijn inzet kwam tegen de paal en dus kwam er verlenging. In die verlenging verloor Oranje en de beker ging naar de Argentijnen.

26 juni 1974: Pak slaag voor de Argentijnen

4 jaar voor die traumatische finale speelde Nederland voor het eerst op een WK tegen Argentinië. In Gelsenkirchen was het Oranje van Johan Cruijff veel te sterk voor de Zuid-Amerikanen. Het werd maar liefst 4-0. De nummer 14 scoorde die wedstrijd twee keer. De andere doelpunten kwamen op naam van Johnny Rep en Ruud Krol. Dat WK liep Nederland het eerste WK-trauma op. Want ook in Duitsland werd de finale gehaald.

1974 NL Argentinië

Ook toen was het gastland de tegenstander en ook toen werd er niet gewonnen. Met 1974, 1978 en 2010 heeft het Nederlands elftal nu drie pijnlijke WK trauma’s in de achterzak. Wordt 2022 wel ons jaar? Dan moet er vrijdag om te beginnen gewonnen worden van Argentinië.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.