actueel background image

Zinderend affiche op laatste speeldag groepsfase

02 dec 2022 | 07:42 0

In poule H nemen Uruguay en Ghana het op de laatste speeldag van de groepsfase tegen elkaar op. In een directe confrontatie is alles mogelijk. Uruguay hoopt dat Portugal wint, dan is een overwinning voldoende om door te gaan. Ghana heeft aan een punt genoeg. De herhaling van de zinderende kwartfinale uit 2010 wordt hoe dan ook een wedstrijd met minimaal één verliezer en misschien zelfs twee. Voorkomt een van de landen dit?

Ghana op zoek naar wraak

Bij iedere voetballiefhebber staat het vorige duel van deze twee ploegen nog op het netvlies. In 2010 namen de landen het in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika tegen elkaar op. Na negentig minuten stond er een gelijke stand op het bord. Ook de verlenging leek te eindigen in 0-0. Tot de 120e minuut. Ghana mag nog één keer aanleggen voor een vrije trap. De bal wordt voorgegeven en valt tussen de verdediging en de uitkomende keeper Fernado Muslera in. De keeper tast mis en ziet de bal via Stephen Appiah richting het doel gaan, die van de lijn gehaald wordt. De bal wordt nog een keer richting doel geschoten, ditmaal door Lee Addy. Weer wordt de bal van de lijn gehaald, dit keer met de hand. Niet door doelman Muslera. Het is Luis Suárez die op de lijn staat en met een uiterste krachtsinspanning de bal uit de doelmond slaat. Het gevolg is logisch: rood voor Suárez én een penalty tegen in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

Asamoah Gyan krijgt de kans om Ghana, als eerste Afrikaanse land ooit, naar de halve finale te schieten. Helaas bezwijkt de spits onder de immense druk en ramt hij de bal op de lat. Suárez, die aanvankelijk huilend staat te kijken, springt uit zijn vel van geluk. Uruguay gaat via strafschoppen alsnog door. Ghana’s droom aan duigen geschoten. Of beter gezegd: geslagen. Die onsportieve handsbal van Suárez zijn ze in Ghana nog niet vergeten. Twaalf jaar later krijgen zij kans op revanche.

Ghana verrast

Ghana doet het goed dit WK. In de eerste wedstrijd dreef het Portugal tot waanzin. Elke keer wanneer de Portugezen dachten af te rekenen met de Afrikanen, kwamen ze terug. Verloren werd er wel, maar het gaf de burger moed: Ghana kan een rol van betekenis spelen dit WK. Dan moet er wel gepresteerd worden in de laatste poulewedstrijd. Een gelijkspel is genoeg om door te gaan. Uruguay moet daarentegen winnen en zal alles op alles zetten. Makkelijk wordt het niet. Zij kunnen een getergd Ghana verwachten. Spelers van nu krijgen de kans hun helden van vroeger te wreken.

Alles of niets

Voor Uruguay is het alles of niets. Er moet gewonnen worden van Ghana om kans te maken op een vervolg op het WK. Een overwinning geeft geen 100% zekerheid. Portugal moet minimaal gelijkspelen tegen Zuid-Korea. Portugal is al door, dus Uruguay moet hopen dat de Portugezen hun sportieve plicht doen. Het zou een enorme domper zijn voor onder andere Suárez en Cavani wanneer de groepsfase het eindstation blijkt. Het WK is hoogstwaarschijnlijk hun laatste kunststukje in de nationale ploeg, zij willen zich koste wat het kost nog één keer bewijzen.

Statistieken

– Ghana’s topscorer aller tijden is Asamoah Gyan.
– André Ayew was er in 2010 ook al bij.
– Ghana’s kwartfinale in 2010 was de beste prestatie ooit voor Ghana op een WK.
– Ghana won 6 en verloor 4 keer in zijn 10 wedstrijden.
– Uruguays nummer 1 en 2 op de topscorerslijst zijn Luis Suárez Edinson Cavani.
– Uruguay won 6 van zijn laatste 10 wedstrijden.
– Uruguay won twee keer het WK, in 1930 en 1950.
– Uruguays recordinternational is Diego Godin.

Laatste onderlinge resultaten

Uruguay en Ghana speelden pas één keer tegen elkaar. Dat was de beruchte wedstrijd op 2 juli 2010. Na strafschoppen won Uruguay.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.