actueel background image

Soorten noppen onder voetbalschoenen

30 apr 2018 | 11:36 0

Toch is het aller belangrijkste wat voor noppen eronder zitten. Te lange noppen kunnen voor een verdraaide knie zorgen, terwijl te korte noppen ook een hardnekkige blessure kunnen opleveren. Daarnaast moet een voetbalschoen lang mee kunnen gaan. Daarom hebben wij hieronder genoteerd welke type voetbalschoenen er momenteel te koop zijn:

Firm Ground

Misschien ben jij wel bekend met de Firm Ground voetbalschoenen, dit zijn eigen allround schoenen. Deze schoenen zijn in de meeste gevallen langwerpig of juist erg rond, dit zal ten alle tijden voor een goede grip zorgen. Let wel, dit geldt voornamelijk voor wedstrijden die op natuurlijk gras worden gespeeld. Het is niet mogelijk om de noppen te vervangen, aangezien deze bevestigd zijn aan de zool. Meestal zitten er twaalf of vijftien noppen onder een Firm Ground voetbalschoen.

Soft Ground

Zoals de naam al zegt, deze voetbalschoenen zijn geschikt voor duels op velden met een zachte of natte ondergrond. Het gaat om zes, zeven of acht schroefnoppen. Deze zorgen ervoor dat een speler niet zal wegglijden op een nat veld, dit komt door de stroefheid van het materiaal. Toch kan het kleine aantal noppen ook een minpunt zijn, aangezien de stabiliteit wat minder is. De Soft Ground schoenen worden voornamelijk gebruikt door doelmannen.

Turf

Wedstrijden op een harde ondergrond vragen ook om goed materiaal, zoals de Turf voetbalschoenen. Er zitten meer noppen onder deze schoen, maar zijn wel behoorlijk kort. Vooral bij duels op kunstgras zijn deze Turf kicksen geschikt en omdat er meer noppen onder de schoen zitten zal er meer grip ontstaan.

Artificial Ground

Dat steeds meer clubs voor kunstgras kiezen is geen geheim en ook de voetbalschoenen worden daar steeds meer op aangepast. Neem bijvoorbeeld de Artificial Ground schoenen, welke specifiek voor deze ondergrond zijn gemaakt. Dankzij de korte noppen zal de speler zich beter kunnen positioneren en meer grip hebben. Er zitten in sommige gevallen tot wel 25 noppen onder deze schoen. Extra fijn, deze schoenen hebben een speciale zool die slijtage tegengaat.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.