actueel background image

WK 2022: De kanshebbers op eeuwige roem

24 sep 2022 | 14:41 0

Eind november is het dan eindelijk zo ver: het WK voetbal 2022 gaat van start. En het belooft niet zomaar een editie te worden. Uniek is nu al dat er in plaats van in de Europese zomer, er in de Europese winter wordt gevoetbald. Gastland Qatar is in die periode namelijk te warm om het grootste landen voetbaltoernooi ter wereld dan te houden. Vandaar dat overal ter wereld de voetbalkalenders op de schop gaan, zodat het WK tussen de competities door gespeeld kan worden.

Laatste editie met 32 teams

Bergen kritiek zijn er op de aanstelling van Qatar als gastland en nog steeds zijn er dagelijks kritische geluiden. Daar is echter al zoveel over geschreven en gezegd, dat we dat even links laten liggen. Want hoe controversieel het aankomende WK dan wel mag zijn, interessant wordt het natuurlijk wel. Duidelijk is al dat dit de laatste editie is waaraan 32 teams deelnemen. Voor 2026 staat een toernooi met 48 deelnemers gepland, waardoor het WK dus weer flink uitbreidt, sinds de laatste uitbreiding in 1998.

En wat te denken van de grote sterren, misschien wel de twee beste voetballers aller tijden, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Met respectievelijk een leeftijd van 35 en 37 jaar is het zeer aannemelijk dat dit hun allerlaatste mondiale eindronde is. Al weet je het natuurlijk nooit, aangezien de honger naar prijzen bij deze heren onverzadigbaar lijkt. Feit blijft wel dat beide nog maar één prominente prijs missen op hun indrukwekkende palmares en dat is juist het WK. Het toernooi waarvoor ze dus waarschijnlijk nog maar één kans hebben. Gaat het deze sterren lukken om zich ook met hun land tot de allerbeste van de wereld te kronen?

De kanshebbers

Wat vaststaat is dat er natuurlijk een land wint en er zijn natuurlijk altijd verrassingen en tegenvallers. Vandaag nemen we een kijkje naar de op voorhand grootste kanshebbers. Welke landen zijn dat en hoe staan ze er momenteel voor? Liefhebbers van sportwedden kunnen hun lol op.

Als we naar de bookmakers kijken, zien we dat de grootste kanshebbers zo worden ingeschaald:

1.
Frankrijk
17.93%
2.
Brazilië
15.73%
3.
Spanje
11.53%
4.
Engeland
8.03%
5.
België
7.90%

Uit Nederlands oogpunt valt al meteen iets op; ons eigen Oranje staat niet in de top vijf. Ons nationale elftal valt er net buiten en neemt de zesde plaats in, met een kans van 7.70% om het WK te winnen. Maar ook buiten Nederland zijn er nog een aantal grote landen buiten de top vijf, die op een goede dag iedereen kunnen verslaan.

NL Elftal op weg naar het WK

Denk aan onze Duitse buren, of de landen zoals Portugal en Argentinië. En wat te denken van een land als Uruguay, een land dat niet voor niets al tweemaal zichzelf kroonde tot de beste van de wereld. Buiten de top vijf zijn er dus genoeg kandidaten, maar eerst maar eens kijken naar de huidige staat van de grootste kanshebbers.

1. Frankrijk

Op plek een wordt regerend wereldkampioen Frankrijk geschat. Afgaande op de bookmakers zijn zij aan hun stand verplicht om het WK te winnen, omdat zij op papier van iedere tegenstander zouden moeten winnen. Nou is gelukkig al zo vaak gebleken dat de stand van zaken vooraf totaal geen indicatie hoeft te zijn van hoe een toernooi verloopt, maar het zegt natuurlijk wel iets. Het land kan uit een enorme hoeveelheid topscorers kiezen. Per positie kunnen vaak tot wel vijf topspelers geselecteerd worden. En daarbij heeft Les Blues een van de allergrootste sterren van de toekomst in Kylian Mbappé, én van het heden met Karim Benzema. Gaat het bondscoach Didier Deschamps lukken om de wereldtitel te prolongeren? 

