actueel background image

Eredivisie-topscorer Willy van der Kuijlen (74) overleden

19 apr 2021 | 10:28 0

Oud-voetballer Willy van der Kuijlen is op 74-jarige leeftijd overleden. De legendarische PSV-speler werd geboren in Helmond en groeide uit tot één van de beste voetballers ooit in de Eredivisie. Van der Kuilen speelde van 1964 tot 1981 in het shirt van PSV. De aanvaller wist met de Eindhovense club vele prijzen te winnen, waaronder de UEFA Cup in 1978. Het was de eerste Europese prijs van PSV in de clubhistorie. Daarnaast won Van der Kuilen ook drie landskampioenschappen met PSV (1975, 1976 en 1978) en tweemaal de KNVB Beker (1974 en 1978). Van der Kuijlen speelde in zijn profcarrière ook voor HVV Helmond, MVV Maastricht en het Belgische Overpelt Fabriek.

Eredivisie-topscorer aller tijden

Van der Kuijlen groeide uit tot een PSV-icoon en kreeg dan ook de bijnaam ‘Mister PSV’. De aanvallende middenvelder stond bekend om zijn keiharde schoten en was tweebenig. De speler kwam tot 311 doelpunten in de Eredivisie, een record dat nog altijd op zijn naam staat. Van der Kuijlen kwam 308 keer tot scoren voor PSV en wist drie treffers te noteren in het shirt van MVV Maastricht. De voetballer kwam ook tot 22 interlands voor het Nederlands elftal, waarin de Helmonder zevenmaal het net wist te vinden.

Teleurstellende periode bij Oranje

Van der Kuijlen beleefde een teleurstellende tijd als international van het nationale elftal. In het seizoen 1973/1974 wist de speler de topscorerstitel te veroveren in de Eredivisie, maar desondanks werd de voetballer niet opgenomen in de WK-selectie. Van der Kuijlen speelde geen enkel groot eindtoernooi voor Oranje. Dat kwam mede door een conflict binnen de nationale selectie in 1975.

Werkzaamheden bij PSV

Nadat Van der Kuijlen een einde had gemaakt aan zijn carrière, besloot de Helmonder om zich op andere werkzaamheden te richten. De oud-voetballer ging als trainer aan de slag bij zijn oude liefde PSV. Van der Kuijlen was werkzaam als jeugdtrainer, assistent-trainer, spitsentrainer en scout bij de Eindhovense club. De clubicoon werd ook benoemd tot lid van verdienste.

Rust in vrede, Willy!

Willy va der Kuijlen met Johan Cruijff schaal

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.