actueel background image

Eerste speelronde seizoen 2022-2023: Ajax op bezoek in Sittard

04 aug 2022 | 11:27 0

De Eredivisie gaat aankomend weekend weer van start. Ajax begint de competitie met een uitwedstrijd bij Fortuna Sittard. Ajax heeft vorig seizoen de Eredivisie als winnaar afgesloten en Fortuna Sittard heeft zich op de laatste speeldag gehandhaafd door een overwinning op N.E.C. Aanstaande zaterdag zal blijken in welke vorm beide teams verkeren, maar voor de teams zal de inzet voor dit seizoen weer hetzelfde zijn, het kampioenschap en handhaving.  
 

Vooruitblik 

We staan aan de start van het nieuwe Eredivisie voetbalseizoen. Ajax zal sterk willen openen om direct de koppositie in te nemen. Fortuna hoopt uiteraard op een stunt in eigen huis en wellicht kan het team met steun van het eigen publiek wel voor een verrassing zorgen.

Ajax heeft flink geïnvesteerd, maar heeft eerste officiële duel al verloren 

Ajax heeft flink geïnvesteerd voor aankomend seizoen en zal met verschillende nieuwe namen aan de start verschijnen. Ze hebben op dit moment 85,6 miljoen euro betaald exclusief bonussen voor Owen Wijndal, Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Francisco Conceição en Bryan Brobbey. Ze hebben echter ook verschillende spelers zien vertrekken zoals Haller, Martinez en Tagliafico. Hier stonden ook substantiële vergoedingen tegenover. Ajax heeft afgelopen zaterdag al de traditionele opening van het seizoen gehad met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Het eerste officiële duel wisten de Amsterdammer niet te winnen. PSV ging er met een 5-3 winst vandoor en heeft zwaktes in de Amsterdamse defensie blootgelegd. Alfred Schreuder is hier kritisch over, maar ziet de competitie met veel vertrouwen tegemoet.

Fortuna stunt op de transfermarkt 

Fortuna is ook erg actief op de transfermarkt. Er zijn zes spelers gekocht en twee spelers gehuurd met een optie tot koop. Er is voor flinke versterking gezorgd, maar er zijn helaas ook belangrijke spelers vertrokken. De club heeft aanvoerder Ben Rienstra zien vertrekken en publiekslieveling Zian Flemming gaat naar het Engelse Millwall. Vorig jaar zorgde Flemming hoogstpersoonlijk voor handhaving in de wedstrijd tegen N.E.C. door te scoren en een bal van de doellijn te halen. Zijn plek wordt opgevuld door Cole Bassett die op huurbasis overkomt van Feyenoord.

De grootste stunt is het binnenhalen van Turkse vedette Burak Yilmaz. Hij heeft inmiddels een werkvergunning en kan zaterdag meedoen tegen Ajax. Echter, heeft hij laten doorschemeren in een interview met ESPN dat hij nog niet fit genoeg is. Hij heeft inmiddels wel zijn eerste  trainingen afgerond en minuten gemaakt in de laatste oefenwedstrijd. Fortuna heeft in de voorbereiding weinig weten te winnen, maar heeft afgelopen zaterdag op de Fortuna Fandag de oefencampagne met een 6-2 overwinning afgesloten in de derby tegen VVV-Venlo.

Statistieken

  • De ploegen zijn 45 keer de confrontatie met elkaar aangegaan in competitieverband;
  • In het seizoen 2021-2022 won Ajax 26 competitiewedstrijden, waaronder twee tegen Fortuna Sittard;
  • In het seizoen 2021-2022 won Ajax uit bij Fortuna Sittard met 0-5 en thuis met 5-0;
  • In het seizoen 2021-2022 won Fortuna Sittard 10 competitiewedstrijden;
  • De laatste keer dat Fortuna Sittard thuis wist te winnen van Ajax was met 1-0 in het seizoen 1999-2000;
  • Ajax heeft maar liefst 35 van de 45 wedstrijden gewonnen tegen Fortuna Sittard;
  • Het is maar een keer voorgekomen dat de wedstrijden zonder doelpunten is geëindigd. Dit was in Sittard in het seizoen 1989-1990;

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
22-12-2021
Ajax-Fortuna Sittard
5-0
21-09-2021
Fortuna Sittard-Ajax
5-2
24-01-2021
Fortuna Sittard-Ajax
1-2
31-10-2020
Ajax-Fortuna Sittard
0-5
25-09-2019
Ajax-Fortuna Sittard
5-0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.