actueel background image

Dit verandert er in de Eredivisie vanaf 2019/20

22 mei 2019 | 07:38 0

Om de kwaliteit van het Nederlandse voetbal op peil te houden en te verbeteren, vinden er vanaf volgend seizoen diverse veranderingen plaats. De Eredivisie CV heeft, in de vergadering van maandag 20 mei, voor gestemd om de maatregelen een jaar eerder dan gepland door te voeren. Reden voor de vervroeging is dat het een positief effect heeft op de voetbalcompetities in Nederland.

Eredivisie logo

De maatregelen op een rijtje

Degradatie / promotie

Nummer 18 én 17 in de Eredivisie degraderen direct naar de Keuken Kampioen Divisie. Andersom geldt dan ook dat de nummers 1 én 2 promoveren vanuit de eerste divisie. Nummer 16 uit de hoogste divisie neemt deel aan de play-offs. Dit moet er voor zorgen dat de beste clubs in de Eredivisie spelen.

KNVB Bekertoernooi

Clubs die zich hebben geplaatst voor de groepsfase van de Europa League of Champions League stromen later in bij het bekertoernooi, bij de laatste 32. Dit moet er voor zorgen dat clubs het maximale kunnen presteren in de Europese toernooien.

Mediagelden

Door een gelijke verdeling van de mediagelden, wordt er bijgedragen aan het sterker worden van kleine clubs in de Eredivisie. De solidariteit neemt met 10% toe.

UEFA inkomsten

De clubs die in de Europa League of Champions League deelnemen, zullen een deel van hun inkomsten verdelen onder de clubs die niet in de Europese competities participeren. Dit geldt alleen voor clubs die uitkomen in de Eredivisie, waarbij kunstgras verenigingen voorrang krijgen. Hierdoor komt er een financiële bijdrage beschikbaar die bedoelt is als motivatie om over te stappen op natuurgras. De gelden die worden afgestaan zijn 5% van de inkomsten in de groepsfase en 3,75% in de knock-out fase.

Jeugdspelers

Tussen de clubs die een jeugdopleiding met een internationale status hebben, is een herenakkoord overeengekomen. Het akkoord houdt in dat clubs geen spelers meer bij elkaar weghalen. Dit moet er voor zorgen dat investeringen in jeugdopleidingen er kwalitatief erop vooruit gaan en het bijdraagt aan de sportieve sfeer tussen de clubs in de Eredivisie.

Solidariteitsgelden

Er wordt 15% van de solidariteitsgelden beschikbaar gesteld aan clubs in de Keuken Kampioen Divisie. Deze gelden ontvangen de Eredivisieclubs vanuit de UEFA. In de eerste divisie wordt het geld verdeeld op een wijze dat ze bijdragen aan meer solidariteit in verdeling van middelen en motiveren van investeren in de jeugdopleiding.

Al deze maatregelen gaan in vanaf het seizoen 2019/20 en er wordt in principe over drie seizoenen geëvalueerd.

Spelregels

  • In de muur bij een vrije trap mogen geen spelers van de aanvallende partij meer plaatsnemen. Op zijn minst moet er één meter afstand worden gehouden
  • Een doelpunt dat voortkomt uit een onopzettelijke handsbal wordt afgekeurd. In plaats daarvan wordt een vrije trap gegeven
  • Wissels moeten via de kortste route het veld verlaten, zodat tijdrekken wordt tegen gegaan
  • De spelers mogen een doeltrap van de keeper vanaf volgend seizoen ook binnen het zestien meter gebied aannemen
  • Penalty’s worden om en om genomen. Het geteste ABBA systeem wordt niet meer gebruikt.

 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.