2. Brazilië

Op plaats twee staat de recordwinnaar van ’s werelds grootste voetbaltoernooi: Brazilië. Liefst vijf keer mochten de goddelijke kanaries de wereldbeker al de lucht in tillen, maar de laatste keer is toch alweer twintig jaar geleden. En verwend dat de Brazilianen zijn met hun uitstekende WK-prestaties zorgt ervoor dat er alweer bijna gesmacht wordt na een nieuwe overwinning. Bijna al die druk komt op de schouders terecht van vice-aanvoerder en voormalig wonderkind Neymar. De aanvaller is pas dertig maar heeft nog maar drie goals nodig om de Braziliaanse legende Pelé te evenaren op de topscorerslijst. Geaccompagneerd door internationale topspelers zoals onder andere Vinicius Junior, Marquinhos en Casemiro gaat hij proberen om na de deceptie van 2014 in eigen land de wereldtitel weer naar huis te brengen. En met een kwalificatiereeks zonder nederlagen en maar drie gelijke spelen in zeventien wedstrijden zullen de Brazilianen hier op typerende manier naar toe werken. Met zelfvertrouwen en samba.

3. Spanje

Ook Spanje gooit weer hoge ogen in aanloop naar het WK. Bondscoach Luis Enrique heeft ervoor gezorgd dat het Spaanse elftal op een goede dag in staat is om elke tegenstander kapot te tikken. En met het inpassen van nieuw jong talent wordt er zo langzaam maar zeker ververst binnen het Spaanse elftal. Barcelona-jongelingen Pedri, Gavi en Ansu Fati lijken indien fit verzekerd van een basisplaats, waardoor er samen met de eeuwig spelende Busquets en verdediger Aymeric Laporte al een meer dan aardig geraamte staat. En wie weet keert recordinternational Sergio Ramos wel terug na een sterk begin van het seizoen bij Paris Saint Germain. Maar voor Spanje blijft cruciaal dat iedereen fit blijft. Want dat is met de eerdergenoemde Fati, Pedri en Ramos wel eens anders.

4. Engeland

It’s coming home. Ieder toernooi hoort men het weer. Zodra Engeland zich plaatst voor een toernooi is er de overmoedige hoop dat het met de prijs mee naar huis gaat. En hoewel bondscoach Gareth Southgate een van de beste generaties ooit onder zijn hoede heeft, is het nog altijd niet gelukt. Na een halve finaleplaats op het WK in 2018 en een extreem pijnlijk verlies in de finale van het Europees Kampioenschap in eigen land in 2021 hopen The Three Lions dan eindelijk een trofee te pakken. Dat zou de eerste prijs zijn sinds 1966. Maar of het zo gaat zijn valt nog maar te betwijfelen, gezien de zwakke prestaties in de laatste interlands.

5. België

De tijd tikt nu echt voor de Belgen. Het land was nooit een grote voetbalnatie, tot in 2010 een enorme aanwas aan talent opkwam. Spelers als Hazard, de Bruyne, Lukaku en Kompany behoren/behoorden jarenlang tot de absolute wereldtop. Maar de tijd begint te tikken, want waar Hazard al jaren uit vorm is, worden Lukaku en De Bruyne ook een dagje ouder. Voormalig leider van de defensie Kompany is zelfs al even met voetbalpensioen, en juist daar hebben de Belgen de grootste problemen. Want waarschijnlijk moeten ze daar weer vertrouwen op het voormalige centrale duo van Ajax, good old Verthongen en Alderweireld. Positief punt is dat Axel Witsel sinds zijn transfer deze zomer naar Atletico Madrid centraal achterin speelt, wellicht dat hij uitkomst kan bieden. De afgelopen resultaten zijn wisselvallig met uitschieters naar boven en beneden. De vraag is nu: worden de Rode Duivels op tijd constant genoeg om een gooi naar de titel te doen?

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.