Wat doen voetballers met hun vermogen
Virgil van Dijk zit er warmpjes bij. De aanvoerder van het Nederlands elftal speelde ongeveer 70 miljoen euro bij elkaar. Met hem zijn er nog een aantal spelers van het Oranje die zich waarschijnlijk weinig zorgen maken over de huidige inflatiecijfers. Wij geven een inkijkje in wat de grote jongens bij elkaar gespeeld hebben én wat ze ermee doen.
De tijden dat spelers voetballen voor een appel en een ei zijn vervlogen. Johan Cruijff was ooit de eerste voetballer die een spelersmakelaar in dienst nam. Zijn schoonvader Cor Coster kreeg lucht van Cruijffs financiële situatie. Hij schrok zich rot toen hij hoorde dat Cruijff geen eigen spaarrekening had. Coster werd belangenbehartiger van zijn schoonzoon. Daar kreeg Cruijff geen spijt van.
Ome Cor
Bij Ajax verdiende de legende 15.000 gulden per jaar, plus premies. ‘Ome Cor’ onderhandelde naar een jaarsalaris van 95.000 gulden, plus 1.500 gulden per gewonnen wedstrijd. Tel daar een lucratief contract van het Koninklijk Bijenkorf Beheer bij op en Cruijff was binnen een mum van tijd geen broodvoetballer meer, maar financieel onafhankelijk. Terwijl hij pas net een spaarrekening had. Dit soort anekdotes komen we tegenwoordig bijna niet meer tegen. Cruijff zal vast niet gedacht hebben dat spelersmakelaars zo’n grote rol zouden gaan spelen in de voetbalwereld. En dat steeds meer spelers na één contract financieel onafhankelijk zijn. Want Virgil van Dijk is binnen het Nederlands elftal niet de enige die er warmpjes bij zit.
Vastgoed
Quote berekende onlangs het vermogen van een aantal spelers. En wat zij met dat vermogen doen. Wat blijkt? Veel spelers investeren in vastgoed. Tijdens hun loopbaan krijgen ze een riant salaris, vaak koppelen ze dat aan een luxe levensstijl. Omdat een voetbalcarrière niet eeuwig is en ze na hun carrière die levensstijl willen voortzetten, stopt menig speler zijn spaargeld in vastgoed. Nathan Aké bijvoorbeeld. De verdediger van Manchester City komt zijn tijd in Engeland goed door en bezit een woning van drie miljoen euro.
Daar blijft het niet bij, want in Den Haag bezit Aké elf panden. Bij elkaar opgeteld hoestte hij hier vier miljoen euro voor op. Hij is niet de enige. Cody Gakpo gaf onlangs aan nooit voor Ajax te willen spelen. De aanvaller lijkt daarentegen wel degelijk affiniteit te hebben met de hoofdstad zelf, want naast zijn thuisstad Eindhoven en havenstad Rotterdam heeft de aanvaller ook panden in de Amsterdam. Het gaat om veertien stuks in totaal, met een bonnetje van vijf miljoen euro.
Pionier
Zo zijn er nog tal van voorbeelden van spelers die zo’n riant inkomen hebben, dat ze zich daar ook van willen verzekeren na hun carrière. Vincent Janssen (tien panden), Steven Bergwijn en Daley Blind (beide acht panden) zijn andere voorbeelden van spelers die investeren in vastgoed. De pionier op dit gebied? Ryan Babel. De aanvaller koopt net zo vaak een pand als dat hij van haarkleur wisselt. Al hopen wij dat zijn kapsel minder kost dan zijn vastgoedinvesteringen: 16 miljoen euro.