Voetbalschoenen

Als je op zoek gaat naar nieuwe voetbalschoenen, kom je erachter dat er een behoorlijk aanbod is. Ten eerste moet je een keuze maken tussen allerlei blitse kleuren en andere modellen die alle grote spelers in de wereld ook dragen. Wat dacht je van de kenmerkende gouden voetbalschoenen?

Naast het uiterlijk is het belangrijker te letten op welk type voetbalschoen je precies koopt. Waar ga je deze schoenen precies gebruiken? De verkeerde schoen in de verkeerde situatie gaat knieblessures opleveren. Daarom leggen wij je uit welke type voetbalschoenen er allemaal zijn en wanneer je deze gebruikt?

De types voetbalschoenen

In principe zijn er vijf types voetbalschoenen: Firm Ground, Soft Ground, Turf, Artificial Ground en Indoor. Welk type schoen je precies nodig hebt, is afhankelijk van de omstandigheden waarin je gaat voetballen. Als je de verkeerde voetbalschoen koopt, komt dit de prestaties niet ten goede. Bovendien is de kans op blessures aanzienlijk groter en gaat de schoen ook nog eens minder lang mee. Dat terwijl voetbalschoenen al prijzig genoeg zijn! Kies dus de juiste schoen, die gaat langer mee en voorkomt de kans op blessures.

Firm Ground
Een firm ground voetbalschoen lijkt op een normale ‘allround’ voetbalschoen. De noppen van deze schoen zijn langwerpig of rond. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor natuurlijk gras. Je kunt zelf kiezen tussen de ronde of langwerpige noppen; dat is een persoonlijke keuze. Dat betekent dus dat het een niet beter is dan de ander. Het is meer een keuze van de persoon die ‘m draagt. De noppen zitten vast aan de zool. Je kunt ze dus niet vervangen. Kies verstandig!

Soft Ground
Een soft ground voetbalschoen is juist bedoeld voor natte en zachte omstandigheden. Bijvoorbeeld als het flink geregend heeft. De soft ground voetbalschoen heeft lange, metalen schroefnoppen. Daardoor glijd je minder snel weg op een drassig veld. Heel handig als je op het punt staat een doelpunt tegen te houden het veld bijzonder glas is. Er zijn maar weinig noppen onder deze schoen, waardoor de schoen minder stabiel is. De soft ground schoen wordt dan ook vooral gekozen door keepers.

Turf
Daarnaast bestaan er de Turf voetbalschoenen. Deze schoenen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van de Soft Ground-voetbalschoenen. Ze zijn bedoeld voor een harde ondergrond. Ideaal voor het spelen op een bevroren voetbalveld in de winter. Daarnaast kun je deze schoenen dragen op gravel en kunstgras. Er zijn veel meer noppen onder deze schoen te vinden, waardoor je beter grip hebt op een harde ondergrond en dus minder snel uitglijdt. Maar let op: deze schoenen zijn niet geschikt voor indoor voetbal!

Artificial Ground
Steeds meer voetbalclubs kiezen voor kunstgras, vanwege de lage kosten in het onderhoud. Daarom zijn speciale artificial round voetbalschoenen ontwikkeld. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor het spelen op kunstgras. Dat komt doordat de noppen een andere vorm hebben, op een andere plek zitten en vrij kort zijn. Bovendien is het aantal noppen een stuk groter. Je komt daardoor niet vast te zitten in het kunstgras en bovendien slijt de zool daardoor minder snel. Speel je altijd op kunstgras, dan kies je dus voor deze schoen.

Indoor voetbalschoen
Ook zaalvoetbal wordt steeds populairder. Zaalvoetbal speel je in een zaal met een houden of kunststof vloet. Als je normale voetbalschoenen zou gebruiken, zouden de vloeren onmiddellijk beschadigd raken. Indoor voetbalschoenen is in dit geval geen keuze, maar een absolute must. De indoor voetbalschoenen hebben namelijk een platte zool. Die zolen zijn nooit donker, zodat er geen strepen kunnen ontstaan. De zolen hebben een bepaald patroon, waardoor je minder snel glijdt.

Voetbalschoenen tip van Voetbaluitslagen.com

Waar moet je precies op letten als je een voetbalschoen gaat kopen? Naast de zool en de noppen loont het ook even naar de bovenkant te kijken. Steeds meer voetbalschoenen hebben een synthetische stof. We leven in een regenachtig land en daar zijn deze schoenen beter tegen bestand. Bovendien zijn ze een stuk gemakkelijker te onderhouden, waardoor je niet steeds nieuwe schoenen hoeft te kopen.

Maar de klassieke leren voetbalschoenen hebben ook een voordeel. Leren voetbalschoenen ademen een stuk beter. Daardoor krijg je minder snel blaren, mede doordat ze soepel zijn en zich dus vormen naar jouw voeten. Bovendien is het contact met de bal een stuk beter. Ze kunnen minder goed tegen regen en kosten veel onderhoud. Wel gaan ze lang mee, als je ze goed schoonmaakt en zo nu en dan blijft invetten.

Welke schoen je moet kopen, is dus afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen en de omgeving waarin je gaat spelen. Kies wijs, want dat kan een hoop geld en blessures schelen.