actueel background image

Voorbeschouwing: Spanje – Zweden (EK 2021)

14 jun 2021 | 09:20 0

Spanje start op maandag 14 juni 2021 aan het EK-voetbal. De titelkandidaat zal het in de eerste groepswedstrijd opnemen tegen het stugge Zweden. Het is ook direct het ‘coronaduel’, want beide ploegen kregen de afgelopen tijd te maken met positieve testuitslagen. Het zijn ook gelijk de enige twee landen waarbij dat het geval was. De Spaanse selectie heeft alles momenteel onder controle en lijkt gewoon met de beste 11 spelers te kunnen gaan starten.

Vooruitblik

Spanje kan met de beste ploeg aan de aftrap verschijnen, terwijl bij Zweden een sterspeler naar alle waarschijnlijkheid ontbreekt. De Spanjaarden beschikken over een geweldige selectie vol met jonge talenten en ervaren krachten. De Zweden moeten ook niet onderschat worden, maar lijken toch voor een punt te moeten gaan spelen. De kans is aannemelijk dat Spanje wint, maar niet met een groot verschil.

Spanje beleefde geen fijne voorbereiding op het EK

Spanje had zich wel wat anders voorgesteld van de voorbereiding op het EK-voetbal. Het topland heeft zelfs een tweede selectie samengesteld en in een bubbel geplaatst. Dat heeft alles te maken met de coronabesmettingen binnen de selectie. Er werd ook besloten om het laatste oefenduel tegen Litouwen met de U21-ploeg te spelen. De talenten van Spanje wisten dat duel overtuigend met 4-0 te winnen. Spanje zal het in de groepsfase opnemen tegen Zweden, Polen en Slowakije. De Spaanse ploeg moet het doen zonder sterkhouder Sergio Ramos, een grote tegenvaller. Desondanks zit er veel talent in de selectie met bewegelijke en snelle spelers.

Zweden zonder Kulusevski

Zweden kwalificeerde zich als nummer twee in de kwalificatiegroep voor het EK-voetbal. Uitgerekend Spanje eindigde in dezelfde groep op de eerste plaats. De Zweedse ploeg kreeg wel te maken met een grote tegenslag in de voorbereiding. Sterspeler Dejan Kulusevski (Juventus FC) werd positief getest op het coronavirus. Het is daardoor nog altijd niet duidelijk of de aanvaller wel kan spelen tegen Spanje. Zweden heeft met Emil Forsberg, Marcus Berg en Alexander Isak nog wel enkele topspelers in de ploeg. De Zweedse ploeg moet hoogstwaarschijnlijk strijden voor de tweede plek, maar het kan ook als nummer drie de volgende ronde nog bereiken. In 1992 bereikte Zweden de halve finale van het EK, een resultaat waar de ploeg ook dit jaar weer van droomt.

Statistieken

– Spanje staat op de 6e plaats op de FIFA-wereldranglijst
– Spanje won al driemaal de EK-titel
– Spanje verloor geen van de laatste acht interlands
– Spanje won in de EK-kwalificatie met 3-0 en speelde met 1-1 gelijk tegen Zweden
– Zweden staat op de 18e plaats op de FIFA-wereldranglijst
– Zweden won zes van de laatste zeven interlands
– Zweden kreeg slechts in één van de laatste vijf duels een tegendoelpunt
– Zweden won in 2006 voor het laatst van Spanje

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.