actueel background image

Voorbeschouwing: Nederland – Oekraïne (EK 2020)

12 jun 2021 | 10:23 0

Op zondag 13 juni 2021 start het EK-avontuur voor het Nederlands Elftal. De Oranje Leeuwen krijgen direct een pittige tegenstander voor de kiezen. Oekraïne is wellicht één van de gevaarlijkste opponenten in de groep en heeft de afgelopen jaren bewezen te kunnen stunten. Daarnaast verliep de voorbereiding van Oranje niet vlekkeloos. Het Nederlands elftal speelde met 2-2 gelijk tegen Schotland en won met 3-0 van Georgië. Er was nogal veel commotie rondom het vaccinatieprogramma en bondscoach Frank de Boer.

Vooruitblik

De bookmakers zijn er van overtuigd dat het Nederlands elftal de winst pakt tegen Oekraïne. Echter verwachten wij dat de wedstrijd een stuk moeilijker gaat worden dan de meeste mensen denken. De Oekraïense selectie beleefde een zeer goede kwalificatie richting het EK-voetbal en wist zelfs groepswinnaar te worden en Portugal voor te blijven. In de oefenwedstrijd voorafgaand aan het EK maakte de ploeg bij vlagen ook een geweldige indruk met perfect positiespel. Nederland kan echter boven zichzelf uitstijgen op een eindtoernooi, de grote vraag is of dat ook zondagavond zal gaan gebeuren.

Nederland in een 5-3-2 formatie

Bondscoach Frank de Boer heeft in de oefenwedstrijden zijn 5-3-2 formatie uitgetest en dat verliep niet zoals gewenst. Desondanks heeft de trainer besloten om vast te houden aan zijn tactiek. De kans lijkt ook aannemelijk dat Memphis Depay en Wout Weghorst een duo zullen gaan vormen in de eerste wedstrijd op het EK 2020. Het Nederlands elftal verloor slechts één van de laatste 10 interlands en is nu vier duels op rij ongeslagen. Oranje geniet thuisvoordeel, aangezien de wedstrijd zal worden afgewerkt in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena. Het Nederlands elftal is in eigen land al vijf interlands op rij ongeslagen en won drie van de vijf duels. In de laatste drie interlands wist spits Depay vijfmaal tot scoren te komen.

Uitslagen van de laatste 5 interlands:

Turkije – Nederland: 4-2
Nederland – Letland: 2-0
Gibraltar – Nederland: 0-7
Nederland – Schotland: 2-2
Nederland – Georgië: 3-0

Oekraïne is moeilijk te verslaan

Oekraïne wist de kwalificatiegroep eenvoudig te overleven. Het land werd zelfs eerste in de poule met zes overwinningen en twee gelijke spelen. De Oekraïense selectie is ongeslagen in 2021 en ontzettend moeilijk te verslaan. De ploeg is zes interlands op rij ongeslagen, maar het won enkel de laatste twee duels. Op 24 maart wist het land nog zeer knap met 1-1 gelijk te spelen tegen Frankrijk. Oekraïne mag dan ook zeker niet worden onderschat. Het grootste deel van de selectie speelt in de Oekraïense competitie, voornamelijk voor de clubs DInamo Kiev en Shakhtar Donetsk. De Oekraïense nationale ploeg is op vreemde bodem overigens wel kwetsbaar. Het land wist geen van de laatste zeven uitwedstrijden te winnen en verloor zelfs vijfmaal. Er werd onder andere met 3-0 verloren bij Zwitserland.

Uitslagen van de laatste 5 interlands:

Oekraïne – Finland: 1-1
Oekraïne – Kazachstan: 1-1
Oekraïne – Bahrein: 1-1
Oekraïne – Noord-Ierland: 1-0
Oekraïne – Cyprus: 4-0

Onderlinge resultaten

Nederland en Oekraïne stonden pas tweemaal tegenover elkaar. Op 24 mei 2008 won Nederland met 3-0 een oefenduel tegen de Oekraïense ploeg. De tweede oefenwedstrijd tussen de beide landen werd gespeeld op 11 augustus 2010, destijds werd er met 1-1 gelijkgespeeld in Kiev.

Statistieken

– Nederland staat op de 16e plaats op de FIFA wereldranglijst
– Nederland is al vijf thuisduels op rij ongeslagen
– Nederland verloor slechts één van de laatste 10 interlands
– Memphis Depay scoorde vijf doelpunten in de laatste drie interlands
– Oekraïne staat op de 24e plaats op de FIFA wereldranglijst
– Oekraïne kwalificeerde zich als groepswinnaar voor het EK-voetbal
– Oekraïne is al zes interlands op rij ongeslagen
– Oekraïne won geen van de laatste zes uitwedstrijden
– Oekraïne won beide oefenduels voor de start van het EK 2020

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.